Μάνος Βαλής: «Με οποιαδήποτε πληρότητα κι αν έχουμε δεν συζητάμε για κέρδος αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Μάνος Βαλής: «Με οποιαδήποτε πληρότητα κι αν έχουμε δεν συζητάμε για κέρδος αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας»

Στο Radio Cafe 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών» φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Μάνος Βαλής, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου και Ικαρίας  και πρόεδρος του Ομίλου Doryssa με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το ενεργειακό ζήτημα και την έλλειψη προσωπικού στον ξενοδοχειακό κλάδο και το πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν την φετινή τουριστική σεζόν.

«Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από το Δεκέμβριο και όλο τον Γενάρη είχαμε μια στάση κρατήσεων. Περισσότερες ήταν οι ακυρώσεις που παίρναμε παρά οι κρατήσεις. Τον τελευταίο μήνα, παρά τον πόλεμο που υπάρχει, βλέπουμε ότι αρχίζουν να μπαίνουν κρατήσεις» είπε ο κ. Βαλής επισημαίνοντας ότι Ρώσους και Ουκρανούς  τουρίστες δεν έχει η Σάμος επομένως σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Το βασικό πρόβλημα που έχουμε είναι θέμα ψυχολογίας» είπε. Σημείωσε ότι τα στοιχεία δίνουν αισιόδοξα μηνύματα ειδικά το τελευταίο εικοσαήμερο και ότι ο φετινός στόχος είναι να υπάρξει πληρότητα σε ποσοστό 70-75 % των κρατήσεων του 2019. «Παραπάνω δεν μπορούμε να πάμε γιατί μας  λείπουν οι θέσεις στα αεροπλάνα» είπε και τόνισε ότι μπορεί το ποσοστό να φτάσει και το 80% στην καλύτερη περίπτωση.

Πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή οι κρατήσεις είναι περίπου στο 55% σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα του 2019 ποσοστό που διαφοροποιείται ανάλογα με την χώρα προέλευσης. Ακόμη τόνισε  ότι η αισιοδοξία συνδέεται με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, μια συνθήκη που ισχύει για όσα νησιά που,  όπως η Σάμος, έχουν tour operators και μαζικό τουρισμό.

Σε σχέση με το 2021, είπε ο κ. Βαλής, «είμαστε 200% πάνω αλλά στόχος μας δεν είναι το 2021 και το 2020 αλλά το 2019». Αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο της Σάμου. Κυρίαρχο είναι το πρόβλημα με το προσωπικό που είναι πλέον  πανευρωπαϊκό.

«Εμείς ως Doryssa έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια και διαφημιστική καμπάνια ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε κόσμο ανειδίκευτο , να τους εκπαιδεύσουμε και να τους  κάνουμε ξενοδοχοϋπαλλήλους και παρ` όλα αυτά δεν είχαμε καμία ανταπόκριση, σχεδόν μηδενική» είπε ο κ Βαλής. Τόνισε ότι οι περισσότεροι νέοι έχουν στραφεί σε πιο σίγουρες επαγγελματικές λύσεις όπως συνοριοφύλακες, αστυνομικοί κτλ. στοχεύοντας σε μια σταθερή δουλειά ενώ για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού ακόμη και στην Ρόδο και στην Κω με αποτέλεσμα κάποιες μονάδες να μην καταφέρουν να ανοίξουν καν.

«Έχει συζητηθεί το θέμα, το γνωρίζει η κυβέρνηση, το γνωρίζει ο κ. Κικίλιας, το γνωρίζουν όλοι και πρέπει να δοθούν λύσεις ευέλικτες χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε προσωπικό από άλλες χώρες» ανέφερε τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά προσωπικό από χώρες εκτός Ε.Ε. είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και συμπλήρωσε ότι η λύση θα ήταν  να έρχονται άνθρωποι με συγκεκριμένη σύμβαση για συγκεκριμένη δουλειά αν και επεσήμανε τον κίνδυνο όσοι έρθουν να θελήσουν να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Μάνος Βαλής: «Με οποιαδήποτε πληρότητα κι αν έχουμε δεν συζητάμε για κέρδος αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας»

O κ. Βαλής είπε ότι το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία έχουν λύσει το θέμα με τον εξής τρόπο. Ο κάθε εργαζόμενος που πηγαίνει να εργαστεί σε αυτές τις χώρες είναι υποχρεωμένος την μέρα της λήξης της σύμβασής του να φύγει από την χώρα. Ο κάθε εργαζόμενος έχει και το εισιτήριο επιστροφής εξ αρχής. Είπε ότι αυτή η λύση έχει προταθεί στο Υπουργείο Τουρισμού και πρόσθεσε ότι και ο κλάδος της Εστίασης έχει πρόβλημα προσωπικού καθώς και ο πρωτογενής τομέας.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος καθώς οι τιμές των tour operators είναι αυτές του 2019.  «Οι περισσότεροι ξενοδόχοι θα πουλήσουν τα δωμάτιά τους με τις τιμές των συμβολαίων που έχουν κάνει το 2019. Από το 2019 έως το 2022 οι τιμές έχουν ανέβει 60% στα περισσότερα είδη. Εμείς συγκρίνουμε τιμές σε γαλακτοκομικά, σιτηρά κτλ  στα οποία πέραν της αύξησης των τιμών  έχουν επιβαρυνθεί και με το κόστος μεταφοράς. Πριν έξι μήνες φέρναμε μια νταλίκα 13 μέτρων από την Αθήνα και πληρώναμε 900 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 1.630 ευρώ.

Τα εισιτήρια μιας νταλίκας έχουν ανέβει πάνω από 500 ευρώ. Αυτό το κόστος μετακυλίεται από τον μεταφορέα σε εμάς ή στα σούπερ μάρκετ ή στην εστίαση. Από την εστίαση μπορεί να μετακυλήσει στον πελάτη, εμείς όμως στα ξενοδοχεία δεν μπορούμε να αλλάξουμε τιμή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος με οποιαδήποτε πληρότητα κι αν έχουμε δεν συζητάμε για κέρδος αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας» είπε .

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της ενέργειας είναι μέγγενη καθώς όπως ενδεικτικά ανέφερε ένα ξενοδοχείο μικρού μεγέθους είχε κόστος 1.200-1.300 ευρώ το μήνα και σήμερα αυτό αγγίζει τις 4.500-5.000 ευρώ. «Και ξέρετε ότι η ενέργεια είναι στα ξενοδοχεία πολύ σοβαρό θέμα. Δεν συζητάμε για ένα πελάτη να μην έχει air condition για παράδειγμα… Γενικά είναι μια χρονιά που δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Βλέπουμε τις τιμές, βλέπουμε τα κόστη και δεν έχει την δυνατότητα κανένας να μαζέψει το κόστος. Αντίστοιχα έχουμε και ένα κόστος υψηλότερο στην μισθοδοσία. Οι ξενοδόχοι ρωτάνε τι θες για να έρθεις γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός» είπε.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να μην ανοίξουμε. Θα ανοίξουμε έστω και με ζημιές. Δεν γίνεται να βγει η Σάμος από τον τουριστικό παγκόσμιο χάρτη. Όσοι έρχονται με tour operators θα έχουνε πάρα πολύ φθηνές τιμές, όσοι κλείνουν, και μιλώ για τον ελληνικό τουρισμό, μόνοι τους οι τιμές θα είναι πάρα πολύ υψηλές. Από κάπου, δυστυχώς, όσο κι αν ακούγεται άσχημο, πρέπει να βγούνε τα σπασμένα.

Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο νωρίς κλείσουνε τουριστικά πακέτα οι Έλληνες, τόσο πιο φθηνές τιμές θα πάρουνε.. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί τη στιγμή οι Σκανδιναβοί και γενικά οι Ευρωπαίοι έχουνε κάνει προκρατήσεις που φτάνουν στο 25-30% της πληρότητας του κάθε ξενοδοχείου. Κάτι ξέρουν. Αυτό που έχων να συμβουλεύσω όσους με ακούνε και θέλουν να πάνε διακοπές είναι ότι εκτός από τον Αύγουστο υπάρχουν και άλλοι μήνες που είναι αντίστοιχα καλοί και οι τιμές είναι πολύ καλύτερε κατά 40-50% όπως ο Σεπτέμβρης και ο Ιούλιος. Από τις 20 Αυγούστου και μετά πέφτουνε οι τιμές.»

Μάνος Βαλής: «Με οποιαδήποτε πληρότητα κι αν έχουμε δεν συζητάμε για κέρδος αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας»

Στην συνέχεια ο κ. Βαλής αναφέρθηκε στο εγχείρημα με το συγκρότημα Casa Cook. «Ανοίγει το Casa Cook 1η Μαΐου. Είμαστε σε μια εξέλιξη του έργου που είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Το Casa Cook ήτανε για εμάς μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, έχει δώσει τεράστια δημοσιότητα στη Σάμο» είπε και πρόσθεσε ότι πολλά περιοδικά σοβαρά αναφέρουν ότι είναι μια από τις πολύ σημαντικές αφίξεις στον ξενοδοχειακό τομέα. «Νομίζω ότι είναι από τα πιο ωραία ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Έχει ένα concept που είναι μοναδικό. Έχει ένα κακό ότι δεν δέχεται παιδιά. Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να είναι πάνω από 16 χρονών αλλά έχει μια φιλοσοφία που ξεκινάει από το φαγητό μέχρι τη διαμονή, γυμναστήριο, γιόγκα 3 φορές τη μέρα» είπε και τόνισε  ότι αυτό δημιουργεί την ελπίδα προσέλκυσης πελατών υψηλού εισοδήματος.

«Βλέπουμε κάτι απίστευτο. Από τις 100 κρατήσεις που έχουμε οι 80 είναι μεμονωμένων πελατών που κλείνουν μόνοι τους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλα ξενοδοχεία είναι στο 10-15%. «Η Σάμος έχει ανάγκη από καλά ξενοδοχεία κι από ξενοδοχεία που δεν θα στηρίζονται μόνο στους tour operators. Oι πελάτες για να έρθουνε στο Casa Cook θα πάρουνε το λιγότερο δύο αεροπλάνα, ένα από την χώρα τους μέχρι την Αθήνα, και ένα από την Αθήνα μέχρι εδώ για να ζήσουνε μια εμπειρία που λέγεται Casa Cook. Αυτή τη στιγμή όλη η Ελλάδα μιλά για αυτό το ξενοδοχείο» είπε ο κ. Βαλής κλείνοντας.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ