Ιωσήφ Κεβεντζίδης: Ο πρώτος των πρώτων της Σάμου, στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Ιωσήφ Κεβεντζίδης: Ο πρώτος των πρώτων της Σάμου, στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2023 για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, βάζοντας τέλος στην αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης (27/7) ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι βάσεις 2023 για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Οι πανελλαδικές είναι μια σημαντική δοκιμασία για όσους τις υποβάλλονται και η επίτευξη επιτυχίας σε αυτές μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Η αίσθηση της επιτυχίας μπορεί να προκαλέσει ένα συναίσθημα βαθιάς χαράς και ευτυχίας. Η προσπάθεια και ο κόπος που επενδύθηκαν για την προετοιμασία ανταμείβονται με την επίτευξη ενός στόχου.

Μετά από μήνες προετοιμασίας και έντασης, η επιτυχία μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ανακούφισης, καθώς οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται ότι οι προσπάθειές τους δεν πήγαν χαμένες.

Το Samostoday.gr, βρήκε τον «πρώτο» των «πρώτων» στο νησί της Σάμου, τον Ιωσήφ Κεβεντζίδη και συνομίλησε μαζί του για τη μεγάλη του επιτυχία. Ο Ιωσήφ Κεβεντζίδης έχει γεννηθεί στα Κομνηνά Ξάνθης.

Ιωσήφ Κεβεντζίδης: Ο πρώτος των πρώτων της Σάμου, στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων

SamosToday: Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να διαλέξεις τη φοίτησή σου στο ΓΕΛ και όχι στο ΕΠΑΛ;

I.K: Επέλεξα το ΓΕΛ για τη φοίτησή μου, διότι προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες εισαγωγής στις σχολές, οι οποίες με ενδιέφεραν, αλλά και το πρόγραμμα σπουδών του, είναι πιο εξειδικευμένο και ιδανικό για τις ανάγκες της σχολής μου

SamosToday: Ο ρόλος της οικογένειάς σου ποιος ήταν ειδικά την τελευταία χρονιά (Γ΄Λυκείου) που γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι και η πιο κρίσιμη;

I.K:  Ο ρόλος της οικογένειάς μου στην τελευταία τάξη του Λυκείου ήταν κυρίως υποστηρικτικός. Οι γονείς μου με στήριξαν ψυχολογικά και με ενθάρρυναν συνεχώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δίνοντάς μου έτσι, κουράγιο να συνεχίσω το μαραθώνιο, όπως αποκαλείται, των Πανελληνίων και τους ευχαριστώ για αυτό.

SamosToday: Έχοντας συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία στις πανελλαδικές, ένας μαθητής έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικές γνώσεις και δεξιότητες στα μαθήματα που εξετάστηκε. Αυτό μπορεί να του ανοίξει πολλές ευκαιρίες για να επιλέξεις πιο απαιτητικά προγράμματα σπουδών και να διεκδικήσει θέσεις σε αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Τι σ’ έκανε να επιλέξεις ώστε να σπουδάσεις στη Σχολή Ικάρων ως Μηχανικός Αεροσκαφών (ΣΜΑ) και όχι κάποια Σχολή Πολυτεχνείου;

Ιωσήφ Κεβεντζίδης: Ο πρώτος των πρώτων της Σάμου, στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων

I.K:  Γενικότερα κατά τη διάρκεια της Γ΄Λυκείου είχα το δίλημμα της επιλογής της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών στη Σχολή Ικάρων ή της επιλογής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Καθώς ανέκαθεν με ενδιέφεραν οι τομείς της Μηχανικής και Ηλεκτρολογίας, επέλεξα τη ΣΜΑ, λόγω του εξειδικευμένου και σταθερού προγράμματος σπουδών της και των κοινών μεταπτυχιακών με μια Πολυτεχνική σχολή. Ακόμη, η θέληση για προσφορά στη πατρίδα με οδήγησε στη επιλογή αυτή.

SamosToday: Το να συγκεντρώσεις μια τόσο υψηλή βαθμολογία 19.230 μόρια, σίγουρα προϋποθέτει και κάποιες θυσίες ή μάλλον πολλές θυσίες. Ο Ιωσήφ πως δούλεψε όλη αυτή τη χρονιά για να επιτύχει; Είχες κάποιο μυστικό;

I.K: Δε μπορώ να πω ότι έκανα ιδιαίτερες θυσίες όλα αυτά τα χρόνια. Από τα πρώτα σχολικά έτη ως και το τέλος, προσπαθούσα στη καθημερινότητα μου να ακολουθώ το πρόγραμμα μου με συνέπεια και σταθερότητα, δίχως υπερβολές. Έτσι μέχρι και τη Β’ Λυκείου έπαιζα μπάσκετ, έκανα μαθήματα κλασσικής κιθάρας και αρμονίας και πήγαινα παραδοσιακούς χορούς, συνδυάζοντας και τις βόλτες με φίλους, χωρίς να επηρεαστούν οι σχολικές μου επιδόσεις.

Βέβαια στη Γ΄ Λυκείου, αφοσιώθηκα περισσότερο στη μελέτη, όπως και οι περισσότεροι μαθητές, κρατώντας μόνο το τρέξιμο και τη κολύμβηση στη θάλασσα όλη τη χρονιά ως τις δραστηριότητες που με χαλάρωναν. Έδινα έμφαση πάντα όχι μόνο στη συστηματική μελέτη αλλά και τη ξεκούρασή μου, με επαρκείς ώρες ύπνου.

Θεωρώ ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι προσωπική για τον καθένα. Είναι σημαντικό οι μαθητές να γνωρίζουν τις δεξιότητες τους, σε τι είναι καλοί και σε τι υστερούν, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ανάλογα στο τρόπο μελέτης τους. Αν το συστηματικό διάβασμα είναι απαραίτητο, τότε εξίσου απαραίτητο είναι και να θέτουμε στόχους γνωρίζοντας τα όρια μας.

Ιωσήφ Κεβεντζίδης: Ο πρώτος των πρώτων της Σάμου, στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων

SamosToday: Πολλοί λένε ότι το να επιτύχεις μια πολύ καλή βαθμολογία την ώρα που διαγωνίζεσαι, απαιτεί και σωστό timing. Εσύ τι πιστεύεις;

I.K: Σίγουρα η σωστή διαχείριση του χρόνου στις Πανελλήνιες είναι απαραίτητη. Ένας μαθητής μπορεί να γνωρίζει τις απαντήσεις και να μην προλάβει να τις γράψει. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές εξασκούνται μέσω προσομοιωτικών διαγωνισμάτων στο κομμάτι αυτό του χρόνου.

SamosToday: Ποιά ήταν η σειρά επιτυχίας σου στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών;

Ι.Κ: Πέρασα με τη 3η θέση στη Σχολή

SamosToday: Φροντιστήρια έκανες; Και αν ναι πόσες ώρες; Επίσης πόσες ώρες την ημέρα αφιέρωνες στο διάβασμα;

I.K: Για τις Πανελλήνιες έκανα φροντιστήρια. Στη Γ΄Λυκείου έκανα 3 ώρες Φυσική, 3 ώρες Χημεία, 3 ώρες Μαθηματικά και 1,5 ώρα έκθεση την εβδομάδα. Όντας τις περισσότερες ώρες στο σχολείο και στα φροντιστήρια, παρακολουθούσα με προσοχή τα μαθήματα εκεί, έτσι ώστε όσο βρισκόμουν στο σπίτι να μελετάω συνολικά για 3 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα και έπειτα να ξεκουράζομαι.

Στους 2 τελευταίους μήνες, βέβαια, έμενα σπίτι και διάβαζα κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, όπως και τα περισσότερα παιδιά άλλωστε. Γενικά είμαι της άποψης ότι οι πανελλήνιες απαιτούν προσωπική προσπάθεια και πως οι καθηγητές ή το φροντιστήριο, δεν μπορούν να κάνουν «θαύματα».

Γι` αυτό εξάλλου και η επιτυχία στις εξετάσεις είναι καθαρά προσωπική.

Ιωσήφ Κεβεντζίδης: Ο πρώτος των πρώτων της Σάμου, στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων

SamosToday: Πώς φαντάζεσαι την ακαδημαϊκή ζωή στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών; Σ’ αγχώνει ότι θα πρέπει να τηρήσεις πιστά τους νόμους της Στρατιωτικής σχολής;

I.K: Στα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών, περιμένω ν’ αποκτήσω περισσότερες γνώσεις στους τομείς της μηχανικής και της ηλεκτρολογίας, αλλά και να ζήσω πολλές νέες εμπειρίες μέσα και έξω από τη σχολή.

Η σχολή απαιτεί ιδιαίτερη πειθαρχία κατά τη διαβίωση των μαθητών εντός αυτής, καθώς και αφοσίωση στο πρόγραμμα σπουδών. Το γεγονός αυτό, δεν με αγχώνει ιδιαίτερα, αφού γνωρίζω ότι αποσκοπεί στη ενδυνάμωση του χαρακτήρα των μαθητών, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στη ζωή του στρατιωτικού.

SamosToday: Σε βοήθησε κάποιος να επιλέξεις τη συγκεκριμένη σχολή;

I.K: Γενικότερα κατά τη διάρκεια της Γ΄Λυκείου είχα το δίλημμα της επιλογής της ΣΜΑ στη Σχολή Ικάρων ή της επιλογής της σχολής ΗΜΜΥ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέχρι και τη τελευταία μέρα πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού προσπάθησα να έρθω σε επαφή με άτομα και από τα δύο επαγγέλματα συγκεντρώνοντας παράλληλα γνώμες από συγγενείς και γνωστούς. Έτσι, μπόρεσα να διακρίνω τι είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε εμένα και τι είναι αυτό που θα με ικανοποιεί σε 20, παραδείγματος χάρη, χρόνια από τώρα· γιατί σημασία δεν έχουν μόνο τα 4 χρόνια της σχολής, αλλά και η επαγγελματική ενασχόληση. Ο κολλητός μου, ακόμη, φοιτά στη σχολή αυτή, οπότε με βοήθησε αρκετά σε όποια απορία είχα…

Ιωσήφ Κεβεντζίδης: Ο πρώτος των πρώτων της Σάμου, στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων

SamosToday: Αν δεν κατάφερνες να εισαχθείς στη συγκεκριμένη σχολή, ποια ήταν η άλλη σου επιλογή και αν θα ξαναεπιχειρούσες πάλι για τη συγκεκριμένη σχολή.

I.K: Η άλλη μου επιλογή θα ήταν η σχολή ΗΜΜΥ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχοντας συγκεντρώσει αυτή τη βαθμολογία στις Πανελλαδικές δεν μπορώ να φανταστώ αν θα ξαναέδινα Πανελλαδικές σε περίπτωση που δεν περνούσα σε κάποια από αυτές τις σχολές.

SamosToday: Είσαι ικανοποιημένος με το εκπαιδευτικό σύστημα που επικρατεί στη χώρα;

I.K: Το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα κατά κοινή ομολογία έχει περιθώρια βελτίωσης. Και αυτό διότι, σχεδόν σε κάθε σχολικό έτος παρατηρούνται ελλείψεις σε καθηγητές, ενώ στη φορτωμένη ύλη του προγράμματος σπουδών επικρατεί κάθε 2 με 3 χρονιά ένα «ράβε-ξήλωνε» που αποσυντονίζει μαθητές και καθηγητές.

SamosToday: Ποιες είναι οι συμβουλές που θα έδινες στους μαθητές που ετοιμάζονται την ερχόμενη χρονιά να δώσουν πανελλήνιες;

I.K: Στα παιδιά που τώρα ξεκινούν το λύκειο, εύχομαι αρχικά να πραγματοποιήσουν κάθε όνειρό τους και να μην σταματήσουν ποτέ να πιστεύουν στις δυνατότητές τους. Τα παιδιά της Γ΄Λυκείου, οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι Πανελλήνιες δεν είναι ένας αγώνας δρόμου, αλλά ένας μαραθώνιος.

Το αποτέλεσμα θα βασιστεί στη προσπάθεια όλης της χρόνιας, γι΄ αυτό ας προσπαθήσουν να είναι συνεπείς στη μελέτη τους, δίχως να εξαντλούνται. Θα πρέπει ακόμη να ξέρουν ότι το άγχος είναι φυσικό να υπάρχει μέσα στη χρονιά αυτή, η οποία θα είναι και η τελευταία τους σχολική χρονιά…

Το Samostoday.gr και το Radio Cafe 102.4, εύχονται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που εισήχθησαν σε κάποια σχολή, καλή επιτυχία, καλή πρόοδο και όλα να πάνε καλά. Στους μαθητές και μαθήτριες που φέτος δεν τα κατάφεραν, να ξέρουν ότι όλη η ζωή είναι μπροστά τους και οι ευκαιρίες αμέτρητες.

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ