Η ΛΑΣ Ανατολικής Σάμου για τη νέα σχολική χρονιά και την προστασία από τον κορονοϊό

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Άγιο Φως: Με έκτακτη πτήση στη Σάμο

Άγιο Φως: Με έκτακτη πτήση στη Σάμο

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα φτάσει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα. Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσεις

Παρεμβάσεις της ΛΑΣ Ανατολικής Σάμου για τη νέα σχολική χρονιά και Μεσόγειο

Αυτά που έπρεπε να γίνουν μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, σε συνθήκες πανδημίας, είναι λίγο – πολύ γνωστά και αποδεκτά από γονείς – μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δηλαδή από την κοινή λογική:

Μαζικά τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα και επαναλαμβανόμενα τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

15 μαθητές σε κάθε αίθουσα. Εξεύρεση νέων αιθουσών. Προγραμματισμός  και ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων όπου απαιτείται.

Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε κάθε βαθμίδα που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.

Ενίσχυση σε γιατρούς και βοηθητικό προσωπικό των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων , των Κέντρων Υγείας και σύνδεσή τους με τα σχολεία και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας των σχολείων που να καλύπτει τις ανάγκες σε όλη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας τους

Χορήγηση όλων των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ( μάσκες, απολυμαντικά, γάντια κλπ) καθώς και υλικών και μέσων καθαριότητας των χώρων του σχολείου,

Τα ζητήματα αυτά και τις ανάγκες τα ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση με ερώτησή της προς τη δημοτική αρχή στις 27 Αυγούστου, στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας να δοθούν γραπτές απαντήσεις για τις ενέργειές της.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα που άνοιξαν τα σχολεία απάντηση δεν δόθηκε, παρά μόνο μια ανακοίνωση στα τοπικά μέσα για απολύμανση των χώρων και μια συνέντευξη του δημάρχου ότι ο δήμος αγόρασε μάσκες για τις πρώτες ανάγκες.

Κατά τ’  άλλα,  η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις αυξημένες απαιτήσεις προστασίας από τη πανδημία, αλλά ούτε καν στις τρέχουσες ανάγκες μιας φυσιολογικής περιόδου:

Για τεστ καμιά συζήτηση. Δεν επαρκούν και κοστίζουν λέει η κυβέρνηση.

Αίθουσες με 25 και 27 μαθητές, αντί για 15. Είναι καλύτερα λέει ο κ. Μαγιορκίνης. Άσε που υπάρχει και ο μέσος όρος που «κατεβάζει» τον αριθμό.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι είδος εν ανεπαρκεία. Λείπουν ακόμη και ωρομίσθιοι. Κοστίζουν οι μόνιμοι λέει η κ. Κεραμέως.

Δεν συζητάμε για σύνδεση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τα σχολεία, γιατί απλά δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τώρα ετοιμάζονται να τη δώσουν στους δήμους…και όποιος αντέξει.

Το προσωπικό καθαριότητας στο δήμο μας, περιορίστηκε στους 22 ( με τους μισούς μειωμένου ωραρίου),όταν η ίδια η δημοτική αρχή που δεν φημίζεται για την διεκδικητική της πρακτική ζήτησε 26, οι οποίοι ακόμη κι’ αν προσλαμβάνονταν δεν έφταναν να καλύψουν τις ανάγκες, όπως ομολογούν οι διοικούντες το δήμο. Δεν συζητάμε βέβαια για μόνιμους.

Ούτε καν οι μάσκες στις οποίες έχει ρίξει όλο το βάρος της η κυβέρνηση, έχουν φτάσει στα σχολεία (αγόρασε κάποιες ο δήμος για να κλείσει τα στόματα ), αφού  ο διαγωνισμός που είχε αναλάβει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είναι σε εκκρεμότητα.

Ο καθένας και η κάθε μια μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δημοτική αρχή παίρνει άριστα στο ρόλο του αμορτισέρ της λαϊκής δυσαρέσκειας: Δικαιολογεί την κυβέρνηση και ενεργεί αντ’ αυτής για να καλύψει τις ελλείψεις Βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την κυβερνητική πολιτική (μαζί με την ΚΕΔΕ που από συνδικαλιστικό όργανο έγινε θεσμικός εταίρος της κυβέρνησης) και υλοποιεί στο ακέραιο την πολιτική της.

Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι οι διακηρύξεις για ανεξαρτησία από κόμματα, αφορά την ανεξαρτησία από το λαό και τις ανάγκες του.

Το τι πρέπει να γίνει στο εξής, μένει να το βρουν και να το πράξουν οι Σύλλογοι Γονιών, τα μαθητικά συμβούλια και τα σωματεία των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.

Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις τους θα εγγυηθούν την «Καλή Σχολική Χρονιά», για να μην μείνει μια τυπική ευχή  χωρίς αντίκρισμα.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ