Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Με την απαραίτητη προσοχή, η λειτουργία σε 14 Ιερούς Ναούς»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Με την απαραίτητη προσοχή, η λειτουργία σε 14 Ιερούς Ναούς»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος, αναφορικά με το θέμα των Iερών Aκολουθιών και των Eκκλησιών, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και το Πάσχα.

«Πίσω απ’ όλες τις δοκιμασίες μας, αυτές τις μέρες μας ήρθε και μία χαρά, θα έλεγα μία πνευματική χαρά, ότι 14 ιεροί ναοί σε όλο το νησί μας, σε όλη τη Σάμο, μας επιτρέπουν να τους χρησιμοποιήσουμε, με κάποιους βέβαια αποκλεισμούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Με την απαραίτητη προσοχή, η λειτουργία σε 14 Ιερούς Ναούς»

Αυτοί οι 14 ναοί, είναι εκείνοι οι οποίοι με πολύ μεγάλη προσοχή, με πολύ ενδιαφέρον για αυτούς, μπορούμε άνετα να τελέσουμε τις Ιερές Ακολουθίες. Όπως είπα προηγουμένως με επιφυλάξεις και αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών εγγράφων και πολλών πιέσεων διότι οι ναοί μας χωρίζονται σε αυτούς οι οποίοι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση όπως είναι η Παναγία του Καρλοβασίου, ο Ιερός Χρυσόστομος του Καρλοβασίου, η Αγία Ματρώνα Καρλοβάσου και κάποιοι που με τα δικά μας μάτια και με τους εδώ δικούς μας ανθρώπους, βλέπουμε ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη φθορά και ένεκα αυτού του γεγονότος, πήραμε τηλέφωνο και συγχρόνως στείλαμε και έγγραφα να γίνει μία αυτοψία από ειδικό συνεργείο της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων. Έφτασε εδώ η έκθεση και μπορώ να σας πω ποιοι είναι οι ναοί, που μπορούν να λειτουργήσουν.

Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Με την απαραίτητη προσοχή, η λειτουργία σε 14 Ιερούς Ναούς»

Είναι ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος του Πυθαγορείου, που εκεί θέλει οπωσδήποτε κάποιες διευκρινίσεις αυτό το θέμα, είναι ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Μυτιληνιών, είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Μυτιληνιών, είναι ο κοιμητηριακός Ναός Κοκκαρίου, που μπορεί να λειτουργήσει με αποκλεισμό προσπέρασης της ανατολικής περιοχής του Νότιου κλίτους. Έχει δηλαδή σε κάθε ναό απόφαση το τι μπορούμε να προσέξουμε. Ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών Νεοχωρίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Σκουραίικων, ο Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Μαραθόκαμπου και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου Μαραθόκαμπου, ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Μεσαίο Καρλοβάσου, ο Ιερός Ναός του Γενέθλιου του Τιμίου Προδρόμου λιμένος Καρλοβασίου, ο Ιερός Ναός της Λέκας του Τιμίου Προδρόμου, ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πύργου και ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Πανδρόσου».

Όπως είπε ο Σεβασμιότατος, υπάρχει και μία λίστα με ναούς, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν: I.N Αγίας Παρασκευής Xώρας, ο I.N Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος, I.N της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαθέος,, Ι.Ν. του Χριστού Άνω Βαθέος, Ι.Ν. Αγίας Ματρώνας Καρλοβάσου, Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Σκουραίικα, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κουμαίικων, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μαραθόκαμπου. Ένα πρόβλημα, που παραμένει, είναι το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού το οποίο θέλει οπωσδήποτε μελέτη. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, για το που θα γίνουν οι ιερές ακολουθίες, αφού υπάρχει και η δυνατότητα τέλεσης σε εξωτερικό χώρο.

Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Με την απαραίτητη προσοχή, η λειτουργία σε 14 Ιερούς Ναούς»

«Θα δούμε πώς θα συμμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα για να μπορούμε όλοι μας να γευτούμε αυτές τις πνευματικές ημέρες τις οποίες όλοι μας θέλουμε ψυχικά να αναπαυθούμε. Θα πρέπει να γλυκάνουμε τον πόνο μας και ο πόνος μας γλυκαίνεται από τους σεισμούς και όλες τις δυσκολίες μας και τις δοκιμασίες μας και θεωρώ ότι αυτός ο πόνος είναι μία παιδαγωγία και ελπίδα όμως, επίλυσης σιγά-σιγά των προβλημάτων μας».

Έχουν ήδη ήδη προκηρυχθεί μελέτες και υποστυλώσεις για μερικούς ακόμα ιερούς ναούς, όπως επίσης υπάρχουν και υποστυλώσεις καμπαναριών, που έχουν αναλάβει οι δήμοι. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς ακόμα, για να έρθουν οι ναοί στην πρότερή τους αίγλη.

Μετά ἀπό τήν ἐπιτόπια αὐτοψία πού διενεργήθηκε καί δυνάμει τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. Πρωτ. 178769/20-04-2021 ἐγγράφου τῆς Διεύθυνσης Ἀναστύλωσης Βυζαντινῶν καί Μεταβυζαντινῶν Μνημείων, οἱ κάτωθι 14 Ἱεροί Ναοί κρίθηκαν ἀσφαλεῖς, γιά τήν τέλεση τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν καί τῶν Θείων Λειτουργιῶν, κατόπιν μικρῶν ἐπεμβάσεων, πού γίνονται ἤδη κατά τίς ὑποδείξεις τῶν εἰδικῶν:

Ἱ. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Χριστοῦ Πυθαγορείου

Ἱ. Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Χώρας

Ἱ. Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Μυτιληνιῶν

Ἱ. Ν. Ἁγίου Δημητρίου Μυτιληνιῶν

Ἱ. Ν. Ἁγίου Ἀθανασίου Κοκκαρίου (Κοιμητηριακός)

Ἱ. Ν. Ταξιαρχῶν Νεοχωρίου

Ἱ. Ν. Ἁγίου Γεωργίου Σκουραίΐκων

Ἱ. Ν. Ἁγίου Ἀντωνίου Μαραθοκάμπου

Ἱ. Ν. Ἁγίου Ἀθανασίου Μαραθοκάμπου

Ἱ. Ν. Τιμίου Σταυροῦ Μεσαίου Καρλοβάσου

Ἱ. Ν. Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Λιμένος Καρλοβάσου

Ἱ. Ν. Τιμίου Προδρόμου Λέκκας

Ἱ. Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Πύργου

Ἱ. Ν. Ἁγίου Δημητρίου Πανδρόσου

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ