Μανώλης Κουτουλάκης: «Η καλλιτεχνική, πνευματική, πολιτιστική δημιουργία, δημιουργεί κοινότητες ισορροπημένων ανθρώπων»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Μανώλης Κουτουλάκης: «Η καλλιτεχνική, πνευματική, πολιτιστική δημιουργία, δημιουργεί κοινότητες ισορροπημένων ανθρώπων»

Στο Radio Cafe 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί μας στις 14 και 15 Απριλίου 2022 στη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσέβιο.

Ο κ. Κουτουλάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας στα θέματα του πολιτισμού και του αθλητισμού.

«Χρωστάμε πάρα πολλά στη Σάμο και την ευρύτερη περιοχή, χρωστάμε πολλά στα νησιά μας. Το κράτος οφείλει να είναι διαρκώς παρόν με όποιον τρόπο μπορεί» είπε και τόνισε ότι  η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το άλλοτε Υπουργείο, είχε πάντα παρουσία στα θέματα της νησιωτικότητας και στόχος είναι να ανακτηθεί η αίγλη των παρεμβάσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τονίζοντας ότι το Υπουργείο δεν επιθυμεί να είναι ένας απλός διαχειριστής της καθημερινότητας αλλά προσπαθεί να εισάγει την ατζέντα της νησιωτικότητας σε κάθε πτυχή.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής είπε ότι η επίσκεψή του είχε να κάνει με δύο κυρίως πρωτοβουλίες.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Απριλίου έγινε η συνεδρίαση της διευρυμένης οργανωτικής επιτροπής για την Aegean Regatta.

«Η Αegean Regatta είναι ένας από τους πιο σoβαρούς διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες στο Αιγαίο με πολυπληθείς συμμετοχές. Λάβαμε λοιπόν μια απόφαση με την Ελληνική Ομοσπονδία και την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Σάμου και τον κ. Κιουλάφα με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, η φετινή διοργάνωση να λάβει χώρα στη Σάμο.

Θα ακολουθήσει μια διαδρομή όπου πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, του οποίου επιλαμβάνεται η Ομοσπονδία έχει και έναν εξαιρετικό συμβολισμό. Η διαδρομή είναι Σάμος – Αγαθονήσι – Ικαρία – Φούρνοι. Θέλαμε όλο το σύμπλεγμα σε αυτή την ακριτική περιοχή να δώσει έναν συμβολισμό ειρήνης και ηρεμίας» είπε ο κ. Κουτουλάκης κάνοντας λόγο για πολύπαθη περιοχή και για την ανάγκη να παρουσιαστεί και η άλλη εικόνα της περιοχής, που είναι ένας σπουδαίος τουριστικός προορισμός.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η θαλάσσια οικονομία και η θάλασσα πρέπει να παράξει αξία είτε σε λογική χρήματος και εισοδήματος αλλά και μια αξία διότι ο σεβασμός στη θάλασσα μας φέρνει πιο κοντά και με τη φύση και με μηνύματα που πρέπει να περνάμε.

Η θάλασσα δεν χωρίζει, ενώνει» είπε και σημείωσε ότι θα υπάρχουν διεθνείς συμμετοχές και ότι είναι ένα σπουδαίο γεγονός για το νησί και την Περιφερειακή Ενότητα. Η εκκίνηση της Aegean Regatta θα γίνει στον Άγιο Κήρυκο και θα περάσει στην συνέχεια από Φούρνους, Αγαθονήσι και Πυθαγόρειο ενώ η τελετή λήξης θα γίνει στο Βαθύ.

Συναντήσεις για την Regatta έγιναν επίσης με εκπροσώπους των δύο δήμων, την πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, την Ομάδα Διάσωσης και την Περιφέρεια για μια διοργάνωση που θα γίνει μετά από δύο χρόνια πανδημίας ενώ η περσινή έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ο κ. Κουτουλάκης προέβλεψε ότι ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι φέτος πολύ μεγάλος και μάλιστα έκανε την εκτίμηση ότι θα συμμετέχουν πάνω από 70 σκάφη. Δήλωσε ότι αυτό σημαίνει μεγάλο πληθυσμό ατόμων και μια κινητικότητα που θα προσφέρει και εξωστρέφεια και κατανάλωση. «Μην ξεχνάμε ότι οι ιστιοπλόοι είναι άνθρωποι που αγαπούν την θάλασσα και όπου επισκέπτονται, επισκέπτονται ξανά κι αυτό να το κρατήσουμε γιατί η Σάμος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός με προοπτικές εφόσον γίνονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις στο δίκτυο των λιμένων και των μαρινών που και εκεί υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποστήριξης, ιδίως στα μικρά νησιά αλλά και στη Σάμο με μελέτες ανάκτησης των τεχνικών ζητημάτων που προκύπτουν και με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις» είπε.

Ο κ. Κουτουλάκης αναφέρθηκε στην συνεργασία του με την πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου κ. Μαρία Κονδύλη – Πανουράκη επισημαίνοντας ότι αυτή αφορά το σύνολο των παρεμβάσεων στις λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις του νησιού, στο Βαθύ και το Καρλόβασι, το Πυθαγόρειο και σε αλιευτικά καταφύγια.

Δήλωσε ότι γίνεται  προσπάθεια να επισπεύδονται διαδικασίες που έχουν να κάνουν με αδειοδοτήσεις  και τόνισε ότι το master plan στο λιμάνι του Βαθέος είναι μια σημαντική εξέλιξη την οποία θα πρέπει να συζητήσει και η τοπική κοινωνία για την ιεράρχηση των έργων υλοποίησης ενώ παράλληλα είπε ότι έχουν δεσμευτεί χρηματοδοτήσεις για πρώτη φορά που αφορούν νησιωτικούς λιμένες στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με πρόταση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ακόμη ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών στην παραλία του Βαθέος, στο σύνολο της χερσαίας ζώνης και παρεμβάσεις στο Λιμεναρχείο.

«Το πλαίσιο των διεκδικήσεων δεν αρκεί από μόνο του. Είναι να μπορείς να στοιχειοθετήσεις προτάσεις και στη Σάμο έχω διαπιστώσει μια ωριμότητα από όλους τους φορείς» είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει διαρκής επαφή με τους δήμους και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Ο κ. Κουτουλάκης στην διάρκεια της επίσκεψής του βρέθηκε και στο Κοκκάρι όπου με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ευσέβιο συζήτησαν για τις ζημιές στον Άγιο Νικόλαο ενώ επισκέφθηκαν και το λιμανάκι προκειμένου, όπως είπε, να αναδειχθούν και «ζητήματα νομιμοποίησης ορφανών λιμανιών και οτιδήποτε ενεργοποιεί ένα τοπικό λιμενικό σύστημα που έρχεται να βοηθήσει και τους αλιείς και τους επισκέπτες».

Η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αφορά την  23η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που θα διεξαχθεί φέτος στην Λέσβο.

«Πρέπει να κατανοήσουμε  ότι ο νησιωτικός χώρος δεν κρίνεται μόνο από τα τσιμέντα και τις υποδομές αλλά και από την συνεκτικότητα της κοινωνίας, αυτό που εμείς με όρους τεχνικούς λέμε κοινωνική συνοχή, και που  για τα νησιά σημαίνει πολιτισμός, σημαίνει αθλητισμός και κοινωνικές παρεμβάσεις.

Εάν δεν επενδύσεις στον άνθρωπο και σε δραστηριότητες που κρατάνε συνεκτική την κοινωνία, έχεις κάνει την μισή δουλειά» ανέφερε. Σημείωσε ότι η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου είναι ένα σπουδαίο γεγονός και επεσήμανε ότι η πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία «πέρα από το ότι δημιουργεί κοινότητες ισορροπημένων ανθρώπων, είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στους νησιώτες πράγματα που δεν τα απολαμβάνουν κάθε μέρα» είπε και δήλωσε ότι φέτος η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα στηρίξει και την πρωτοβουλία.

«Το θέατρο ταξιδεύει» της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων στο πλαίσιο της οποίας θα επιλεγούν θεατρικά σχήματα που θα πάνε στην άγονη γραμμή. «Πρέπει το θέατρο να φτάσει την πόρτα του πολίτη» είπε ο κ. Κουτουλάκης.

Πρόσθεσε ότι η Γενική Γραμματεία στηρίζει και χρηματοδοτεί προσπάθειες που προτείνονται από τις τοπικές κοινωνίες όπως για παράδειγμα οι δραστηριότητες για τις ενάλιες αρχαιότητες στους Φούρνους.

«Είναι μοναδικότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης η κουλτούρα και η πολιτιστική κληρονομιά της Ικαρίας είναι άυλη πολιτιστική κληρονομιά που δεν ανήκει καν στους Ικαριώτες, ανήκει στον κόσμο που πρέπει να γίνει κοινωνός» είπε.

Τέλος αναφέρθηκε σε μια πρωτοβουλία που η Γενική Γραμματεία έχει αναλάβει από κοινού με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιο και ειδικότερα ανακοίνωσε ότι σε ό,τι αφορά τον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Καρλόβασι, η Γενική Γραμματεία αναλαμβάνει την χρηματοδότηση της μελέτης της αναστήλωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ