Καύσωνας: Καμίνι η χώρα για έξι ημέρες με θερμοκρασίες Σαχάρας και μέτρα για εργαζόμενους

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Καύσωνας: Καμίνι η χώρα για έξι ημέρες με θερμοκρασίες Σαχάρας και μέτρα για εργαζόμενους

Ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές της χώρας, που θα επηρεαστούν από τον καύσωνα. Η χώρα από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή αναμένεται να είναι «καμίνι».

Έκτακτο δελτίο εξέδωσε νωρίτερα, σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για τον επερχόμενο καύσωνα «Κλέωνα», ο οποίος θα κάνει «δειλά-δειλά» τα βήματά του από το βράδυ της Τρίτης, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη (12/07).

Η Τρίτη, πάντως όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, θα είναι η πιο ήρεμη ημέρα από άποψη καιρικών φαινομένων, τα οποία βάσει προγνωστικών μοντέλων, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή (16/07). Ειδικότερα, θα εκδηλωθούν θερμοκρασίες της τάξης των 37 με 38 βαθμών Κελσίου στα ηπειρωτικά, αρκετά πιο ήπια σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει.

«Καμίνι» η χώρα από την Τετάρτη

Όπως είναι γνωστό, καθώς έχει αναφερθεί αρκετές φορές, η πρώτη ημέρα του καύσωνα θα πρέπει να θεωρείται η Τετάρτη. Πιο συγκεκριμένα, την τρίτη μέρα της εβδομάδας ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά θα καταγράψει 41 βαθμούς το «κοντέρ».

Οι υψηλές θερμοκρασίες στα τοπικά, όπως ενημερώνει ο μετεωρολόγος, αναμένεται να καταγραφούν στις λεγόμενες «ευπαθείς» – από τις ζέστες – περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περιοχής συνιστά, φυσικά, η Θεσσαλία και η κεντρική και νότια Στερεά Ελλάδα. Αντίστοιχα, «κίνδυνος» υπάρχει για τη Πελοπόννησο και ειδικότερα για το Άργος και το Ναύπλιο, αλλά και στα δυτικά της Αττικής, που περιλαμβάνει περιοχές όπως η Ελευσίνα και ο Ασπρόπυργος.

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία την Πέμπτη

Οι δύσκολες συνθήκες θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος. Ο υδράργυρος θα ανέβει στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά αναμένεται να αγγίξει τους 42.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η Τετάρτη και η Πέμπτη συνιστούν τις πιο ήπιες μέρες του καύσωνα, καθώς την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να επικρατήσουν «θερμοκρασίες… Σαχάρας».

Θερμοκρασίες Σαχάρας Παρασκευή και Σάββατο

Παρασκευή και Σάββατο αναμένεται να είναι οι πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τις περιοχές, που αναφέρθηκαν παραπάνω, μερικές εκ των οποίων βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα.

Μάλιστα, με βάση την εκτίμηση του κ. Καλλιάνου, δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες της τάξης των 45 βαθμών Κελσίου. Όπως σημείωσε ο ίδιος στη νεότερη πρόγνωσή του στο Mega, οι υψηλές θερμοκρασίες θα εκδηλωθούν στον θεσσαλικό κάμπο, ένα μέρος το οποίο δεν περικλείεται από θάλασσα γεγονός που θα κάνει αφόρητη τη ζέστη.

Παράλληλα, σε πεδινές περιοχές κοντά στη Φθιώτιδα και κοντά στη Λαμία, δεν αποκλείεται η μέγιστη θερμοκρασία να φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας την ημέρα των πολιτών αρκετά δύσκολη από τις συνθήκες. Αντίστοιχα, ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει σε ανάλογα επίπεδα και σε περιοχές της Βοιωτίας.

Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους 

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους τις ημέρες του καύσωνα αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, μετά και το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της EMY.

Τα μέτρα προβλέπουν αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, αλλά και ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες, ενώ υπάρχει και σύσταση για τηλεργασία σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα μέτρα περιλαμβάνονται ήδη σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει: Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ),  με το οποίο αναγγέλλονται «συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο  καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», συστήνονται τα εξής:

Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:

Καύσωνας: Καμίνι η χώρα για έξι ημέρες με θερμοκρασίες Σαχάρας και μέτρα για εργαζόμενους

Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού.

Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

reader.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ