Ευθύμιος Λέκκας: «Γύρω από τη Σάμο υπάρχουν σεισμικές εστίες, αλλά δεν δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας βρέθηκε στη Σάμο, όπου μαζί με τους συνεργάτες του, διερευνούν αντικείμενα τα οποία προέκυψαν μετά τον μεγάλο σεισμό.

«Βέβαια, πέρα από την έρευνα που γίνεται σε όλη τη Σάμο, για να αποδώσουμε μία Σάμο πιο αντισεισμική, πιο θωρακισμένη. Εκείνο το ωραίο, που ουσιαστικά κάναμε, είναι να μπορέσουμε να οργανωθούμε καλύτερα και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας είχα και μία συνάντηση με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής, κάναμε και ένα συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια.

Ήταν πραγματικά πολύ γόνιμες συναντήσεις, ανταλλάξαμε απόψεις, ανταλλάξαμε εμπειρίες, κάναμε τον απολογισμό μας και πραγματικά θεωρώ ότι ήταν μία πολύ γόνιμη επίσκεψη στη Σάμο.

Η όλη διαδικασία και εξέλιξη είναι ομαλή, είναι ιδανική εξέλιξη, είχαμε τελικά όχι πολύ μεγάλους μετασεισμούς, αλλά μετασεισμούς οι οποίοι κάλυψαν το κενό των πολύ μεγάλων μετασεισμών, είχαμε μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία, είχαμε πράγματα τα οποία μας δείχνουν ότι τουλάχιστον από αυτό το σεισμογενή χώρο, δηλαδή από το ρήγμα της Βορείου Σάμου, τελικά δε θα ασχοληθούμε ξανά, γιατί έχει εξαντλήσει το δυναμικό και η περίοδος επαναφοράς είναι αρκετές εκατοντάδες χρόνια».

Γύρω από τη Σάμο υπάρχουν σεισμικές εστίες, αλλά δε δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Ο σεισμός των 7 Ρίχτερ ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός, αλλά αντικειμενικά, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, με εξαίρεση βέβαια το τραγικό γεγονός της απώλειας των παιδιών, ανταπεξήλθαμε σε αυτή τη διαδικασία.

Μετά το πρόσφατο σεισμό στο Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο Κρήτης, όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε περίοδο έξαρσης, υπάρχει μία έντονη σεισμικότητα αλλά σχετικά υπάρχει ένα καλό επίπεδο και σιγά-σιγά εκτονώνονται όλες αυτές οι δυνάμεις. Γίνονται προσπάθειες να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, αν και στα τεχνικά έργα οπωσδήποτε θα υπάρχουν καθυστερήσεις, λόγω και όλων των διαδικασιών που υπάρχουν για την επίτευξη νέων έργων.

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ