Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων για τα προβλήματα των κατοίκων του δήμου Ανατολικής Σάμου έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 27 – 01 – 2021.

Κυριάρχησαν τα προβλήματα που αφορούν τις επιπτώσεις του σεισμού όπως οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων σπιτιών,  η αποκατάσταση σχολείων και δημόσιων υποδομών όπως το λιμάνι Πυθαγορείου, οι αποζημιώσεις των κατοίκων και των επαγγελματιών που καταστράφηκαν από το τσουνάμι κ.ά.

Το συμπέρασμα που προκύπτει τόσο από τις απαντήσεις όσο και από τη συζήτηση που έγινε για τα προβλήματα του σεισμού, είναι ότι υπάρχει τεράστια κυβερνητική ολιγωρία η οποία είναι αναντίστοιχη με τους διθυράμβους τοπικών στελεχών της ΝΔ και τις ευχαριστίες που κάθε τρείς και λίγο απευθύνει η δημοτική αρχή προς την κυβέρνηση. Όπως επίσης αποτελεί πρόκληση η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξής του που επιχειρεί να παρουσιάσει ως επίτευγμα τα μέτρα της κυβέρνησής του στο σεισμό της Λέσβου, όταν οι κάτοικοι εκεί, περιμένουν ακόμη, τρία χρόνια μετά, τις αποζημιώσεις και ένα ολόκληρο χωριό η Βρύσσα έχει μείνει ακατοίκητο.

Για τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων υπάρχει πίστωση 700.000, οι διαδικασίες όμως που απαιτούνται και η έλλειψη επαρκώς στελεχωμένου γραφείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος δυσκολεύει την κατάσταση, αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε: α) Άμεση στελέχωση από την κυβέρνηση, της υπηρεσίας για την διεκπεραίωση των διαδικασιών, β)Να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, γ)ο δήμος να αναζητήσει τους ιδιοκτήτες που δεν θα ενδιαφερθούν μόνοι τους ή δεν βρίσκονται στο νησί και δ) να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την κατεδάφιση από το δήμο κτιρίων που δεν είναι δυνατόν να βρεθούν οι ιδιοκτήτες. Για τους σεισμόπληκτους που παραμένουν σε ξενοδοχεία προτείναμε να παραμείνουν έως ώστε βρουν σπίτι και πάρουν τη στεγαστική συνδρομή.

Για τις καταστροφές του σεισμού στο λιμάνι Πυθαγορείου ενημερωθήκαμε ότι το έχει αναλάβει η Περιφέρεια και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  κατέθεσε αναφορά με αίτημα των  κατοίκων, για την ανάγκη κατασκευής αγροτικού ιατρείου στο Ηραίον που σήμερα στεγάζεται σε κοντέϊνερ, σε αντικατάσταση αυτού που κατεδαφίστηκε το 2012 για να κτισθεί το Μουσείο Ναυπηγικής Τέχνης. Ακολούθησε συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης και υπήρξες απόφαση για ενοικίαση χώρου  , ενώ δεν αποκλείστηκε και η προσθήκη επιπλέον κοντέϊνερ δίπλα στο υπάρχον. Παρά την επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι  πρέπει να χτισθεί ιατρείο στο οικόπεδο που υπάρχει , η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν δεσμεύτηκε.

Η διαβεβαίωση ότι το θέμα του περιφερειακού δρόμου προς το δημοτικό σχολείο Παγώνδα το ανέλαβε η Περιφέρεια, δόθηκε από τον αντιδήμαρχο Πυθαγορείου σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να σταματήσει το  « μπαλάκι» μεταξύ δασικής υπηρεσίας , δήμου και περιφέρειας σε ποιόν ανήκει ο δρόμος, να γίνει συνεννόηση μεταξύ τους και να προχωρήσει άμεσα το έργο που αφορά στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών της περιοχής.

Στη 2η ΔΥΠΕ και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου παρέπεμψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  το θέμα της στελέχωσης και λειτουργίας του περιφερειακού ιατρείου Αγίου Κωνσταντίνου που εξυπηρετεί και τα χωριά Μανωλάτες, Άμπελο, Σταυρινήδες. Η Λαϊκή Συσπείρωση που έφερε το θέμα στη συνεδρίαση, πρότεινε να υπάρξει διάβημα διαμαρτυρίας του δημάρχου και του δημοτικού σχολείου με την απαίτηση να εξυπηρετεί κανονικά τους κατοίκους της περιοχής και όχι κάθε 15-20 μέρες όπως σήμερα. Η ίδια απάντηση δόθηκε και στην πρόταση να υποστηρίξει ο δήμος τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και να στελεχωθούν χωριστά κέντρα εμβολιασμού για να μην επιβαρύνεται και γι’ αυτό το Νοσοκομείο.

Στην ερώτησή μας για το που βρίσκεται η μελέτη για την καλύτερη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος με τον συλλεκτήριο αγωγό του βιολογικού πόλης Σάμου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας πληροφόρησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ότι θα ενημερωθεί σχετικά το δημοτικό συμβούλιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση στην ερώτηση που υπέβαλλε υπενθύμισε ότι η δέσμευση ήταν ότι η μελέτη θα ήταν έτοιμη από τον Σεπτέμβρη και ζήτησε να δοθεί έγκαιρα στους δημοτικούς συμβούλους για να έχουν το χρόνο να τοποθετηθούν.

Τέλος σχετικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα 1  Φλεβάρη και την ετοιμότητα από πλευράς κτιρίων και μέτρων υγειονομικής θωράκισης μαθητών και καθηγητών, πήραμε απάντηση ότι τα κτίρια έχουν αποκατασταθεί πλήρως και εκκρεμεί μόνο η περίφραξη των Γυμνασίων Σάμου , ενώ το Γυμνάσιο του Πύργου που είναι σε υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας θα φιλοξενηθεί στο δημοτικό σχολείο Πύργου. Όσον αφορά την καθαριότητα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι τα σχολεία είναι καλυμμένα από καθαρίστριες και αναλώσιμα υλικά, ότι τα  τεστ στους καθηγητές γίνονται με ραντεβού και είναι προαιρετικά και ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν παραλάβει μέσα ατομικής προστασίας. Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι απαιτούνται μαζικά τέστ επαναλαμβανόμενα σε καθηγητές και μαθητές και πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Πρότεινε προς το παρόν τουλάχιστο,  να παραταθούν οι δίμηνες συμβάσεις πρόσθετων καθαριστριών που έληξαν.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήμος Αν. Σάμου: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2022

Δήμος Α. Σάμου: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών, υλοποιεί «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Περισσότερα »