Εντυπωσιακό Πάσχα σε Φούρνους Κορσεών και Θύμαινα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Εντυπωσιακό Πάσχα σε Φούρνους Κορσεών και Θύμαινα

Με ιδιαίτερο συμβολισμό γιορτάζεται το Πάσχα στους Φούρνους.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Radio Cafe 102,4 «Αρωμα Γυναίκας», ο Δήμαρχος  Φούρνων κ. Καρύδης Δημήτρης, περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις εκδηλώσεις εορτασμού της Σταύρωσης  και  Ανάστασης του Χριστού, που λαμβάνουν χώρα σε Φούρνους και Θύμαινα από την Μ.Τετάρτη.

Ο κ. Καρύδης ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι με την συμμετοχή όλων των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα των νέων, αναβίωσαν και φέτος τα έθιμα που κάνουν το νησί γνωστό σε όλο τον κόσμο σε βάθος χρόνου.

Από την Μ. Παρασκευή ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη δημιουργία του « σωρού» που αποτελείται από κλαδιά που κόβονται και μεταφέρονται από το πρωί της ημέρας, δημιουργώντας ένα μεγάλο κύκλο με το ύψος των κλαδιών να ξεπερνούν τα 7μ. ύψος.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής ο κεντρικός δρόμος στρώνεται με «λαμπρές» και κουτάκια στα οποία ανάβουν φωτιές από όπου περνά ο επιτάφιος. Τα κλαδιά μεταφέρονται σε φορτηγά σε μια εντυπωσιακή πομπή σε όλο το νησί και στήνονται σε μορφή πυραμίδας το Μ. Σάββατο το πρωί.

Επίσης ετοιμάζονται κουτάκια με στουπί ώστε οι φωτιές να σχηματίσουν το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» στο λόφο, που βρίσκεται απέναντι στο κόλπο, με το σύνθημα να δίνεται από τον Ιερέα την ώρα της Ανάστασης. Ταυτόχρονα δεκάδες βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό και εκατοντάδες κροτίδες αναγγέλλουν το Θείο γεγονός της Αναστάσεως.

Την Κυριακή του Πάσχα όλα τα σοκάκια και οι δρόμοι του νησιού μοσχοβολούν από την μυρωδιά της πλάτης του κατσικιού, που ψήνονται στο φούρνο του νησιού. Το μεσημέρι, μετά το φαγητό, όλοι οι κάτοικοι πηγαίνουν στην Αναστάσιμη λειτουργία και στην αυλή της εκκλησίας  καίγεται ομοίωμα του Ιούδα.

Κροτίδες πλαισιώνουν όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται το βράδυ με πανηγύρι στο λιμάνι του νησιού με ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες να διασκεδάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας του Πάσχα.

Εντυπωσιακές εκδηλώσεις το βράδυ της Ανάστασης πραγματοποιούνται και στο νησάκι Θύμαινα, απέναντι από τους Φούρνους με τους 150 μόνιμους κατοίκους του. Όλη την εορταστική περίοδο  οι επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται το νησί και να συμμετέχουν στα δρώμενα με συχνά  ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Εντυπωσιακό Πάσχα σε Φούρνους Κορσεών και Θύμαινα

«Ευελπιστούμε όλο και περισσότεροι Έλληνες να βρεθούν Πάσχα στο νησί και να μας διαφημίσουν σε γνωστούς και φίλους, ώστε να μην μείνει κανείς που να μην έχει βιώσει έστω και για μια φορά το Πάσχα στους Φούρνους και στην Θύμαινα. Το νησί φημίζεται για τις γαστρονομικές του προτάσεις, τα οικονομικά καταλύματα και την απαράμιλλη φιλοξενία των κατοίκων του.»

«Οι προετοιμασίες του Πάσχα θα συνεχίσουν να γίνονται από πολύ νωρίς σχεδόν από την αρχή του κάθε έτους, γιατί ευελπιστούμε να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι αφήνοντας το στίγμα μας σε όλο τον πλανήτη ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης .»

Φέτος, πολλοί Σαμιώτες  επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στους Φούρνους, αφού το νησί προσφέρεται για γαλήνη,  χαλάρωση και ευκαιρία  ήρεμων στιγμών.

Αλεξάνδρα Χαροχέρη

φωτό εξωφύλλου Ikariamag.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ