Κώστας Τζίχας: Προστασία μετά τον σεισμό. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

Δήλωση Κώστα Τζίχα για τη χθεσινοβραδινή φωτιά στο ΚΥΤ

Η αμηχανία και οι σπασμωδικές κινήσεις για την  μετασεισμική προστασία του λαού, που κυριάρχησαν τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό της 30ης Οκτώβρη στη Σάμο, καθώς και οι αργές και ασυντόνιστες ενέργειες των επόμενων ημερών, αποδεικνύουν ένα πράγμα: Ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Μπορεί το σχέδιο «Ξενοκράτης» να επιδεικνύεται κάθε φορά ως απάντηση στις εκκλήσεις μας να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο διάσωσης, καταφυγής, στέγασης, υγειονομικής και επισιτιστικής φροντίδας του σεισμοπαθούς πληθυσμού από την πρώτη ώρα μετά το σεισμό, αλλά την κρίσιμη ώρα οι υπεύθυνοι και ο σχεδιασμός τους «εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς».

Τι κι’ αν έχουμε επανειλημμένα, ως Λαϊκή Συσπείρωση, επισημάνει ότι το σχέδιο «Ξενοκράτης» είναι ένα γενικό σχέδιο που αφορά όλες τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απαντήσει σε εξειδικευμένες συνθήκες, αν πάνω σ’ αυτό δεν γίνει ένα τοπικό σχέδιο με τα δεδομένα της περιοχής μας και τις ανάγκες που θα προκύψουν;

«Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Αλλά κι’ αν ακόμη γίνει κάποια στιγμή ένα τέτοιο σχέδιο, αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά και ανάλογα με τις εξελίξεις στο οικιστικό και το γενικότερο τοπίο, στα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο δήμος, αλλά και στη διάταξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει.

Ακόμη κι’ αν έχει γίνει απόπειρα κάποιας εξειδίκευσης, τα γεγονότα του πρόσφατου σεισμού απέδειξαν ότι  έχει μείνει μάλλον ημιτελής ή είναι ανεπίκαιρη.

Διότι, τι σημαίνει σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών;

Σημαίνει ειδικευμένα συνεργεία απεγκλωβισμού, διάσωσης και πρώτων βοηθειών, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μέσα ατομικής προστασίας.

Σημαίνει πρόβλεψη, προμήθεια, φύλαξη και διαρκής φροντίδα ενός εξοπλισμού που (αχρείαστος να είναι) στη συγκεκριμένη στιγμή γρήγορα και με ασφάλεια θα προωθηθεί προς χρήση στα σημεία καταφυγής του πληθυσμού.

Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν από πριν τα σημεία καταφυγής (γήπεδα ,ελεύθεροι χώροι) και να έχουν γίνει οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού κλπ.

Σημαίνει επαρκής ποσότητα σε σκηνές, κρεβάτια εκστρατείας, στρώματα, σκεπάσματα, είδη υγιεινής, είδη πρώτων βοηθειών, επαρκής ποσότητα (για μια βδομάδα τουλάχιστον) ξηράς τροφής, τροφίμων μακράς διάρκειας που θα ανανεώνονται με βάση τις ημερομηνίες λήξης και βυτιοφόρα νερού σε περίπτωση βλάβης του δικτύου.

Σημαίνει καταμερισμός αρμοδιοτήτων και συνεχής εκπαίδευση των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία με «κλειστά μάτια» στη δεδομένη κρίσιμη στιγμή να δίνουν λύσεις.

Χωρίς ταλαντεύσεις και παλινωδίες.

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Προϋποθέσεις για όλα τα παραπάνω είναι:

Γενναία  κρατική χρηματοδότηση και εξοπλισμός με μηχανήματα κλπ, ενός τέτοιου μηχανισμού που να δικαιούται να αποκαλείται (πραγματική) Πολιτική Προστασία. Κι’ αυτή η χρηματοδότηση δεν υπάρχει ή όπου υπάρχει είναι γελοία. Με τις παραπάνω ανάγκες που περιγράφουμε, τι άλλο από γελοίες είναι οι 135.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του πρώην ενιαίου Δήμου Σάμου; Σημαίνουν εμπαιγμό, κοροϊδία του λαού από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Σημαίνουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το τελευταίο που υπολογίζουν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Σα να μας πετάνε κατάμουτρα «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας, και όποιος επιζήσει».

Προσλήψεις επαρκούς μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τη σοβαρότητα της αποστολής τους. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται αυτός ο νευραλγικός τομέας να είναι υπόθεση των εθελοντικών ομάδων ή ακόμη χειρότερα των Μ.Κ.Ο. Οι εθελοντές με τους Συλλόγους και τις ομάδες τους προσφέρουν πολύτιμο έργο και τιμάμε την συνεισφορά τους, αλλά ο ρόλος τους είναι εκ των πραγμάτων επικουρικός στα πλαίσια ενός κρατικού μηχανισμού που μπορεί με επάρκεια να ανταποκρίνεται στο έργο του.

Όσοι  έχουν θητεύσει σε εθελοντικές ομάδες και πρώτοι απ’ όλους τα λιγοστά στελέχη (μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού) της Πολιτικής Προστασίας, καταλαβαίνουν καλά αυτά που λέμε. Και για τη χρηματοδότηση- και για τα μέσα που διαθέτουν- και για το σχέδιο- και για την έλλειψη προσωπικού.

Μήπως γινόμαστε μ .Χ προφήτες;

Στις 31 Ιούλη 2017  (τρία χρόνια πριν), σε παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντισεισμική θωράκιση και την προστασία του λαού μετά από σεισμό, ρωτούσαμε την δημοτική αρχή του τότε ενιαίου δήμου Σάμου τα εξής:

«Έχει γίνει – ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Ποια είναι τα ευρήματα εκεί που έχουν γίνει;

Ποια μέτρα πήρε η δημοτική αρχή και ποιες ενέργειες έκανε για την αντισεισμική θωράκισή τους;

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα ξενοδοχεία του νησιού  , όπου κατά κανόνα φιλοξενούνται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν γίνει στατικές μελέτες και αντισεισμικός έλεγχος;

Για τα λιμάνια του νησιού όπου ας σημειωθεί έχουν δαπανηθεί και δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν εγγυήσεις για την αντισεισμικότητά τους;

Ποια είναι η δομή και η διάρθρωση του μηχανισμού  Πολιτικής Προστασίας του δήμου και ποιος ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης υπηρεσίας;

Υπάρχει και ποιο είναι στα βασικά του σημεία το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση σεισμού;

Υπάρχουν ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης , με ηλεκτρικό , νερό, αποχέτευση κλπ;

Υπάρχουν αποθέματα σε σκηνές, υγειονομικό υλικό κλπ είδη κατασκήνωσης  και τροφοδοσίας;»

Στην πρώτη ομάδα ερωτήσεων μας απάντησαν με ένα έγγραφο μιας σελίδας, ότι στα σχολικά κτίρια γίνεται τακτικός μακροσκοπικός έλεγχος ( με τα μάτια) και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. (Στο τελευταίο σεισμό 11 σχολεία έχουν ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα)

Στη δεύτερη ομάδα ερωτήσεων με την οποία ασχολούμαστε σήμερα, αντί απάντησης μας έστειλαν …..ολόκληρο τον «Ξενοκράτη».

Όμως τις πραγματικές απαντήσεις τις πήραμε τρία χρόνια μετά στη πράξη.

Από τον σεισμό.

Και είναι ευανάγνωστες και αναμφισβήτητες.

Διά ταύτα

Το τι πρέπει να γίνει δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Αναφέρονται όλα στο άρθρο μας και μπορούν να αναλυθούν με λεπτομέρειες.

Χρειάζονται ακόμη, ουσιαστικά και γενναία αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Το νησί μας χρειάζεται θωράκιση. Για «να μην τρέμει το καρύδι μας» μπροστά σε φυσικά φαινόμενα που μπορεί οποτεδήποτε να ενσκήψουν. Για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές και να μην καταστρέφεται η λαϊκή περιουσία.

Οι δήμοι της Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει επιτέλους να μπουν προ των ευθυνών τους.

Μπροστά μας έχουμε το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά την Τοπική Διοίκηση. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό»!!!

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ήδη προτείνει (για πολλοστή φορά) να έχουν πρώτη προτεραιότητα τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Περιμένουμε την ανταπόκριση της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών.

Δικαιολογίες περί μη επιλεξιμότητας τέτοιων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να γίνουν δεκτές από το λαό του πολύπαθου νησιού μας.

Αν είναι μη επιλέξιμα τότε να δοθεί έκτακτη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την επούλωση των πληγών και για τη θωράκιση του νησιού.

Ο λαός, όλοι μας, πρέπει να συσπειρωθούμε στους φορείς μας, να αξιοποιήσουμε την πείρα και την οργάνωση του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος  και να διεκδικήσουμε οργανωμένα. Με επιμονή και υπομονή, χωρίς ταλαντεύσεις και «εκπτώσεις», όλα όσα δικαιούμαστε και μας τα στερούν.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ: Δύσκολη κατάσταση – Τεράστιες ευθύνες

ΝΕ Σάμου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής, πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου» – Περί τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Είχε χαρακτηρισθεί ως δυσβάσταχτος φόρος από γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο «φόρος διαμονής» που επιβλήθηκε από το έτος

Περισσότερα »
Επίσκεψη στον Ουρολόγο. Μύθοι και Αλήθειες

O κ. Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος- Ανδρολόγος θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01 Απριλίου

Ο γιατρός κ. Παναγιώτης Μουρμούρης, Ουρολόγος- Ανδρολόγος που είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένος στη Ρομποτική Ουρολογία, θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01/04 και

Περισσότερα »