Η Σάμος μετρά τις πληγές της από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Η Σάμος μετρά τις πληγές της από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Έξω από τα σπίτια τους και μετρώντας τις πληγές τους πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι της Σάμου μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου

Ως αποτέλεσμα είχε το θάνατο δύο εφήβων, τραυματισμούς και πολλές υλικές ζημιές. Παράλληλα με το σοκ για τον έντονα αισθητό σεισμό, τον θρήνο για την απώλεια των δύο παιδιών και την αγωνία για τους τραυματίες, επικρατεί και ανησυχία καθώς το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 90 μετασεισμοί στη Σάμο μετά την φονική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Οι κάτοικοι του νησιού διανυκτέρευσαν οι περισσότεροι έξω από τα σπίτια τους και μακριά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό.

«Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και αυτό με προβληματίζει γιατί θα έχουμε σίγουρα μια πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πολύ μεγάλους μετασεισμούς», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.

Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ και μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή. Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπεδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.

Xαρδαλιάς: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Tη νύχτα της Παρασκευής έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων για την αποτίμηση των ζημιών και την δράση που θα αναλάβουν σήμερα τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υποδομών, αλλά και οι τοπικοί φορείς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από το Βαθύ τόνισε πως μπαίνει σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια», όπου με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής της συνολικής ζημιάς, ενώ από το βράδυ στήνονταν σκηνές στο Βαθύ προκειμένου να μείνουν όσοι δεν μπορούσαν να μείνουν στα σπίτια τους, ή φοβόντουσαν να επιστρέψουν σε αυτά.

Στο νησί αναμένονταν 45 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών, με τον μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών να ξεκινά την καταγραφή των ζημιών. Λόγω της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως άπαντες πρέπει να μείνουν σε επιφυλακή. Στην περιοχή είναι από χθες και κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, αλλά και στελέχη του ΕΚΑΒ προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Aκολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Καρλοβάσου

Aκολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Καρλοβάσου

Ἡ Ἱερά Μητρόπολίς μας ἀνακοινώνει πρός τούς Εὐσεβεῖς Χριστιανούς μας ὃτι τήν Παρασκευή 19 Ἀπριλίου 2024 καί Ὣρα 19.00΄ στον Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Παλαιοῦ Καρλοβάσου (Παναγία Καστρινή), θά τελεσθεῖ

Περισσότερα »