Μητέρα και κόρη μαζί φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Μητέρα και κόρη μαζί φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ειδική μνεία έγινε από το «Πυθαγόρειο» Γενικό Λύκειο Σάμου, για δύο απόφοιτες του σχολείου, την κ. Παρασκευή Βαγιανού μητέρα της Αγγελικής Σοφιανού, που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο, στα τμήματα Στατιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων αντίστοιχα.

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η κ. Βαγιανού, αναφορικά με την επιτυχία της ίδιας και της κόρης της στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και το πως πάρθηκε η απόφαση να δώσει εξετάσεις μαζί με την κόρη της.

Ως προς την απόφαση να δώσει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις , η κ. Βαγιανού είπε:

«Δυστυχώς, όταν ήμουν στην ηλικία αυτή, να δώσω πανελλήνιες, παρόλο που ήμουν άριστη και πήρα απολυτήριο με 19,4, δεν είχα την αυτοπεποίθηση, την πίστη στον εαυτό μου και θεώρησα ότι οι πανελλήνιες ήταν κάτι πολύ τρομερό και φοβερό και δεν είχα πάρει τότε την απόφαση. Οπότε, με την ευκαιρία που πέρυσι η κόρη μου έδωσε και δεν κατάφερε να περάσει, λίγο για να την ενθαρρύνω, γιατί είχε απογοήτευση, μετά ήρθε η άρνηση, για να προσπαθήσει ξανά και λίγο και το δικό μου «απωθημένο» και για να δώσω ενθάρρυνση στο παιδί πάρθηκε αυτή η απόφαση.

Μητέρα και κόρη μαζί φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είπα, αν δε γίνει τώρα, δε θα γίνει και ποτέ. Έτσι άδραξα και εγώ την ευκαιρία και με την ευκαιρία αυτή, έδωσα το κίνητρο και την ενθάρρυνση στο παιδί μου, να προσπαθήσει και εκείνη δεύτερη φορά ξανά».

Η προσπάθεια της κ. Βαγιανού διπλή, καθώς λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων και εργασίας, δεν της έδινε τον απαραίτητο χρόνο για διάβασμα, αλλά όπως είπε, ήθελε να δώσει περισσότερη βαρύτητα στο παιδί της, ενώ υπήρχε και εικόνα για τα μόρια, που χρειάζονταν για τις σχολές. Το διάβασμα ήταν σε λογικό επίπεδο, χωρίς τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος και τα γνωστά ξενύχτια.

Την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η κ. Βαγιανού την βίωσε με διπλό άγχος, καθώς το μήνυμα με τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Παιδείας, ήρθε πρώτα σε εκείνη.

«Οφείλω να ευχαριστήσω πρώτα εκείνη (την κόρη), μου έδωσε κουράγιο, ενώ έπρεπε εγώ να της δώσω, η αλήθεια είναι αυτή. Πολλές φορές είπα δε θα τα καταφέρω, πολλές φορές είπε ότι δε θα μπορέσω, γιατί κακά τα ψέματα, το μυαλό μας δεν μπορεί να αποστηθίσει όπως ένα παιδί 18 ετών.

Πολλές φορές διάβαζα και το πρωί δε θυμόμουν τίποτα και μου έδινε κουράγιο, μου έδινε δύναμη πως θα τα καταφέρω. Ξεπέρασα τις αναστολές που είχα, γιατί σκεφτόμουν και τα παιδιά στο Λύκειο θα με βλέπουν τώρα στην ηλικία της μητέρας τους, πως θα με αντιμετωπίσουν. Μου έλεγε, μην δίνεις σημασία σε τίποτα, όλα καλά θα πάνε και μου έδινε πολλή δύναμη. Είναι σπουδαίο και τα παιδιά να δίνουν δύναμη στους γονείς, γιατί οι γονείς στα παιδιά είναι το αυτονόητο».

Σημαντική, όπως τόνισε η κ. Βαγιανού και η συμπαράσταση και ενθάρρυνση του συζύγου της.

«Αν έχουν κάποιο όνειρο, δεν είναι ποτέ αργά να το κάνουν πραγματικότητα. Να μη διστάσουν λεπτό, μπορούν να τα καταφέρουν. Αυτό, που αποτύπωσα και τις δύο χρονιές, που περάσαμε από τις πανελλήνιες, είναι ότι είναι ένας «μύθος», αυτό που ακούμε πανελλήνιες και τρέμουμε. Με μία καλή προετοιμασία, ούτε οι γονείς να είναι πολύ πιεστικοί στα παιδιά τους, μπορούν να τα καταφέρουν, αν υπάρχει ένα καλό ωράριο και πρόγραμμα διαβάσματος. Για τους γονείς, αν κάποιος δεν έχει καταφέρει και θέλει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, μπορεί να το κάνει. Η μάθηση δεν έχει ηλικία, η γνώση δε σταματά ποτέ, να μη σκέφτεται τίποτα άλλο. Να ακολουθήσουν τα όνειρα τους, ποτέ δεν είναι αργά».

Μητέρα και κόρη μαζί φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΟΛΙΟ SAMOSTODAY

Η επιτυχία ενός ατόμου στις πανελλαδικές εξετάσεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η προετοιμασία του, η διάθεσή του, η συγκεκριμένη εξέταση που δίνει και η υποστήριξη που λαμβάνει από την οικογένειά του και τους εκπαιδευτικούς του. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ηλικία ενός ατόμου δεν είναι πάντα καθοριστική για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πολλοί μαθητές σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις σε σχετικά νεαρή ηλικία, ενώ άλλοι μπορεί να το πετύχουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Το κλειδί είναι η αφοσίωση στη μάθηση, τη σκληρή δουλειά και την οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση είναι μια συνεχής διαδικασία και ότι η επιτυχία δεν μετριέται μόνο με το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και με τον προσωπικό αναπτυξιακό προσανατολισμό του ατόμου. Επιπλέον, κάθε άτομο έχει διαφορετικούς στόχους και δρόμους προς την επιτυχία και είναι σημαντικό να στηρίζουμε την προσπάθειά τους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ