Εντυπωσίασαν οι «Σαμίων Μονόλογοι» από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και Σαμιώτες συγγραφείς

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Τροχαίο ατύχημα στο Πυθαγόρειο με τραυματισμό αλλοδαπού

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δικυκλιστή

Από το Αστυνομικό Τμήμα Πυθαγορείου Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Κυριακή (19/05), στο οδικό δίκτυο Πυθαγορείου –  Ηραίου στη Σάμο.

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Εντυπωσίασαν οι «Σαμίων Μονόλογοι» από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και Σαμιώτες συγγραφείς

Συγκίνησαν, γοήτεψαν, προβλημάτισαν, προσέφεραν στο κοινό ειλικρίνεια, δράμα, αγωνία, γνώση, ιστορία, οι «Σάμιων Μονόλογοι», που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 4 Μαΐου στο αμφιθέατρο της ΠΕ Σάμου.

Οι μονόλογοι από Σαμιώτες συγγραφείς, συμμετείχαν στον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό συγγραφής και ερμηνείας πρωτότυπου μονολόγου επί σκηνής» που διοργάνωσε η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, με την υποστήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου, και της Θεατρικής Ομάδας Σάμου.

Η προκριματική διαδικασία για τη Σάμο διεξήχθη τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ενώ την κριτική επιτροπή απάρτιζαν η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, η φιλόλογος Ελπίδα Κατσικογιάννη και ο Δ/ντης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου Μανώλης Πυργιώτης.

Εντυπωσίασαν οι «Σαμίων Μονόλογοι» από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και Σαμιώτες συγγραφείς

Ο μονόλογος ο οποίος προκρίθηκε να συμμετάσχει στα τελικά του διαγωνισμού που θα γίνει στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου 2022, ήταν το έργο της Έλενας Χουσνή με την ερμηνεία της Παρθενόπης Αρμενάκη. Το θέμα του μονολόγου είναι η παιδική κακοποίηση και το σπαρακτικό «Σώπα μη μιλάς».

Συμμετείχαν, κατ’ αλφαβητική σειρά:

«Οι ρωγμές της παλάμης» της Μαργαρίτας Ικαρίου, με ερμηνεία του Γιώργου Τριπόδη

Εντυπωσίασαν οι «Σαμίων Μονόλογοι» από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και Σαμιώτες συγγραφείς

«Ένας ηλικιωμένος που διασώζει πρόσφυγες από βέβαιο πνιγμό, με λόγο δυναμικό, ξεδιπλώνει όλη του την προσωπική ιστορία με διαρκείς εναλλαγές εποχής και ηλικίας, αλλά και την ιστορία της χώρας μας. Από τη μικρασιατική καταστροφή ως τον εμφύλιο, τους εξόριστους, τη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού πληθυσμού και την αστυφιλία, τις κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις, τους ανθρώπους που δημιούργησαν τις συνθήκες για την εδραίωση της δημοκρατίας… Ένας περήφανος γέροντας Σαμιώτης, ανυπότακτος σαν παιδάκι και με τη σφαιρικότητα της γνώσης που του έχει προσδώσει η ζωή, μέσα από την καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου που μάχεται για όσα αγαπά, όσα πιστεύει κι όσα οραματίζεται. Μέχρι που καταλήγει να χει μετρήσει πια όλες τις βαθιές ρωγμές της παλάμης του».

«Αναστασία» του Στέλιου Μάρκου, με ερμηνεία του ίδιου

Εντυπωσίασαν οι «Σαμίων Μονόλογοι» από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και Σαμιώτες συγγραφείς

«Η σύντομη τυχαία συνάντηση με μια βόρεια νεαρή τουρίστρια δίνει την αφορμή στον αφηγητή-συγγραφέα να δημιουργήσει σενάρια ζωής για την μούσα του, αλλά και για τον ίδιο, σε μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μαγική υπερρεαλιστική της υπέρβαση που μπορεί να κατορθώσει η …εξουσία της συγγραφής».

«Μνημοσύνη» της Έλσας Χίου, ερμηνευμένο από την ίδια

Εντυπωσίασαν οι «Σαμίων Μονόλογοι» από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και Σαμιώτες συγγραφείς

«Μια βιωματική αναπόληση της εποχής των παραδοσιακών ξύλινων σκαριών, και της ζωής των ανθρώπων στα δάση της υλοτομίας και τις ακρογιαλιές των ταρσανάδων. Η ψυχική ιστορία του νησιού μας αναδύεται με λογοτεχνική ματιά μέσα απ΄την αλήθεια της δεκαετίας του 50. Τότε οι πατροπαράδοτες τέχνες ένωναν τους ανθρώπους, στους νερόμυλους, τα πατητήρια τ΄αλώνια και τους ταρσανάδες. Η τότε κοινοτική ζωή και ο μαρασμός που επακολούθησε, μας ανακαλεί στην μεταμόρφωση της φθοράς και του τέλους, σε μια ελπιδοφόρα σπορά στο μέλλον της τοπικής και πολιτισμικής ιστορίας της Σάμου.

«Σώπα μη μιλάς» της Έλενας Χουσνή, με ερμηνεία από την Παρθενόπη Αρμενάκη

Εντυπωσίασαν οι «Σαμίων Μονόλογοι» από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και Σαμιώτες συγγραφείς

«Μην μιλάς για τις πληγές στο σώμα, ούτε γι’ αυτές στο κορμί σου. Μην μιλάς για την παιδική ηλικία που σου έκλεψαν. Μην μιλάς, μην μιλάς. Που να κρύψει την οργή και την απόγνωση ένα παιδί που σακατεύεται από τους ίδιους τους γονείς του; Πως να κοιμηθεί όταν η πόρτα ανοίγει ύπουλα, κάτι μαλακές παντόφλες βγαίνουν στον διάδρομο και πλησιάζουν; Που να χωρέσει την απόγνωση και την αγωνία του ένα παιδί που δεν του επιτρέπουν να είναι παιδί; Σώπα μη μιλάς…σώπα!μη μιλάς…σώπα μη μιλάς.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ