ΚΚΕ: Άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο και αποκατάσταση των ζημιών

Η ΤΕ Σάμου ΚΚΕ για τα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ της Σάμου

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε σοβαρά προβλήματα στο νησί, καθώς επίσης και στην Ικαρία και τη Χίο.

Στη Σάμο μέχρι τη Δευτέρα 3/11, από τις 1567 αυτοψίες του πρώτου κλιμακίου ελέγχου, μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 920 κατοικίες. Επίσης μη κατοικήσιμοι/ ακατάλληλοι κρίθηκαν και αρκετοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες και λοιποί χώροι. Έχουν απομακρυνθεί οι φοιτητές από ένα από τα κτίρια των φοιτητικών εστιών και σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υποδομές όπως τα λιμάνια Βαθέος, Πυθαγορείου, Καρλοβάσου και Κοκκαρίου, έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων η εθνική οδός Καρλοβάσου – Βαθέος, αλλά και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα – Δρακαίοι. Ως το 100% φτάνει η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο του Βαθέος λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε το σεισμό.

Στην Ικαρία δεκάδες σπίτια έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα. Αρκετά ακόμα έχουν υποστεί ζημιές (έχουν υποβληθεί 305 αιτήσεις ελέγχου και έχουν εξεταστεί περίπου 100). Ζημιές ακόμα καταγράφονται σε δίκτυα υποδομών (οδικό δίκτυο, τοιχία αντιστήριξης, δίκτυα ύδρευσης κ.α.). Επιπλέον, σε διάφορα σημεία, τεράστιοι βράχοι βρίσκονται ετοιμόρροποι, απειλώντας ζωές, οικίες, περιουσίες και οδικό δίκτυο.

Στη Χίο σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολικές μονάδες και το λιμάνι της Χίου.

Είναι πιθανό οι αριθμοί να ανέβουν όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, προχωρά ο δευτεροβάθμιος πιο επιστάμενος έλεγχος και βέβαια εξελίσσεται το φαινόμενο.

Φαίνεται επίσης πως εκατοντάδες οικογένειες θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά μέχρι την επισκευή των σπιτιών ή και μόνιμα σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Αντίστοιχα δεκάδες είναι οι μικροί επαγγελματίες που έχουν πάθει καταστροφές στην επιχείρηση τους, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, ειδικά μετά και τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί από τη νέα καπιταλιστική κρίση, το σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό φέτος και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

Για την επιτάχυνση των ελέγχων σε χώρους δουλειάς, κατοικίες και δημόσια κτίρια των νησιών και για την άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε κατοικίες (ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κύρια ή μη) και επιχειρήσεις.

Για τη στέγαση των κατοίκων που τα σπίτια κριθούν κατεδαφιστέα ή χρήζουν επισκευής για όσο διάστημα χρειαστεί.

Για να κηρυχθεί και η Ικαρία ως πληγείσα περιοχή και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εξαιρεθεί, όπως η Σάμος, από τα εξαγγελθέντα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και το λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο που σχετίζεται με επισκευές σπιτιών να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Για να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής και για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών, όπως διατυπώνονται και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Δηλαδή:

– Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους

– Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών

– Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία

– Να διαγραφούν χρέη σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες, υποχρεώσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός.

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Θα σας πω τις αλήθειες όπως είναι».  Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Η επίλυση προβλημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων του Δήμου, μας αφορά όλους»

Η παροχή εκπαίδευσης σε μια ευνοούμενη πολιτεία αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, κάποιοι που προφανώς διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του

Περισσότερα »
Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρη

Υπογραφή προσκλήσεων από τον Περιφερειάρχη για την υποβολή προτάσεων και δράσεων στο πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε τις παρακάτω προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021 – 2027 συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκ.

Περισσότερα »
Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν στη Σάμο από τις 14 έως και τις 18 Απριλίου. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Δήμαρχος Δρ.

Περισσότερα »