Μανώλης Μαρνέζος: «Δεν γίνεται να μην έχει σφαγείο η Σάμος όταν έχουν πολύ μικρότερα νησιά»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Μανώλης Μαρνέζος: «Δεν γίνεται να μην έχει σφαγείο η Σάμος όταν έχουν πολύ μικρότερα νησιά»

Στο Radio Cafe 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Μανώλης Μαρνέζος, πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Σάμου,  με αφορμή την πρόθεση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ίδρυση σφαγείου στη Σάμο.

Ο κ. Μαρνέζος αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι ήδη από το 2010 ο τότε ιδιοκτήτης του σφαγείου ζητούσε να κλείσει γιατί δεν ήταν βιώσιμο. «Η γνώμη μου είναι ότι δεν έπρεπε καν να γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία διότι δεν υπήρχε περίπτωση να είναι βιώσιμο λόγω του κτηνοτροφικού πληθυσμού που υπάρχει στο νησί. Είχαν βάλει μέσα και τα ζώα της Ικαρίας και των Φούρνων και όλου του Νομού αλλά μην ξεχνάμε ότι μέχρι και επί Νομαρχίας του κ. Κάρλα, η Ικαρία έσφαζε ακόμη και σφράγιζε στα δέντρα. Υπήρχαν πάρα πολλές παθογένειες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν» είπε ο κ. Μαρνέζος.

Πρόσθεσε ότι είναι μια συζήτηση που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια και τόνισε ότι ο δικός τους σύλλογος θα στηρίξει το εγχείρημα σημειώνοντας ότι δεν μιλάμε για ένα τεράστιο κόστος.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν σφαγεία σε πάρα πολύ μικρά νησάκια» είπε και σημείωσε ότι είναι εφικτό να γίνει στη Σάμο ένα σφαγείο μικρής δυναμικότητας με βάση την νέα νομοθεσία. Τόνισε ότι χώροι υπάρχουν και στους δύο Δήμους και είπε χαρακτηριστικά πως «εάν δεν θέλει να το κάνει ο ένας Δήμος, ας το κάνει ο άλλος».

Είπε επίσης ότι το κόστος δεν πρόκειται να υπερβεί τις 350.000 ευρώ και επεσήμανε ότι δεν είναι απαραίτητες πλέον οι τρεις γραμμές στην λειτουργία του αφού «με διαχωρισμό ημερών μπορείς με μία γραμμή να κάνεις τρεις. Μπορείς να πεις ότι την Δευτέρα – Τρίτη θα σφάζω αμνοερίφια, την Τετάρτη – Πέμπτη θα σφάζω χοιρινά στην ίδια γραμμή, και την Παρασκευή για παράδειγμα θα σφάζω μοσχάρια. Έχει η τεχνολογία προχωρήσει τόσο πολύ που με την ίδια γραμμή μπορούν να γίνουν τρεις διαφορετικές σφαγές».

Ο κ. Μαρνέζος είπε ότι έχει επισκεφθεί πολλά σφαγεία, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ ενώ στο νέο πρόγραμμα που αφορά σφαγεία σε νησιά δεν απαιτούνται σταυλικές εγκαταστάσεις.

Μανώλης Μαρνέζος: «Δεν γίνεται να μην έχει σφαγείο η Σάμος όταν έχουν πολύ μικρότερα νησιά»

«Υπάρχουν μόνο κάποιοι μικροί χώροι που είναι αναμονής για τα ζώα που θα σφαχτούν. Ούτε θαλάμους χρειάζεται, ούτε ψυγεία. Χρειάζεται ένας θάλαμος για τα προϊόντα υψηλού κινδύνου, ένας θάλαμος για την εκδορά και ένας θάλαμος όπου θα παραμένουν τα ζώα που θα τα παραλαμβάνει ο κάθε κρεοπώλης για να τα πάει στο μαγαζί του» είπε ο κ. Μαρνέζος. Επανέλαβε ότι πολύ μικρά νησιά έχουν σφαγεία, η Νάξος έχει δύο, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι το ένα εκ των δύο σφαγείων της Νάξου, αυτό της πρωτεύουσας του νησιού βρίσκεται μέσα σε χωματερή.

«Έχω ακούσει πάρα πολλά εδώ στο νησί. Πού θα πηγαίνουμε τα υψηλού κινδύνου, που θα πηγαίνουμε τα αίματα. Μην κοροϊδευόμαστε. Όλα γίνονται. Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να χειροκροτήσουμε τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και μπράβο τους».

Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο σ’ ένα νησί σαν τη Σάμο να μην υπάρχει σφαγείο ενώ υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. «Το Μύκονος όταν έχει απαγορευτικό, τι θα φάμε; Το έχει σκεφτεί κανείς; Αν συνεχιστεί το απαγορευτικό δεν θα έχουμε ένα κιλό κρέας. Αν είναι δυνατόν» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Σάμου.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι τοποθεσίες υπάρχουν πολλές για την χωροθέτηση ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και πολλές εκτάσεις που ανήκουν στην Μητρόπολη και οι οποίες έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν σφαγείο αφού ανήκουν σε ζώνη Ζ1 όπως απαιτείται.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ