Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Με απόλυτη επιτυχία και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της διασποράς από τον Covid-19 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η παρουσίαση του παραδοτέου του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ανατολικής Σάμου στους φορείς που συμμετείχαν κατά την διάρκεια της εκπόνησης του καθώς και στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Παρουσιάστηκε επίσης και το πρόγραμμα Life και οι δυνατότητες αξιοποίησής του από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου από τον κ. Δημήτρη Μπανούση τεχνικό Σύμβουλο του Πράσινου Ταμείου. Τέλος πραγματοποιήθηκε η βράβευση τεσσάρων (4) δημοτών που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την επιλογή τους στην καθημερινή τους μετακίνηση με ποδήλατο: του επιχειρηματία κ. Νικόλαου Αθανασίου, του κ. Ιωάννη Χαραλαμπίδη για την αποκλειστική χρήση του ποδηλάτου στην επιχείρηση του Tropicanna Healthy Bar, του Δημοτικού υπαλλήλου κ. Δημήτρη Κυπραίου και του υπαλλήλου της Π.Ε. Σάμου κ. Αλέξανδρου Πρινιά.

Την Πέμπτη (17/09), πρωινές ώρες έγινε η παρουσίαση και η λειτουργία μηχανής Stirling στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Σάμου στο πλαίσιο της εκστρατείας της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2020 με θέμα «Πράσινη Μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους». Οι μαθητές του Μηχανολογικού τομέα του Εργαστηριακού Κέντρου του Μαυρογένειου ΕΠΑΛ Σάμου στο πλαίσιο του μαθήματος της θερμοδυναμικής κατασκεύασαν ένα κινητήρα stirling ο οποίος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελείται από ένα κάτοπτρο, πάνω στο οποίο έχουν συγκολληθεί περίπου 1400 καθρεφτάκια τα οποία συγκεντρώνουν την ακτινοβολία του ηλίου στο χώρο της θερμής δεξαμενής, επιτυγχάνοντας θερμοκρασία 5000C.

O αέρας που βρίσκεται εντός του κυλίνδρου παραλαμβάνει την ενέργεια, συμπιέζεται και αφού μεταφερθεί στη ψυχρή δεξαμενή με τη βοήθεια του εμβόλου διαχωρισμού, εκτονώνεται και παράγει έργο. Στη συνέχεια ο αέρας ψύχεται, μεταφέρεται στη θερμή δεξαμενή και ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή. Ο συγκεκριμένος κινητήρας κατασκευάστηκε από τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου με μηδενικό κόστος, χρησιμοποιώντας τα αναλώσιμα υλικά των εργαστηρίων τους. Έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην κατανόηση βασικών αρχών της θερμοδυναμικής αλλά και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Λίγα λόγια για την μηχανή Stirling:

Η μηχανή Stirling εφευρέθηκε το 1816 από τον Σκοτσέζο αιδεσιμότατο Dr. Robert Stirling και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1818. Είναι μία κλειστή μηχανή αερίου, δηλαδή παράγει έργο με θέρμανση και ψύξη τις ίδιας μάζας αερίου και δεν ανταλλάσει αέριο ούτε με την ψυχρή ούτε με την θερμή πηγή, αλλά μόνο θερμότητα. Αποτελείται από δύο έμβολα, το έμβολο διαχωρισμού το οποίο μεταφέρει τη μάζα του εργαζόμενου αερίου από το χώρο της θερμής δεξαμενής στο χώρο της ψυχρής δεξαμενής και αντίστροφά και το έμβολο ισχύος που παράγει το έργο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μηχανής είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε καύσιμο.

Την Παρασκευή (18/09) το απόγευμα στο Κοκκάρι πραγματοποιήθηκε η δράση: «Μετακινούμαστε χωρίς ρύπους σε στεριά και θάλασσα» Μια διαφορετική βόλτα στον κεντρικό δρόμο του Κοκκαρίου που συμπεριελάμβανε μικρούς ποδηλάτες αλλά και δρομείς! Η βόλτα πραγματοποιήθηκε από την πιάτσα των ταξί έως στις εγκαταστάσεις του Samos Wind Surfing όπου οι μικροί μας φίλοι έμαθαν για την «κίνηση» στην θάλασσα μέσω του wind surfing. Στα παιδιά έγινε ενημέρωση για την ασφαλή ποδηλασία και τα οφέλη της καθώς και για την εκμάθηση των water sports.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Το τμήμα της Τροχαίας Σάμου φρόντισε για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ο κ. Γιώργος Σακαντάρης φρόντισε για τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του Samos Wind Surfing και o κ. Νικόλαοs Λυμπέρηs για την υποστήριξη της διοργάνωσης. Παρόντες στην δράση ήταν η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κα Δέσποινα Κάιλα και ο εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού κ. Γιάννης Χατζηνικολάου.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συνεχίζεται με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020-09-19

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι δράσεις μέχρι τώρα

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήμος Αν. Σάμου: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2022

Δήμος Α. Σάμου: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών, υλοποιεί «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Περισσότερα »