ΛΑ.Σ Β. Αιγαίου : Ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων κτηνιατρικών υπηρεσιών Περιφερειών

Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε. Αντιπεριφερειάρχη,

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, με σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών με τίτλο «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες σε ορισμένους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» δίνεται η δυνατότητα «να ανατίθενται σε εξουσιοδοτημένα όργανα ή φυσικά πρόσωπα καθήκοντα επισήμων ελέγχων ή άλλων επίσημων δραστηριοτήτων των κτηνιατρικών Υπηρεσιών».

Κυβέρνηση, Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Εσωτερικών με τη γνωστή τακτική υποστελέχωσης και απαξίωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών αξιοποιούν τον Κανονισμό της Ε.Ε. και προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Η υφαρπαγή και αυτής της αρμοδιότητας από τις περιφέρειες θα λειτουργήσει σε βάρος των μικρομεσαίων που μελλοντικά θα επιβαρυνθούν επιπλέον και με το κόστος των ελέγχων , διοχετεύοντας κονδύλια σε ιδιωτικούς φορείς.
Η υποβάθμιση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, η υποβάθμιση και κατάργηση των Αγροτικών Κτηνιατρείων της πρώτης γραμμής στήριξης της κτηνοτροφίας και η ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι καινούριο εγχείρημα.

Όπως γνωρίζετε, ωστόσο, στη χώρα , ακριβώς χάρη στις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και στην άσκηση των επίσημων ελέγχων από τις υπηρεσίες αυτές, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια σειρά από επιζωοτίες που ενέσκηψαν.

Ρωτάμε : Σε ποιές ενέργειες , θα προβείτε ώστε να διασφαλιστούν ι η παραγωγή ασφαλών τροφίμων και η δημόσια υγεία, γνωρίζοντας τα προβλήματα από τις ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας καθώς επίσης και ότι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεγκτικών μηχανισμών, σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής προϊόντων, αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.

Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάμε ότι ήδη εισπράττουμε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας.

Ζητάμε, λόγω της βαρύνουσας σημασίας του θέματος, αυτό να περιληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β.Αιγαίου
Αγλαία Κυρίτση
Γιώργος Αμπαζής
Σταμάτης Φιλιππής
Στυλιανός Σταμούλος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε

Περισσότερα »
ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »