Μεγάλη επιτυχία για το “Ikaria Dance Project” στη Σάμο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Τροχαίο ατύχημα στο Πυθαγόρειο με τραυματισμό αλλοδαπού

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δικυκλιστή

Από το Αστυνομικό Τμήμα Πυθαγορείου Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Κυριακή (19/05), στο οδικό δίκτυο Πυθαγορείου –  Ηραίου στη Σάμο.

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

Μεγάλη επιτυχία για το “Ikaria Dance Project” στη Σάμο

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ υποδέχτηκε στη Σάμο το Ikaria Dance Project, ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τις παραδόσεις, τους χορούς, τα τραγούδια και τα έθιμα του νησιού μας.

Δάσκαλοι χορού, χορευτές και λάτρεις της Ελληνικής Παράδοσης ταξίδεψαν  στο νησί της Σάμου από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη του Πάσχα, για να ζήσουν από κοντά το Σαμιώτικο Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα (05/05), πραγματοποιήθηκε πασχαλινό γλέντι στο παραδοσιακό καφενείο του κ. Κουλούρη, στην πλατεία του Παγώνδα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (06/05), τους φιλοξενούμενους υποδέχτηκαν κάτοικοι του χωριού και μέλη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ με χορούς και τραγούδια, στην Κεντρική Πλατεία των Μυτιληνιών.

Μεγάλη επιτυχία για το “Ikaria Dance Project” στη Σάμο

Τη Δευτέρα του Πάσχα (06/05) το απόγευμα υλοποιήθηκε σεμινάριο χορών από τη Μικρά Ασία και την Ικαρία από τους χοροδιδασκάλους Χρήστο Θεολόγο και Χριστιάνα Κατσαρού, το οποίο μπορούσαν να το παρακολουθήσουν όσοι το επιθυμούσαν.

Την Τρίτη του Πάσχα (07/05), όπου εορτάσθηκε και η αργία της Πρωτομαγιάς, πραγματοποιήθηκε μεγάλο γλέντι με χορούς και τραγούδια, στο Ποσειδώνιο.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στο πρωϊνό μαγκλαζίνο του Radio Café 102,4 o χοροδιδάσκαλος του ΧΟΡ.Ο.Σ. κ. Μάκης Ευαγγέλου:

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χορού, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχουμε παρακολουθήσει, διότι οι συμμετέχοντες είναι φιλέλληνες, είναι άνθρωποι από άλλες χώρες, άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα, αλλά προσπαθούν να τη μάθουν και λατρεύουν την Ελληνική μουσική παράδοση με τα τραγούδια και τους χορούς. Φιλοξενήσαμε ανθρώπους από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι και από Αυστραλία, οι οποίοι ταξίδεψαν τόσα χαλιόμετρα, για να κάνουν Πάσχα μαζί μας.

Μεγάλη επιτυχία για το “Ikaria Dance Project” στη Σάμο

Από τη Μ. Παρασκευή μέχρι και το Πάσχα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν Μοναστήρια, Εκκλησίες για τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και από τη Δευτέρα του Πάσχα να χορέψουν μαζί μας, να μάθουν την Ελληνική παράδοση, με επίκεντρο τους χορούς της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, αλλά και χορούς από την Μικρά Ασία.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μάκης Ευαγγέλου το Ikaria Dance Project γίνεται εδώ και 20 χρόνια περίπου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια γίνονταν στην Ικαρία, αλλά τώρα τελευταία ταξιδεύει σε διάφορα μέρη, όπου έχουν έδρα οι χοροδιδάσκαλοι που παίρνουν μέρος σ’ αυτό το πρόγραμμα. Μέχρι τώρα εκτός από την Ικαρία, έχει ταξιδέψει το πρόγραμμα στην Κρήτη, Ρόδο και φέτος στη Σάμο.

Μεγάλη επιτυχία για το “Ikaria Dance Project” στη Σάμο

Τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έμειναν πολύ ευχαριστημένα από τη φιλοξενία και γενικά υπήρξε κινητοποίηση εκ μέρους μας με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και σε συνεργασία με τους χορευτές μας.

35 περίπου άτομα έγιναν ήδη πρεσβευτές του τόπου μας στις χώρες τους με τις εμπειρίες που πήραν μαζί τους. Αυτό που τους ενθουσίασε πάρα πολύ ήταν το Σαμιώτικο κρασί, αλλά και η επίσκεψή τους στο Μουσείο της Σάμου, θαυμάζοντας τον Κούρο».

Ο κ. Μάκης Ευαγγέλου μίλησε και για την επερχόμενη μουσική παράσταση που ετοιμάζει ο ΧΟΡ.Ο.Σ., μια παράσταση φαντασμαγορική που παντρεύει το παλιό με το νέο.

«Αυτή τη στιγμή ο ΧΟΡ.Ο.Σ., αριθμεί περίπου 110 χορευτές και ακόμα μερικά άτομα ως μέλη. Είναι διαφόρων ηλικιών, ενώ από φέτος γίνεται μια προσπάθεια, να έχουμε και τμήμα με μικρές ηλικίες».

Όλες οι χορευτικές ομάδες έχουν πρόβλημα με τους χώρους που κάνουν πρόβα, ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα δοθεί σε χρήση το «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο» που πρόκειται για ένα διαμάντι.

Μεγάλη επιτυχία για το “Ikaria Dance Project” στη Σάμο

«Εδώ και πέντε χρόνια μας έχει παραχωρηθεί ένα μικρό δωμάτιο στην παλιά πτέρυγα του Γηροκομείου Σάμου, όπου από εκεί δουλεύουμε τα γραφειοκρατικά θέματα του Συλλόγου. Με λύπη όμως λάβαμε μια επιστολή όπου μας ζητείται ν’ αφήσουμε το συγκεκριμένο γραφείο, αλλά το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Δεν μπορεί ο ΧΟΡ.Ο.Σ. με τόσο μεγάλη δράση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, να βρίσκεται στο δρόμο. Αλλά πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί η σωστή λύση».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ