ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η τραγωδία! Δεν έδωσαν προτεραιότητα στην αντισεισμική προστασία!

Ένας μήνας μετά τον φονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη στη Σάμο, τα φώτα έσβησαν και οι υποσχέσεις έγιναν καπνός. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να στηρίξει τους πληγέντες. Εκατοντάδες κόσμου εξακολουθούν να ζουν σε ξενοδοχεία, πολλοί σε συγγενικά σπίτια, άλλοι νοίκιασαν με τσουχτερό ενοίκιο. Όχι επιδότηση ενοικίου και αποζημιώσεις στο 100% που είναι η απαίτηση του σαμιακού λαού σήμερα δεν έχουν δοθεί, αλλά ακόμη και τα 600 € για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι αναστολές των εργαζομένων και επαγγελματιών δεν έχουν ακόμη «ανοίξει». Δημόσιες υποδομές και κυρίως σχολεία δεν επισκευάζονται. Η υπουργική απόφαση πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν, δεν φαίνεται πουθενά!

Σε αυτή την κατάσταση εγκατάλειψης κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος! Όλοι εμείς που συγκροτήσαμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης καλούμε όλους τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες, όλους όσους έχουν πληγεί, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού να ενισχύσουν την επιτροπή και να συμμετάσχουν μαζικά σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί και θα εμπλουτιστούν το επόμενο διάστημα καθώς και να δείξουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους, τους συντοπίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Επιδότηση ενοικίου 100% από το κράτος για όσους έμειναν άστεγοι από το σεισμό έως την αποκατάσταση των ζημιών. Η παραμονή σε ξενοδοχεία είναι μόνο προσωρινή λύση.
  • Να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Πολλοί λειτουργούν ενώ τα κτήρια που στεγάζονται έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».
  • Να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτήρια και οι υποδομές.
  • Προτεραιότητα αποκατάστασης ζημιών στα σχολεία. Άμεσα να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας τους ώστε να μη χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά για τα παιδιά μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παιδαγωγικές ανάγκες, ειδικά όσον αφορά τις μετακινήσεις σχολείων από το ένα χωριό στο άλλο όπως εξετάζουν. Να δοθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές. Τα κοντέινερ δε θα ανεχτούμε να γίνουν μόνιμη λύση.
  • Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού.
  • ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες
  • Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών σε όλους όσοι έχουν πάθει ζημιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμιά απόλυση εργαζομένου. Επιτέλους να τεθούν σε αναστολή σύμβασης από 1/11 όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
    • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
    • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και όλες τις δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά.
    • Μαζικοί έλεγχοι στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς για τον κορονοϊό. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
    • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΕΝΦΙΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
    • Άμεση χρηματοδότηση στους Δήμους για ν’ ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες και αυξημένες δαπάνες.
    • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και την Περιφέρεια σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.

    *   Στην Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης συμμετέχουν ως τώρα φορείς και σύλλογοι όπως: το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού, Οικοδόμων, Συνταξιούχων, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στα ΕΛΤΑ, η Επιτροπή Ειρήνης, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια» κ.α.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »