Ευθύμιος Λέκκας: «Η Σάμος είναι ένα ανοιχτό εργαστήρι, όσο αφορά τους σεισμούς και τα γεωλογικά φαινόμενα»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 συμπληρώθηκαν 2 έτη από τον φονικό σεισμό της Σάμου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων και πολλών καταστροφών στις υποδομές του νησιού.

Αναφορικά με το θέμα, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, ο καθηγητής Δυναμικής Αρχιτεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Oργανισμού Aντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμης Λέκκας.

Πρόσφατα υπήρξαν και κάποιες σεισμικές δονήσεις, που ανησύχησαν τους κατοίκους της Σάμου.

«Είναι περιοχή, που έχει πολύ μεγάλη σεισμικότητα και όχι μόνο η Σάμος αλλά και τα υπόλοιπα νησιά, λιγότερο βέβαια η Ικαρία, περισσότερο η Χίος, λιγότερο η Λέσβος, στο ίδιο επίπεδο περίπου με τα Δωδεκάνησα. Είναι μια περιοχή, ειδικά το νοτιοανατολικό Αιγαίο με υψηλή σεισμικότητα και σε αυτή τη σεισμικότητα οφείλεται και αυτό το μοναδικό γεωφυσικό πλαίσιο, που είναι η παραλία, τα βουνά, η διαρρύθμιση, όλα αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στους σεισμούς. Συνεπώς, δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι και μετά το μεγάλο σεισμό είχαμε ενδιάμεσους σεισμούς, με μικρότερο βέβαια μέγεθος.

Ευθύμιος Λέκκας: «Η Σάμος είναι ένα ανοιχτό εργαστήρι, όσο αφορά τους σεισμούς και τα γεωλογικά φαινόμενα»

Η πρόθεσή μου και οι προθέσεις του Yπουργείου και βέβαια όλων των φορέων και των κατοίκων, είναι μετά από κάθε μεγάλη σεισμική καταστροφή, να καταστήσουμε την περιοχή περισσότερο, δηλαδή επειδή το φαινόμενο των σεισμών θα υφίσταται διαχρονικά στην περιοχή, θα πρέπει να δούμε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη τρωτότητά μας σε όλα τα συστήματα, στις υποδομές, στις κατασκευές, στα σπίτια μας, στα σχολεία, στην κοινωνία, στην οικονομία, παντού.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία θα έλεγα, μέσα από τη μεγάλη καταστροφή να αναδειχτούν κάποια πράγματα τα οποία θα κάνουν τη Σάμο λιγότερο ευάλωτη σε τέτοιου είδους σεισμικές δονήσεις και σε ακόμα μεγαλύτερες. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτός είναι ο στόχος και ο λόγος που γίνονται με πολλές δράσεις ταυτόχρονα, οι οποίες κοστίζουν βέβαια πολύ, δεν μπορούν να γίνουν αμέσως, θέλουν κάποιο χρόνο αλλά μετά την παρέλευση δύο, τριών, πέντε ετών, νομίζω ότι θα είμαστε σε ένα επίπεδο, όπου θα έχουμε μία Σάμο πολύ πιο αντισεισμική από ό,τι είχαν μέχρι τώρα».

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, μπορούμε να ισχυριστούμε πως η «Σάμος άντεξε» απόλυτα, συγκριτικά μάλιστα με τα αποτελέσματα του σεισμού στη Σμύρνη, στην οποία εκατοντάδες κτίρια υπέστησαν καταστροφή. Αυτό δείχνει και το παγκόσμιο επίπεδο του αντισεισμικού σχεδιασμού.

Οι δράσεις που γίνονται αφορούν τη θωράκιση των κατασκευών που είναι σε μια κατεύθυνση, όπου έχουν προχωρήσει και έχουν κάνει τις απαραίτητες μελέτες και στους δύο Δήμους, το πώς θα πρέπει να κτίζονται καινούργιες οικοδομές, με εξειδίκευση των ειδικών οδηγιών, εκπαίδευση, ενημέρωση.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, η Σάμος είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο για τις Επιστήμες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, ενώ δρομολογούνται διαδικασίες και έρευνες, οι οποίες είναι πολύ πιο εξειδικευμένες, με αποτέλεσμα να έχουν πλήρη γνώση των συνθηκών, που εξελίσσονται στο νησί.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ