Μαθητικός Διαγωνισμός για τα 75 χρόνια ΟΗΕ: Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο που φανταζόμαστε

Μαθητικός Διαγωνισμός για τα 75 χρόνια ΟΗΕ: Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο που φανταζόμαστε

Τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν φέτος την 75η επέτειο της ίδρυσή τους, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ιστορία τους. Ο COVID-19 αποτελεί μία ηχηρή υπενθύμιση της ανάγκης για συνεργασία πέρα από σύνορα, τομείς και γενιές καθώς και τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης σε δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία.

Ταυτόχρονα, οι ζωές των σημερινών παιδιών και ολόκληρου του πλανήτη εξαρτώνται από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, οι ανισότητες, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η μετανάστευση, ο αναγκαστικός εκτοπισμός και οι ταχείες αλλαγές στο δημογραφικό και στην τεχνολογία.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο, τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα, μαζί με φορείς από τον χώρο της εκπαίδευσης, καλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες όλης της χώρας να εκφράσουν δημιουργικά τις απόψεις τους για το μέλλον που οραματίζονται, μέσα από τον διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με τίτλο:

75 χρόνια Ηνωμένα Έθνη

Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο που φανταζόμαστε

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαλόγου για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών, παιδιά και έφηβοι καλούνται να εκφράσουν δημιουργικά τις απόψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους για το μέλλον, με στόχο να γεφυρωθεί το κενό ανάμεσα στο μέλλον που επιθυμούμε και σε αυτό στο οποίο βαδίζουμε. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα, που φοιτούν στην πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξη Δημοτικού) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Α,Β,Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου), μεταξύ των οποίων και μαθητές πρόσφυγες των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων, που φοιτούν σε Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ή σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού περιλαμβάνουν τη δημιουργία βίντεο, αφίσας, ζωγραφιάς ή κόμικ, καθώς, και τη συγγραφή κειμένου.

Λόγω των συνθηκών και των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό και την προσωρινή εξ αποστάσεως διδασκαλία, προκρίνεται η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με ατομικές συμμετοχές που θα σταλούν ηλεκτρονικά από τους/τις εκπαιδευτικούς ως αποτέλεσμα επεξεργασίας του θέματος στο μάθημα. Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στις αντίστοιχες τάξεις, να συμμετάσχουν αυτόνομα στον διαγωνισμό υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το έργο τους με τη βοήθεια των γονιών/κηδεμόνων τους.

Οι συμμετοχές μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους εκπαιδευτικούς ή αντίστοιχα τους γονείς ή κηδεμόνες στην ιστοσελίδα: www.unhcr.org/gr/student-contest-2020 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Ειδική Επιτροπή αποτελούμενη από μέλη των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διοργάνωσης του διαγωνισμού, θα αξιολογήσουν όλες τις συμμετοχές και η καλύτερη συμμετοχή ανά τάξη θα λάβει ως βραβείο ένα υβριδικό tablet. Στις συμμετοχές που θα διακριθούν θα δοθούν συμβολικά αναμνηστικά δώρα, ενώ αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής θα αποσταλούν σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους. Οι βραβευθείσες συμμετοχές θα προβληθούν μέσα από την ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας καθώς και των φορέων της Επιτροπής Διοργάνωσης του διαγωνισμού.

Το Μαθητικό Διαγωνισμό για τα 75 χρόνια του ΟΗΕ διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα σε συνεργασία με το UNRIC – Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (Γραφείο για Ελλάδα και Κύπρο), το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM),το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες συμμετοχής, τις κατηγορίες του διαγωνισμού και βοηθητικές πηγές: https://www.unhcr.org/gr/student-contest-2020

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ: Δύσκολη κατάσταση – Τεράστιες ευθύνες

ΝΕ Σάμου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής, πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου» – Περί τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Είχε χαρακτηρισθεί ως δυσβάσταχτος φόρος από γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο «φόρος διαμονής» που επιβλήθηκε από το έτος

Περισσότερα »
Επίσκεψη στον Ουρολόγο. Μύθοι και Αλήθειες

O κ. Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος- Ανδρολόγος θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01 Απριλίου

Ο γιατρός κ. Παναγιώτης Μουρμούρης, Ουρολόγος- Ανδρολόγος που είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένος στη Ρομποτική Ουρολογία, θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01/04 και

Περισσότερα »