Ικανοποίηση από τις διαβεβαιώσεις των τριών Γενικών Γραμματέων που επισκέφθηκαν τη Σάμο για τις αποζημιώσεις του καταστροφικού σεισμού

Ικανοποίηση από τις διαβεβαιώσεις των τριών Γενικών Γραμματέων που επισκέφθηκαν τη Σάμο για τις αποζημιώσεις του καταστροφικού σεισμού

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Στη νέα του επίσκεψη τον συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Συνοδεία των δύο Δημάρχων του νησιού και φορέων επισκέφτηκαν περιοχές της Σάμου οι οποίες έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου. Σε κοινή συνέντευξη τύπου παρουσία του Βουλευτή Σάμου κ. Στεφανάδη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη, των Δημάρχων Στάντζου και Λυμπέρη, της προέδρου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου και φορέων από παραγωγικούς τομείς, οι Γ.Γ των υπουργείων δήλωσαν:

Χρήστος Τριαντόπουλος: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό γυρίσαμε αρκετά μέρη της Σάμου, είναι μια επίσκεψη σε συνέχεια της αρχικής μας επίσκεψης. Η στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς, τους παραγωγικούς φορείς και τον βουλευτή του νησιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε με ταχείς διαδικασίες, τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των δήμων αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης των υποδομών. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με τους δύο συναδέλφους, το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο καθώς και το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Η αυτοψία που κάναμε αφορούσε περιοχές που έχουμε προετοιμαστεί και επεξεργαστεί όλη την προηγούμενη περίοδο, για να προχωρήσουμε αφενός το ζήτημα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, αφετέρου να δούμε τις αποκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν στα λιμάνια. Στις συναντήσεις που έχουμε κάνει όλη αυτή την περίοδο με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς έχουμε προχωρήσει και σε μία σειρά από μέτρα.

Μέτρα που αφορούν την χρηματοδότηση πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, για να αντιμετωπιστούν αυτά, μέτρα για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, το ΦΕΚ της απόφασης βγήκε την προηγούμενη Παρασκευή.

Είμαστε φυσικά σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, για να συνεπικουρούν τους Σαμιώτες και εμείς φυσικά σαν Υπουργείο Οικονομικών είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε όπου χρειαστεί στις διαδικασίες αποκατάστασης. Ήδη έχουμε διοχετεύσει πόρους 2,5 εκατομμυρίων και πλέον στους δύο Δήμους, είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και έχουν εξασφαλιστεί 10 εκατομμύρια, για να γίνουν οι αποκαταστάσεις σε υποδομές και λιμάνια και όλοι μαζί δουλεύουμε για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να προλάβουμε.

Και θα προλάβουμε είμαι σίγουρος, γιατί έχουμε καθορίσει ένα πλαίσιο όχι μόνο ταχύτητας αλλά και αποδοτικής και εποικοδομητικής συνεργασίας για να μπορέσει το νησί να αποκτήσει μία κανονικότητα, έχοντας μπροστά του μία σεζόν με τις ιδιαιτερότητες που θα έχει που θα ακολουθήσουν την πανδημία, αλλά και φυσικά για να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μία ευρύτερη ανασυγκρότηση στο νησί. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο έχουμε αναπτύξει μία διαδικασία συνεργασίας με όλους. Είναι πολύ σημαντικό, την επόμενη ημέρα μίας φυσικής καταστροφής να είναι όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να συζητάνε για γρήγορο αποτέλεσμα.

Ικανοποίηση από τις διαβεβαιώσεις των τριών Γενικών Γραμματέων που επισκέφθηκαν τη Σάμο για τις αποζημιώσεις του καταστροφικού σεισμού

Ευθύμιος Μπακογιάννης: Πραγματοποιήσαμε σήμερα μία αυτοψία στους οικισμούς της σεισμόπληκτης Σάμου, όπου με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαπιστώσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στις υποδομές, όσο και στο δομημένο περιβάλλον. Πράγματι ο σεισμός έχει αφήσει πολύ μεγάλες και ανοιχτές πληγές στο δομημένο περιβάλλον, τα προβλήματα είναι πολλά, τόσο για τις ίδιες τις κατασκευές, όσο και για την γενικότερη λειτουργία των οικισμών.

Είναι πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να παρέμβουμε στην περιοχή όπου χρειαστεί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ήδη επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, το οποίο θα έρθει για θεσμοθέτηση στην βουλή αρχές του επόμενου μήνα, όσο και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος. Ένα πολύ κρίσιμο σημείο είναι ότι οι οικισμοί της Σάμου έχουν μία ταυτότητα και αυτή η ταυτότητα πρέπει να διατηρηθεί. Το κρίσιμο δεν είναι να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα κτίρια και στην θέση τους να δημιουργηθούν νέα κτιριακά αναπτύγματα που να μην ταιριάζουν με την οικιστική αισθητική που έχει το νησί.

Στόχος μας και πρωτοβουλία που θα πάρει το υπουργείο μας σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο της νησιωτικής πολιτικής , είναι να δούμε κάποιους μορφολογικούς κανόνες , έτσι ώστε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία που υπάρχει στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης ένα κρίσιμο στοιχείο που συζητήσαμε και με τον Σεβασμιότατο, είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια τα οποία έχουν πάθει αρκετά σημαντικές ζημιές και θα δούμε κατά προτεραιότητα, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, το τρόπο που θα πρέπει να γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης και προφανώς στη συνέχεια η αποκατάσταση η κτιριακή.

Είδαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στα λιμάνια. Έχουν εντοπιστεί πολλά ζητήματα σχετικά με τις κατολισθήσεις, στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στις υποδομές.

Ικανοποίηση από τις διαβεβαιώσεις των τριών Γενικών Γραμματέων που επισκέφθηκαν τη Σάμο για τις αποζημιώσεις του καταστροφικού σεισμού

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος: «Βλέπω πραγματικά και σήμερα που γυρίσαμε σε όλο το νησί, την ανάγκη που έχει αυτός ο τόπος να φτιαχτεί πάλι από την αρχή. Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός μας είναι ότι μέσα από ένα πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί μια ευκαιρία ανάπτυξης και εγώ πιστεύω ότι το νησί μπορεί όντως, αυτή η καταστροφή να δημιουργήσει πραγματικά ένα καινούργιο ξεκίνημα για το νησί, για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή που έχει, σημαντική».

Ο κ. Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Καλαμάτας, που μετά την καταστροφή της αναμορφώθηκε, πράγμα που μπορεί να συμβεί και στη Σάμο σε περιοχές που ήδη είχαν πρόβλημα, με αναπλάσεις περιοχών. Όπως ανακοίνωσε, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για την κατασκευή νέων λιμενικών υποδομών, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ικανοποίηση από τις διαβεβαιώσεις των τριών Γενικών Γραμματέων που επισκέφθηκαν τη Σάμο για τις αποζημιώσεις του καταστροφικού σεισμού

Ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, εξήρε το έργο των τριών Γενικών Γραμματέων και αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε ότι οι υποσχέσεις που είχε δώσει από την πρώτη στιγμή σ΄αυτόν τον χώρο, βλέπουμε ότι υλοποιούνται, ενώ για τους τρείς Γενικούς Γραμματείς, ότι βρίσκονται κοντά μας, είτε νοερά, είτε με φυσική παρουσία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, έθιξε το θέμα της αποζημίωσης των επιχειρήσεων κι έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Τριαντόπουλο, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί το 50% της αποζημίωσης στον καθένα ξεχωριστά, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν στο Υπουργείο και άλλες 100 αιτήσεις επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, εκτός των 80-85 που έχουν ήδη κατατεθεί.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Λυμπέρης δήλωσε ευχαριστημένος από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης αλλά και από τις διαδικασίες που προχωράνε σχετικά γρήγορα, αυτό όμως που ζήτησε είναι την υπομονή για να ανταποκριθούν στο έργο που έχουν αναλάβει. Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζος δήλωσε πως το μεγάλο κομμάτι της δουλειάς βρίσκεται μπροστά, ενώ προτεραιότητα είναι οι πληγέντες και οι μαθητές και όπως είπε όλοι μαζί θα ξαναστήσουμε την Σάμο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα