Παγκόσμια ημέρα κατά της κατανάλωσης κρέατος η χθεσινή ημέρα (20 Μαρ).
Μιλώντας στην εκπομπή του Radio Café 102.4 «Άρωμα Γυναίκας» με την Αλεξάνδρα Χαροχέρη, ο Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Ηρακλείου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος ανέφερε τα πλεονεκτήματα της μείωσης κατανάλωσης κρέατος στην υγεία και στο περιβάλλον αλλά για τα οφέλη της νηστείας.
Όταν ακούμε την λέξη νηστεία, οι εικόνες που αναδύονται είναι συνυφασμένες με την στέρηση και τον ασκητισμό. Έρευνες δείχνουν, πως η νηστεία εκφράζει μια βαθύτερη φιλοσοφία με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.
«Δεν είναι καλό να αποφύγουμε εντελώς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος από την διατροφή μας αλλά να το περιορίσουμε στη μία φορά τον μήνα.
Τα λευκά κρέατα όπως πουλερικά και ψάρια μπορούν να καταναλώνονται άνετα μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα.
Η Ορθόδοξη θρησκεία μας οδηγεί όλες τις περιόδους της νηστείας σε ένα διατροφικό μοντέλο το οποίος μας προφυλάσσει από σοβαρές ασθένειες όπως άνοια, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκινογενέσεις, ρύθμιση του σακχάρου και τις αρτηριακής πίεσης με την προϋπόθεση να γίνεται σωστά.
Γι αυτό τον λόγο οι μέρες νηστείας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, αποκλείοντας ακόμη και τροφές που ανήκουν στα ζωϊκά παράγωγα όπως αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη της αρρώστιας και σημαντικός παράγοντας στην καλή διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών ψυχικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που διαθέτουν τα νηστίσιμα φαγητά».
Ως εκ τούτου η νηστεία θεωρείται ένα δώρο προς τον άνθρωπο.
Έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την ομάδα του Αντώνη Καφάτου έδειξαν ότι όσοι ενήλικοι νήστευαν παρουσίαζαν μείωση στην κακή χοληστερόλη τους κατά 20% και πλέον, ενώ αυξάνονταν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και των βιταμινών.
Όσοι νήστευαν 180 μέρες τον χρόνο είχαν 13% χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και 20% και 20% χαμηλότερη χοληστερόλη LDL (κακή) από όσους δεν νήστευαν.
Ενώ τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, τα οποία νηστεύουν αυστηρά δεν μένουν πίσω στην ανάπτυξή τους.
Αντίθετα έχουν το ίδιο ανάστημα με εκείνα που δεν νηστεύουν, ενώ παράλληλα έχουν 50% χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας.
Στα άτομα που ακολουθούν ευλαβικά τις επιταγές της νηστείας παρατηρήθηκαν:
Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη εντερική λειτουργία, χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος και μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνων.
Τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η νηστεία καταπολεμά και την κατάθλιψη.
Μην ξεχνάμε.
Δεν ζούμε για να τρώμε .
Τρώμε για να ζούμε..
Αλεξάνδρα Χαροχέρη