Η Απελευθέρωση της Σάμου 02/03/1913

Η Απελευθέρωση της Σάμου 02/03/1913

Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Μαρτίου το 1913, η ηρωική νήσος Σάμος προσαρτάται στην Ελλάδα. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ πληροφορήθηκε το γεγονός που τον χαροποίησε πολύ, όπως λέγεται, όμως δεν έζησε για να επισκεφθεί το νησί του Αιγαίου· τρεις μέρες μετά δολοφονήθηκε.

Ο Καποδίστριας είχε καταστήσει τη Σάμο έδρα των Ανατολικών Σποράδων, νησιά που συμπεριελάμβαναν την Ικαρία, την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Πάτμο. Παρ’ όλα αυτά οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αρνηθεί να συμπεριλάβουν αυτά τα νησιά στο ελεύθερο Ελληνικό Βασίλειο.

Η Απελευθέρωση της Σάμου 02/03/1913

Οι προσπάθειες του Καποδίστρια και του Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα, ήταν άκαρπες. Το μόνο θετικό που είχε επιτευχθεί ήταν η αναγνώριση της Σάμου υπό των Τούρκων ως ηγεμονία υποτελούς στην Πύλη, το 1832. Η Σάμος κηρύχθηκε Ηγεμονία με δικό της ηγεμόνα, αλλά συνέχισε να είναι υποτελής στην Πύλη. Ο ηγεμόνας ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος και διοριζόταν από τον Σουλτάνο. 18 ηγεμόνες πέρασαν από την Σάμο με τελευταίο έναν άθλιο Έλληνα ηγεμόνα τον Ανδρέα Κοπάση, τουρκόφιλο, αυταρχικό, που καταπάτησε σχεδόν όλα τα προνόμια του σαμιώτικου λαού. Για τις προδοτικές του ενέργειες, ο Κοπάσης δολοφονήθηκε στην παραλία του Βαθιού.

Η Απελευθέρωση της Σάμου 02/03/1913Και κάτω από αυτό το καθεστώς συνέχιζε να «ανασαίνει» το νησί του βορείου Αιγαίου, μέχρι την έκρηξη της επανάστασης υπό την αρχηγία του Θεμιστοκλή Σοφούλη- μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας- το 1912. Αποτέλεσμα της επανάστασης εκείνης ήταν να αδειάσει η Σάμος από τον τουρκικό στρατό γιατί κάτω από τέτοιες συνθήκες η Τουρκία δεν μπορούσε να αντιδράσει, ούτε και οι Μεγάλες Δυνάμεις να επέμβουν. Μετά την επανάσταση του 1912 σχηματίστηκε Τοπική Εθνοσυνέλευση υπό την προεδρία του Σοφούλη που κήρυξε, τον Νοέμβριο του 1912, την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

Η Απελευθέρωση της Σάμου 02/03/1913

Η Ελληνική Κυβέρνηση, όμως, δεν αποδεχόταν την ένωση, προσπαθώντας να αποφύγει διπλωματικές περιπλοκές. Όταν, όμως, η εξέλιξη του Βαλκανικού Πολέμου δημιούργησε τετελεσμένα γεγονότα, ιδίως μετά τη διακοπή των συζητήσεων για ειρήνη στο Λονδίνο, η Κυβέρνηση της Αθήνας αποφάσισε να δράσει. Έτσι στις 2 Μαρτίου του 1913, ημέρα Σάββατο, το θωρηκτό «Σπέτσαι» συνοδεύοντας το εμπορικό πλοίο «Θεσσαλία», που ήταν «φορτωμένο» με δύο λόχους στρατιωτών, μπήκαν στο Βαθύ. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν και ύψωσαν την Ελληνική Σημαία στο νησί. Η κατάληψη έγινε εξ ονόματος του πλοιάρχου Γκίνη του θωρηκτού «Σπέτσαι» ύστερα από διαταγή του Υποναύαρχου, Παύλου Κουντουριώτη.

ethnos.gr

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Θα σας πω τις αλήθειες όπως είναι».  Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Η επίλυση προβλημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων του Δήμου, μας αφορά όλους»

Η παροχή εκπαίδευσης σε μια ευνοούμενη πολιτεία αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, κάποιοι που προφανώς διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του

Περισσότερα »
Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρη

Υπογραφή προσκλήσεων από τον Περιφερειάρχη για την υποβολή προτάσεων και δράσεων στο πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε τις παρακάτω προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021 – 2027 συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκ.

Περισσότερα »
Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν στη Σάμο από τις 14 έως και τις 18 Απριλίου. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Δήμαρχος Δρ.

Περισσότερα »