Κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας στη «Μέλισσα» και σύντομα και ξενώνες ημιαυτόνομης διαβίωσης

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Κέντρο διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας στη «Μέλισσα» και σύντομα και ξενώνες ημιαυτόνομης διαβίωσης

Άδεια λειτουργίας ως Κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία έλαβε από τον Μάιο του 2021 ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπτυξιακή Υστέρηση η «Μέλισσα» και πλέον φιλοξενεί μεγάλο μέρος δραστηριοτήτων με την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού.

Στο Radio Café 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών»,  φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η διευθύντρια του κέντρου κ. Κατερίνα Βερβελάκη και αναφέρθηκε στους στόχους και τα σχέδια του Συλλόγου και του Κέντρου αλλά και την πρόσφατη εκδήλωση αγιασμού και κοπής της πίτας που διοργάνωσε η Μέλισσα.

«Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε την εκδήλωση νωρίτερα και η αλήθεια είναι ότι την κάναμε τώρα με όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας» είπε και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις χωρίς τον κίνδυνο της πανδημίας. «Τα πρώτα χρόνια οι δράσεις του συλλόγου πραγματοποιούνταν σε εθελοντική βάση, όμως η ανάγκη για μια οργανωμένη δομή η οποία θα στήριζε άτομα με αναπηρίες ήταν μεγάλη. Ο Σύλλογος έλαβε την άδεια λειτουργίας ως Κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας και τώρα απασχολούμε 25 άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές ηλικίας από δυόμιση έως και πενήντα ετών.

Λειτουργούμε σε πενθήμερη βάση και οι ειδικότητες που απασχολούνται είναι παιδοψυχίατρος που είναι και υπεύθυνη του κέντρου, λογοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός , εκπαιδευτικός, εργοθεραπευτής, νοσηλευτής, γυμνάστρια, χοροδιδάσκαλος, οδηγός και είμαστε  κι εμείς το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό» είπε η κ. Βερβελάκη.

Κέντρο διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας στη «Μέλισσα» και σύντομα και ξενώνες ημιαυτόνομης διαβίωσης

Στην συνέχεια επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται  αφορούν την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση κάτι που στηρίζει πολυπλεύρως τα άτομα με αναπηρίες και όπως τόνισε ήταν μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί το κέντρο με τέτοιου είδους προγράμματα. «Είναι προγράμματα εκπαιδευτικά,  εκγύμνασης, χορών παραδοσιακών και μοντέρνων, καλλιτεχνικά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε και θεατρική ομάδα πλέον . Έχουμε προγράμματα εκπαίδευσης, και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης που είναι ένα μεγάλο μας πρόβλημα, δηλαδή προσπαθούμε τα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητα από μόνα τους, σίγουρα με την κατάλληλη στήριξη και είναι και ο λόγος που έχουμε ξεκινήσει να διαμορφώνουμε ένα καινούριο κτίριο ως στέγη ημιαυτόνομης διαβίωσης» σημείωσε.

Η κ. Βερβελάκη είπε  ακόμη ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα για κάτι μεγαλύτερο και έτσι ο σχεδιασμός είναι αρχικά για τέσσερις ξενώνες με την προοπτική να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια. «Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα αυτό. Οι γονείς έχουν μεγάλο άγχος για το τι θα γίνουν τα παιδιά μετά και ελπίζω να το προλάβουμε πριν το βρούμε μπροστά μας» είπε. Ανέφερε ότι έχει γίνει πλήρης ανακαίνιση στο κτίριο και τόνισε ότι το έχουν ανάγκη τα παιδιά του συλλόγου αλλά το έχει ανάγκη και η ίδια η πόλη να γίνονται ωραία πράγματα.

Κέντρο διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας στη «Μέλισσα» και σύντομα και ξενώνες ημιαυτόνομης διαβίωσης

Τόνισε ότι έχουν την απόλυτη στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση κοπής της πίτας Παρόντες ήταν επίσης η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Άννη Ανδρεάδου καθώς και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργος Πλακωτάρης με τους συνεργάτες του.

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και την βοήθειά τους σε κάθε βήμα και τους ευχαριστούμε θερμά» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι δράσεις είναι χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) από τον Μάιο του 2021 ενώ και για την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι εξασφαλιστεί χρηματοδότηση τόσο για το κέντρο όσο και για την στέγη.

Κέντρο διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας στη «Μέλισσα» και σύντομα και ξενώνες ημιαυτόνομης διαβίωσης

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και συμβουλευτική γονέων ενώ το κέντρο οργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης τις οποίες ευελπιστεί να υλοποιήσει τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι το Κέντρο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12 έως τις 8 το βράδυ.  «Ειδικά τα μεγάλα παιδιά που δεν πάνε σχολείο μας έχουν τρομερή ανάγκη, είναι όλες τις ώρες στο κέντρο και χρειάζονται την στήριξή μας» είπε. «Μπορεί ο κόσμος να έρθει να μας γνωρίσει.

Η μεγαλύτερη βοήθεια είναι ο κόσμος να μας γνωρίσει και να αγκαλιάσουν τα παιδιά μας, να βγαίνουμε προς τα έξω , να μην νιώθουμε μια ξεχωριστή ομάδα από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο  Όποιος έχει την διάθεση να βοηθήσει μπορεί να έρθει να το συζητήσουμε» είπε κλείνοντας η κ. Βερβελάκη.

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ