«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Δοξάστε τους!! Το μεγάλο φαγοπότι άρχισε...

Συνεδρίασε την Τετάρτη 21/10/20 το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου με τηλεδιάσκεψη, λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού μετά  την κατάταξη της Σάμου στην κατηγορία  3 (πορτοκαλί).

Η συνεδρίαση αυτή είχε  την ιδιαιτερότητα ότι πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη ευθύνης της Διοίκησης του Δήμου από τη Δημοτική Αρχή της πλειοψηφίας του Δημάρχου κ. Γ. Στάντζου και την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και  των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ»  αφιέρωσε το χρόνο που είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ερωτήσεις  που αφορούσαν την λειτουργία του Δήμου.

Α. Θέσαμε κατά πρώτον την κατάρτιση και ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ανατολικής Σάμου που εκτιμούμε ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά (η πρόβλεψη του νόμου ήταν σε ένα εξάμηνο να έχει ψηφιστεί) με αποτέλεσμα να δημιουργεί δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα στο Δήμο μας, γιατί το υπάρχον προσωπικό είναι πολύ λίγο σε σχέση με τις ανάγκες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας.

Προτείναμε:

  1. Να συμπεριλάβει η Δημοτική Αρχή το σύνολο των πραγματικών αναγκών σε απαιτούμενο προσωπικό, τόσο στις απαραίτητες  ειδικότητες όσο και σε αριθμό για την εύρυθμη και αποτελεσματική  λειτουργία του Δήμου, έτσι ώστε ο Δήμος μετά να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων του ΟΕΥ με μόνιμο προσωπικό.
  2. Το σχέδιο του ΟΕΥ να παρουσιαστεί στις δημοτικές παρατάξεις για εμπλουτισμό πριν ψηφιστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Β)  Εκτιμούμε ως θετικό πρώτο βήμα την λειτουργία του 5ψήφιου αριθμού (15109) και της διαδικτυακής εφαρμογής αναγγελίας  προβλημάτων του Δήμου. Από την άλλη μεριά η ιστοσελίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου μετά από ένα χρόνο λειτουργίας παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις.

Προτείναμε:

  1. Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο υπάρχει  ειδική πρόσκληση στον τομέα «Έξυπνες πόλεις» ο Δήμος μας να υποβάλει προτάσεις για ένταξη σε ψηφιακές εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Δήμων, εφαρμογές που ήδη υπάρχουν σε αρκετούς δήμους της χώρας, με πρωτοπόρο το Δήμο Τρικάλων εδώ και πολλά χρόνια.
  2. Η ιστοσελίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου ( https://www.islandofsamos.gr/)  να επικαιροποιηθεί και να εμπλουτιστεί και να είναι το κύριο ενημερωτικό μέσο του Δήμου για τους πολίτες του, με πλήρη και έγκαιρη ανάρτηση όλων των αποφάσεων οργάνων (δημοτικού συμβουλίου, επιτροπών, κοινοτικών συμβουλίων ακόμη και δημοτικών παρατάξεων), των διοικητικών αποφάσεων, των συμβάσεων και των προσλήψεων που συνάπτει ο Δήμος, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ενημέρωση, λογοδοσία και να προκύπτει ο αρμόζων δημοκρατικός έλεγχος.

Γ) Πριν λίγες μέρες αποστείλαμε Ανοιχτή Επιστολή στους Προέδρους και Κοινοτικούς συμβούλους, όπου μεταξύ άλλων ενημερώναμε και ζητούσαμε την δυνατότητα που έχουν  οι Πρόεδροι Κοινοτήτων, με την Πάγια Προκαταβολή,  να έχουν ένα μικρό προϋπολογισμό για να εκτελούν  μικροσυντηρήσεις και εργασίες στα χωριά τους, πληρώνοντας τις μικρές δαπάνες.

Είναι θετικό ότι χθες αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η ενεργοποίηση  της Πάγιας Προκαταβολής των Κοινοτήτων και είναι στο χέρι των Προέδρων να αναλάβουν την ευθύνη και να αποδείξουν ότι μπορούν να προγραμματίζουν και να υλοποιούν συντηρήσεις και μικροέργα στα χωριά τους  και να διαχειρίζονται προϋπολογισμούς και χρήματα  και να μην είναι επαίτες,  παρακαλώντας τον Αντιδήμαρχο ή το Δήμαρχο. Υπόψη ότι το ποσό της πάγιας προκαταβολής της κάθε κοινότητας, όταν εξαντλείται το εγκεκριμένο ποσό και τακτοποιείται λογιστικά μπορεί και ανανεώνεται.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε

Περισσότερα »
ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »