Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τον σεισμό-προτάσεις

Παρεμβάσεις της ΛΑΣ Ανατολικής Σάμου για τη νέα σχολική χρονιά και Μεσόγειο

Η κυβερνητική πολιτική των αντιδραστικών διαθρωτικών αλλαγών σε καίρια ζητήματα όπως η χρήση γης, η συγκέντρωσή της στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, η κατεύθυνση πόρων και ρυθμίσεων για την ανάπτυξη προς όφελος λίγων, μπήκαν από το παράθυρο στο ψήφισμα της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το σεισμό.

Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Τζίχας, «στην εισήγηση του δημάρχου παρ’ ότι περιέχονται θετικά αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και για τα οποία συμβάλλαμε στις διαβουλεύσεις που έγιναν, συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις που είτε προέρχονται από τη δεξαμενή των κυβερνητικών προθέσεων να κατευθύνουν τους πόρους και τις διευθετήσεις προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, είτε  βοηθούν τη κυβέρνηση να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της, αποδεχόμενη μέτρα που έτσι κι’ αλλιώς θα έπαιρνε».

Σαν τέτοια ανέφερε ενδεικτικά τα εξής:

Την πρόταση για  επιχορήγηση του τέλους  διαμονής αεροδρομίου, την οποία χαρακτήρισε «καλή πάσα για τη κυβέρνηση να μπουκώσει ακόμη μια φορά τη Φράπορτ. Όπως έκανε προχθές με τα 120 εκατομμύρια για στήριξη της AEGEAN.

Γιατί να μην ζητήσουμε να επιβάλλει μείωση εισιτηρίων και τελών αεροδρομίου χωρίς επιδότηση;» αναρωτήθηκε και τόνισε: «Μόνο για περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα είναι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Ας επιβάλλουν μια Π.Ν.Π έτσι για δείγμα, και για τους “τζάμπα μάγκες” της οικονομίας».

Την κατάργηση της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης , δηλαδή να μείνει η Σάμος ξέφραγο αμπέλι. «Έχουμε ψηφίσει –είπε- την τροποποίησή της όσον αφορά μικρές ιδιοκτησίες που θίγονται. Κατάργησή της όμως σημαίνει πράσινο φώς στη συγκέντρωση γης σε λίγους , ανεξέλεγκτη χρήση γης, περιβαλλοντικές προσβολές, με αφορμή το σεισμό».

Το περίφημο αναπτυξιακό πρόγραμμα που όπως τόνισε «κουβαλάει τεράστιο ιδεολογικό, πολιτικό και οικονομικό φορτίο. Η ανάπτυξη – συνέχισε- χωράει πολλή κουβέντα και σε κάθε περίπτωση είναι πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης. Ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν; Οι προτάσεις με τις οποίες την συνοδεύουν όλα τα αστικά κόμματα για την χωροταξία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την ενίσχυση επενδύσεων για συγκέντρωση γης, την εκχώρηση δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών μέσω ΣΔΙΤ, τις αθρόες επιδοτήσεις και διευκολύνσεις επιχειρηματικών ομίλων με φοροαπαλλαγές, και με εργασιακό μεσαίωνα, είναι ενδεικτικές των προθέσεων για εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων με το λαό και τις ανάγκες του – όπως πάντα- στα αζήτητα».

Σχολιάζοντας τέλος την απόφαση για στεγαστική συνδρομή που δημοσίευσε η κυβέρνηση στο ΦΕΚ υπογράμμισε: «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αναφέρεται μόνο στη στεγαστική συνδρομή του 80% και όχι του 100% όπως απαιτούμε, χωρίς να παίρνει υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις, άμεσες και μακροπρόθεσμες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και τα απαιτούμενα μέτρα για την ουσιαστική στήριξή τους. Πρόκειται για αντιγραφή παλαιότερων ΦΕΚ για αντίστοιχες καταστροφές που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι τιμές ανα τ.μ για αναστήλωση και επισκευές δημοσίων κτιρίων είναι έξω από κάθε πραγματικότητα, ενώ το ίδιο το κράτος ευθύνεται γιατί δεν γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος των κτιρίων και η αντισεισμική τους θωράκιση.

¨Η άλλο παράδειγμα, ενώ οι κάτοικοι των χωριών εξωθούνται από την κρατική πολιτική σε εγκατάλειψη πατρογονικών σπιτιών λόγω οικονομικών προβλημάτων και αδυναμίας συντήρησής τους, δεν δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής… γιατί τα εγκατέλειψαν»

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχοντας πάντα ως κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών οι οποίες με το σεισμό πολλαπλασιάστηκαν δραματικά, και με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης των εργατικών και λαϊκών φορέων του νησιού κατέθεσε και ψήφισε το παρακάτω Πλαίσιο Διεκδικήσεων:

  • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. 100% αποζημίωση στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων
  • Ενοικιάσεις κατοικιών από το κράτος ή 100% επιδότηση του ενοικίου για όσους έχουν μείνει άστεγοι για όσο χρειαστεί μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους. ειδικά για οικογένειες, κατοίκους χωριών που τώρα μένουν σε ξενοδοχεία ή είναι φιλοξενούμενοι.
  • Επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους ώστε να μπορούν αν ανταπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες αλλά και πάγιες ανάγκες
  • Έκτακτη χρηματοδότηση ώστε άμεσα να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα επισκευής ή ανακατασκευής σε σχολεία, δρόμους, λιμάνια, δημόσια κτίρια. Να καθαριστούν οι γειτονιές και τα χωριά από μπάζα κλπ
  • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Και σε αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι οι συμβασιούχοι δεν είναι περιττοί κι επικουρικοί εργαζόμενοι αλλά απαραίτητοι. Να μονιμοποιηθούν όλοι τώρα.
  • Άμεσο σχέδιο για τη μεταστέγαση των σχολείων μέχρι την επισκευή ή ανέγερση νέων όπου χρειάζεται, για δια ζώσης διδασκαλία ώστε να μη χάσουν κι άλλη χρονιά τα παιδιά. Με έλεγχο στα σχολεία, αλλά και στα άλλα δημόσια κτίρια, χώρους δουλειάς τόσο στο φέροντα όσο και στο μη φέροντα οργανισμό των κτιρίων. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν μηχανικοί και εργαλεία για να γίνει με ταχύτητα και ευθύνη ο έλεγχος, για να ξαναμπεί η ζωή σε κανονικότερους ρυθμούς.
  • Να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για επισκευές, αναστηλώσεις σχολικών κτιρίων και χτίσιμο νέων όπου απαιτείται.
  • Χορήγηση δωρεάν τάμπλετ ή λάπτοπ και δωρεάν σύνδεση ίντερνετ για όλους τους μαθητές, ώστε να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευση , μέχρι την επιστροφή τους στη δια ζώσης διδασκαλία με όλους τους όρους προστασίας από την πανδημία. Ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές β’ και γ’ Λυκείου και τους φοιτητές για την άρση των συνεπειών του σεισμού, στην πρόοδό τους.
  • Να προγραμματιστούν έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, επισκευών, ανακατασκευών κλπ και να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και στο ΕΣΠΑ
  • Για τα ετοιμόρροπα κτίρια: να κατεδαφιστούν όλα όσα κρίνονται ως επικίνδυνα. Για όσα δεν υπάρχει ιδιοκτήτης μετατροπή του χώρου σε ελεύθερο δημοτικό χώρο αναψυχής, πάρκο κλπ ή σε χώρο πολιτισμού αν αναστηλωθούν.
  • Για τον παραδοσιακό οικισμό Άνω Βαθέος, τον παραδοσιακό οικισμό Κοκκαρίου και για προστατευόμενα κτίρια , ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και ναούς ,να αναλάβει το κράτος εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και επισκευή ή ανακατασκευή τους. (Το υψηλό κόστος συντήρησης και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες ήταν άλλωστε ένας από τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλά σπίτια των οικισμών)
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό ή την πλημμύρα
  • Στήριξη των μέτρων ανακούφισης που διεκδικεί το κίνημα στο νησί . Συγκεκριμένα:
    • Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως:
    • 1000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις.
    • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
    • Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
    • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι τέλους του 2021.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »