Μαρία Κούλα: «Οι πληρωμένοι δεσμοί, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και ανατρεπτικό τέλος»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης

Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης και οι δύο Δήμαρχοι της Σάμου κ.κ.

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των Αυτοδιοικητικών και Εκκλησιαστικών αρχών του νησιού μας, που από κοινού με προσωπική τους παρουσία προσκάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δύο ατόμων

Από το Τμήμα Τροχαίας Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Πέμπτη (30/05), στο οδικό δίκτυο Βαθέος – Καρλοβάσου. Ειδικότερα και σύμφωνα

Μαρία Κούλα: «Οι πληρωμένοι δεσμοί, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και ανατρεπτικό τέλος»

Η Σαμιώτισσα Μαρία Κούλα κάνει το ντεμπούτο της στη λογοτεχνία με το αστυνομικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Πληρωμένοι δεσμοί», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ένα βιβλίο όπου σε πλήρη ισορροπία συνυπάρχουν τα κοινωνικά στοιχεία, με την ανθρώπινη υπόσταση και το αστυνομικό δαιμόνιο, σε μια κλειστή κοινωνία, όπως είναι αυτή της Σκιάθου.

Η Μαρία Κούλα φιλοξενήθηκε στο samostoday.gr και μίλησε για πολλά και διάφορα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε το βιβλίο σας  «Πληρωμένοι δεσμοί»;

Από μικρή αυτό που με χαρακτήριζε ήταν η μεγάλη φαντασία. Μ’ αρέσει να πλάθω ιστορίες και να δημιουργώ σενάρια. Το έναυσμα δεν είναι πάντα κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να εμπνευστώ μια ιστορία μετά από μια συζήτηση, από κάποιον/ποια που θα δω στο δρόμο και θα μου κάνει εντύπωση.(Λατρεύω να σκιαγραφώ άγνωστους ανθρώπους, να τους παρατηρώ και να προσπαθώ να φανταστώ τη ζωή, το επάγγελμά τους, ακόμα και τη ψυχολογική τους κατάσταση, ανάλογα τον τρόπο που βρίσκονται στον χώρο. Τους μορφασμούς και την ένταση των κινήσεων τους.) Άλλες πάλι φορές, προέρχεται από τον ψυχικό μου κόσμο. Πράγματα που θα ήθελα να ζήσω αλλά για κάποιο λόγο δεν τα κατάφερα ή τέλος πάντων η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μη πραγματοποιηθούν, γίνονται οι ιστορίες των ηρώων μου και έτσι μέσα απ’ αυτούς, τα ζω και τα γεύομαι και εγώ.

Μαρία Κούλα: «Οι πληρωμένοι δεσμοί, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και ανατρεπτικό τέλος»

Οι Πληρωμένοι δεσμοί ξεκίνησαν διαφορετικά. Ξάφνου τα κύματα της φαντασίας μου, ξέβρασαν το άψυχο κορμί μιας γυναίκας. Αυτή η εικόνα που τόσο ξαφνικά ήρθε στο μυαλό μου και δεν έλεγε να φύγει, με στοίχειωσε. Ποια ήταν αυτή η γυναίκα; Ποιος τη δολοφόνησε;  Έπρεπε να βρω το πώς και το γιατί. Δε σας κρύβω ότι ούτε εγώ ήξερα. Στην ουσία μάθαινα και ανακάλυπτα γράφοντας. Γιατί σε αυτό το βιβλίο οι ήρωες ξεπηδούσαν μπροστά μου από το πουθενά, μου μιλούσαν για τη ζωή τους και ο καθένας με τον ρόλο του, με καθοδηγούσε προς τη λύση του μυστηρίου. Θυμάμαι έγραφα μερόνυχτα, ασταμάτητα, σχεδόν εμμονικά. Δεν μπορούσα να βρω την άκρη του νήματος, ώσπου η Μέλινα, (ηρωίδα του βιβλίου) μου έδωσε το κουβάρι και μου το ξετύλιξε τόσο ομαλά. Το βιβλίο αυτό είναι ανατρεπτικό για τους αναγνώστες όπως ήταν και για εμένα όταν το έγραφα. Όλη αυτή η διαδικασία ήταν τόσο συναρπαστική. Για έμενα αποτέλεσε ένα υπέροχο ταξίδι, κάτι το όποιο ευελπιστώ και εύχομαι να είναι και για εσάς!

Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες το συγκεκριμένο βιβλίο;

Οι πληρωμένοι δεσμοί, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και ανατρεπτικό τέλος. Οι ήρωες και οι ιστορίες που αναπτύσσονται, θεωρώ είναι ενδιαφέρουσες για τους λάτρεις των μυστήριων και όχι μόνο. Ο αναγνώστης μέσα απ’ αυτό το βιβλίο, θα μεταφερθεί από τη Σκιάθο της αρχαιότητας, στη σύγχρονη εποχή μέχρι την Κοπεγχάγη της Δανίας. Θα γνωρίσει πολλούς και ιδιαίτερους χαρακτήρες όπου ο καθένας έχει κάτι να πει, κυρίως κάτι να εξομολογηθεί. Πιστεύω ακράδαντα ότι,  ό,τι είμαστε, είναι οι επιλογές μας και οι αποφάσεις που κάποτε πήραμε. Όπως επίσης πιστεύω ότι τα λάθη και τα πάθη μας όσο και αν προσπαθήσουμε να τα θάψουμε, θα έρθει κάποτε η στιγμή που θα ξανακάνουν την εμφάνιση τους. Όλοι αυτοί οι δαίμονες που ταλαιπωρούν τον καθένα, έρχονται και κατακλύζουν το βιβλίο και τον αναγνώστη, κάνοντας τον ίσως να αναρωτηθεί  για τα δικά του λάθη. Να σκεφτεί και να αναλογιστεί τις δίκες του αποφάσεις, τους δικούς του δεσμούς. Γενικότερα θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, θα αποτελέσει ένα όμορφο  ταξίδι συναισθημάτων για τον αναγνώστη.

Μαρία Κούλα: «Οι πληρωμένοι δεσμοί, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και ανατρεπτικό τέλος»

Από πού αντλείτε έμπνευση;

Όπως προανέφερα, πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι πολλά και διάφορα πράγματα. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνω το καινούργιο μου έργο το οποίο είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ. Είναι μια ιστορία την οποία αποφάσισα να συνδυάσω με φοβίες, τρομακτικές εμπειρίες δικές μου καθώς και φίλων, έτσι ώστε να ξορκίσω το κακό και επειδή από μικρή, έτσι έμαθα να κάνω. Έγραφα για να λυτρωθώ!

Αστυνομική λογοτεχνία, ένα ιδιαίτερο είδος, γιατί το επιλέξατε;

Είναι ένα είδος που αρέσει πολύ και σ έμενα να διαβάζω. Μου αρέσει η περιπέτεια και το μυστήριο όπως και όλη η διαδικασία μέχρι την επίλυση και την εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα μπορούσα να επιλέξω κάτι άλλο. Το θύμα όπως προείπα, απλά ξέβρασε στο κεφάλι μου και ζητούσε δικαίωση, έπρεπε να τη βοηθήσω να εξιλεωθεί.

Μαρία Κούλα: «Οι πληρωμένοι δεσμοί, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και ανατρεπτικό τέλος»

Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστεί ο γρήγορος ρυθμός ζωής που ζούμε με τη συγγραφή;

Πολύ δύσκολο, γιατί οι ρυθμοί μας είναι τρελοί. Νιώθω τυχερή που δε ζω σε μεγαλούπολη να με τρώνε οι αποστάσεις και οι δρόμοι γατί πραγματικά υπάρχουν μέρες που νιώθω ότι το εικοσιτετράωρο δε μου φτάνει. Κάνω δυο δουλειές και παράλληλα μεγαλώνω την κόρη μου κυρίως μόνη, καθώς ο μπαμπάς της δε ζει στη Σάμο. Ευτυχώς έχω πολύτιμη βοήθεια από τους γονείς και την αδελφή μου, αλλά και πάλι υπάρχουν στιγμές που κλατάρω. Παρόλα αυτά όμως η ανάγκη και η αγάπη μου για τη συγγραφή είναι τόσο μεγάλη που πάντα θα βρω χρόνο έστω και είκοσι λεπτά πριν κοιμηθώ ώστε να γράψω. Βλέπετε για μένα δεν είναι απλά ένα χόμπι ή μια ασχολία με την οποία θα χαλαρώσω και θα περάσω ευχάριστα την ώρα μου. Για μένα είναι ψυχοθεραπεία. Μέσα από τη συγγραφή διαλογίζομαι ,με δικάζω και με αθωώνω και τέλος πάντων έχω βρει ένα τρόπο να λυτρώνομαι από τους δικούς μου δαίμονες. Κάτι που σου κάνει καλό και σε γεμίζει μα προπάντων κάτι που σε κάνει ευτυχισμένο το κρατάς, το βάζεις σε προτεραιότητα και πάντα βρίσκεις χρόνο γι αυτό.

Ποια η σχέση σας γενικά με τις τέχνες και ποια άλλη της μορφή σας εκφράζει;

Γενικότερα προέρχομαι από καλλιτεχνική οικογένεια, καθώς όλοι με κάτι καταπιάνονται. Προσωπικά έχω ασχοληθεί λίγο πολύ με όλα. Έχω όμως αυτό το ελάττωμα, αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, ώστε να μη καταπιάνομαι με κάτι αν νιώθω ότι δε θα το φέρω εις πέρας στην εντέλεια. Είναι σημαντικό να αισθανθώ ότι το αποτέλεσμα θα με ικανοποιήσει στο εκατό τις εκατό. Στη συγγραφή, έχω το αίσθημα ότι πάει καλά το πράγμα. Νιώθω ότι κυλάει όμορφα και πάντα το αποτέλεσμα με ανταμείβει μ αυτή την τρομερή αίσθηση ικανοποίησης που δεν την αλλάζω με τίποτα.

Σκέφτεστε να γράψετε και άλλο βιβλίο στο μέλλον;

Έχω ήδη έτοιμα δυο εφηβικά και ένα παιδικό βιβλίο, τα οποία έχουν δρομολογηθεί ώστε να εκδοθούν. Ωστόσο μέσα στο 2022, θα ολοκληρωθεί και το μεταφυσικό θρίλερ, το οποίο είχα αφήσει για λίγο, αλλά ήρθε ο Οκτώβριος και μαζί μ αυτόν και οι όμορφες χουχουλιάρικες στιγμές μου με το λαπτοπ. Τίποτα δε σταματά όμως τη φαντασία. Κάθε τόσο γεμίζω σημειωματάρια με καινούργιες ιδέες για καινούργια έργα. Όπως άλλωστε προείπα, η συγγραφή μου δίνει νόημα και όσο ζω θα γράφω, είτε για εμένα, είτε για να εκδώσω.

Μαρία Κούλα: «Οι πληρωμένοι δεσμοί, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και ανατρεπτικό τέλος»

Τι θα συμβουλεύατε όσους θα ήθελαν να κάνουν το πρώτο βήμα στη συγγραφή;

Θα τους έλεγα να το κάνουν με όλη τους την αγάπη και το πάθος. Να αφεθούν στο μαγικό αυτό ταξίδι της φαντασίας και των συναισθημάτων. Να ζήσουν αυτήν την εμπειρία με ένταση, χωρίς φόβο. Να γράψουν σκέψεις, να ζήσουν όσα δε μπορούν, να πουν όσα δεν είπαν. Να το ευχαριστηθούν και να το κάνουν με όλο τους το είναι ή καθόλου.

Η Μαρία Κούλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο όμορφο νησί της Σάμου, επηρεασμένη από δυο κουλτούρες και νοοτροπίες, καθώς η μητέρα της είναι Δανή. Νοσηλεύτρια στο επάγγελμα και με χρόνια απασχόληση στον τομέα της αισθητικής, πλέον εργάζεται σε φαρμακείο. Το γράψιμο ανέκαθεν την εξέφραζε και την απελευθέρωνε, ένα βάλσαμο για την καρδιά και την ψυχή της. Ασκεί την τέχνη παράλληλα με την ανατροφή της κόρης της Λυδίας – Ερωφίλης.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ