Μάνος Λογοθέτης για το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του παλιού ΚΥΤ στο νέο στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ»

Μάνος Λογοθέτης: Έδωσε πολλές απαντήσεις, μέσα από διάλογο με «φίλους του» στο Facebook

Στο χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του ΚΥΤ Σάμου αναφέρθηκε σήμερα στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Cafe 102.4, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης.

«Στις 10 Σεπτεμβρίου κλείνει το παλιό ΚΥΤ και στις 18 ανοίγει το νέο στη θέση Ζερβού. Στις 20/09 θα έχουμε την πρώτη μετακίνηση κόσμου η οποία μέχρις στις 24/09 θα έχει τελειώσει. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μαζική μυοκτονία στο παλιό ΚΥΤ που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 του μηνός, οπότε και θα ξεκινήσει η αποκάθαρση της περιοχής και η απελευθέρωση των καταπατημένων οικοπέδων με οικίσκους και στις 30/09 θα παραδοθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) και από εκεί στον Δήμο Ανατολικής Σάμου», είπε ο κ. Λογοθέτης προσθέτοντας πως η περιοχή θα καθαριστεί από τον Στρατό.

Όσο αφορά τις παράγκες ο κ. Λογοθέτης είπε πως ο Δήμος ενημέρωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ. «Θα βρούμε άλλη λύση. Σημαντικό είναι να πέσουν οι παράγκες. 25 Οκτωβρίου θα μπει ο στρατός και τα υλικά που θα συγκεντρωθούν θα συγκεντρωθούν εντός του ΚΥΤ και μετά θα δούμε πως θα μετακινηθούν τάχιστα για να αποδοθεί ο χώρος καθαρός. Όσον αφορά τα κοντέινερ θα δοθούν σε όποιον το ζητήσει για κάποιο σκοπό, όπως σε κλιμάκια πυρόσβεσης, Στρατό, Συλλόγους κλπ.»

Μάνος Λογοθέτης για το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του παλιού ΚΥΤ στο νέο στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ»

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Λογοθέτη αναμένεται να μετακινηθούν από το ΚΥΤ στου Ζερβού 400 άτομα, καθώς αρκετοί μετανάστες μένουν σε ακίνητα που μισθώνουν οι ίδιοι. Όσον αφορά τα καταστήματα στο νέο ΚΥΤ ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο είπε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο μας λέει να απευθυνθούμε στον Δήμο, όπου το δημοτικό συμβούλιο απάντησε αρνητικά. Το Υπουργείο θα αναγκαστεί να κάνει πρόσκληση για μαγαζιά από τοπικούς επιχειρηματίες και από την ηπειρωτική Ελλάδα. Γνωρίζω πως υπάρχει ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες να ανοίξουν καταστήματα εντός του ΚΥΤ, για ηλεκτρονικά είδη, είδη τροφίμων. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν εντός της δομής, για να μην υπάρχει ανάγκη μετακίνησης στην πόλη».

Αναφερόμενος στις ΜΚΟ, είπε πως όσο μειώνεται ο αριθμός αλλοδαπών σε κάποιο νησί, τόσο μειώνεται και ο αριθμός τους, όπως συμβαίνει στη Κω και στη Λέρο, όπου πλέον δεν υπάρχουν ΜΚΟ παρά μόνο όσες χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία.

«Το επόμενο διάστημα το ίδιο αναμένουμε να παρατηρηθεί και στη Σάμο, καθώς μειώνεται ο αριθμός τους». Επιπλέον, αναφερόμενος στο νέο μεταναστευτικό ρεύμα που αναμένεται λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε:

Μάνος Λογοθέτης για το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του παλιού ΚΥΤ στο νέο στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ»

«Υπάρχει συζήτηση, δηλώσεις και προθέσεις. Το 2015 δεν θα επαναληφθεί στην Ελλάδα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται, με δυναμική παρουσία στα ευρωπαϊκά για συζήτηση του ζητήματος του Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα κινείται στο να περιορίσει το ανθρωπιστικό δράμα και τις μεταναστευτικές ροές. Το σίγουρο είναι πως όποια μεταναστευτική ροή θα είναι αρκετά μικρότερη από το παρελθόν.

Ο κ. Λογοθέτης, αναφέρθηκε επίσης και στις φήμες για μεταφορά μεταναστών στη Σάμο από την ηπειρωτική Ελλάδα. «Θα πρέπει να καταλάβουμε πως τα fake news έχουν και κάποιο όριο. Τα ΚΥΤ είναι ο πρώτος σταθμός, καλώς ή κακώς, και δεν μπορεί κανείς να επανέλθει σε αυτό. Δεν έχει γίνει ποτέ να μετακινηθεί κόσμος από την Ηπειρωτική Ελλάδα ή μεταξύ των νησιών, κάτι που δεν έγινε ακόμα και όταν κάηκε η Μόρια.

Δεν προβλέπεται ποτέ να γίνει μετακίνηση κόσμου σε νησιά. Η μεταναστευτική έχει μεγάλες δυσκολίες ,γιατί πατάς σε δύο βάρκες, την ανθρωπιστική και την κρατική που βάζει σε προτεραιότητα τους Έλληνες πολίτες. Η διαχείριση του θέματος είναι πετυχημένη, ελήφθησαν σωστές αποφάσεις στη διαχείριση και ήταν δεδομένο πως θα φτάναμε στην εποχή προ του 2015». Τέλος, ερωτηθείς αν πρόκειται να αναβαθμιστεί πολιτικά, ο κ. Λογοθέτης είπε πως το μόνο που εξασφαλίζει την αναβάθμιση είναι η σκληρή δουλειά και η εξειδίκευση στον τομέα του καθενός. Λειτουργούμε με κριτήρια αποδοτικότητας με πρόγραμμα που ελέγχει την υλοποίηση των στόχων και την αποδοτικότητα. Στους Γενικούς Γραμματείς τα κριτήρια είναι ακόμα πιο αυστηρά, γιατί είναι τεχνοκρατικά».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »
Καταστροφή πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής «ΣΤΕΦΑΝΑΣ»

Από 3 έως και 5 Απριλίου, καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής Στεφάνας

Καταστροφές πυρομαχικών της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίο Βολής Στεφάνας από 3 έως και 5 Απριλίου. Επικίνδυνη περιοχή, χαρακτηρίζεται αυτή που περικλείεται από

Περισσότερα »