ΕΟΣΣ «Σαμιακές γεύσεις»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

ΕΟΣΣ «Σαμιακές γεύσεις»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση καταγραφής της οινογαστρονομικής ταυτότητας της Σάμου και ανάδειξης των τοπικών της προϊόντων στα πλαίσια του έργου «Σαμιακές γεύσεις: Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου-Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού». Το έργο έχει ενταχθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου» και αποδέκτης είναι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Από την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 έως και την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 οι chef Ανδρέας Λαγός, Βαγγέλης Μπιλιμπάς, Ασλάνης Παντερλής και Βασίλης Σκουρφούντας δημιούργησαν πιάτα που βασίζονται στις γαστρονομικές παραδόσεις του νησιού μας, με εκλεκτά προιόντα της Σάμου.  Η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε σε διάφορες περιοχές του νησιού μας και οι συνταγές καταγράφηκαν.  Τόποι, μνήμες και γεύσεις «έδεσαν» και προσκαλούν το θεατή στη μοναδική εμπειρία της Σάμου!

ΕΟΣΣ «Σαμιακές γεύσεις»

Με τη συμμετοχή τους οι chefs κατέδειξαν ότι η σύγχρονη οινογαστρονομική ταυτότητα της Σάμου, μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη και εδραίωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί μας.

Την υλοποίηση του προγράμματος «Σαμιακές Γεύσεις» έχει αναλάβει η εταιρία Omega Technology σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και την εταιρία «DOTSOFT». Στο πρόγραμμα συμμετέχει υποστηρικτικά και ο ΕΟΣ Σάμου.

ΕΟΣΣ «Σαμιακές γεύσεις»

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις συνταγές που οπτικοποιήθηκαν:

Κατσικίσια πλάτη γεμιστή με συκωτάκια, μυρωδικά και σαμιώτικο κρασί ψημένη στον ξυλόφουρνο και τυλιγμένη στα αμπελόφυλλα. Σαμιώτικη κακαβιά του ψαρά, με θαλασσινό νερό, πετρόψαρα και καβουράκια. Κολιοί με γλυκάδι, μοσχάτο κρασί και δεντρολίβανο. Κότσι αρνίσιο βρασμένο στο πετιμέζι. Σαμιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες με διάφορα αρωματικά του κήπου. Μπουρέκια από κίτρινη κολοκύθα (λύρα) με μυρωδικά και λευκό σαμιώτικο τυρί. Τραχανάς με λαχανικά από το μποστάνι και αρμόγαλο. Αρνάκι τυλιχτό με αμπελόφυλλα, γεμισμένο με σαμιώτικο τυρί και ψημένο σε λευκό μοσχάτο κρασί. Χταπόδι βρασμένο σε γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί. Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και δυόσμου. Σαρδέλα «παντρεμένη». Κολοκυθόπιτα της άνοιξης και κολοκυθοκορφάδες. Χοιρινό με σέλινο και άγρια σαμιώτικα χόρτα. Σαμιώτικος μπακλαβάς «παστέλι» με σουσάμι, αμύγδαλα και υπέροχο σαμιώτικο μέλι βρασμένο με γλυκό κρασί.

ΕΟΣΣ «Σαμιακές γεύσεις»

Κι αυτές είναι μόνον οι πρώτες σαμιώτικες «γεύσεις» που έχουν καταγραφεί, καθώς η σχετική λίστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 διαφορετικές, από κάθε περιοχή της Σάμου, που θα παρουσιαστούν όχι μόνο από chef, μάγειρες, ζαχαροπλάστες και bartenders , αλλά και από καλονοικοκυρές του νησιού μας ή γνώστες της σαμιακής κουζίνας.

Το υλικό, μετά την ολοκλήρωσή του, θα είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν σε επαγγελματίες που θα θελήσουν να εντάξουν στον κατάλογό τους τις συνταγές αυτές, πιστοποιώντας πως στη Σάμο η γαστρονομική παράδοση είναι υπαρκτή και ανατροφοδοτούμενη από τις σύγχρονες μαγειρικές μεθόδους και τις διατροφικές προσταγές της εποχής. Επίσης, θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας να προβάλλουν τρισδιάστατα την εκτέλεση των χαρακτηριστικών αυτών συνταγών στα κινητά των πελατών τους και μάλιστα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.

Θα καταγράφονται όλα τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής ώστε να μπορεί ο επισκέπτης όχι μόνο να γνωρίζει 100% την ποιότητα της τροφής που γεύεται, αλλά και να δοκιμάσει να την μαγειρέψει στον τόπο του!

 

 

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ