ΕΛΜΕ Σάμου: Μπορούν τα σχολεία να γίνουν υγειονομικές βόμβες;

ΕΛΜΕ Σάμου: Δεν μπαίνουμε στο γύψο! Θα διαδηλώνουμε, θα απεργούμε, θα αγωνιζόμαστε χωρίς «διαμεσολαβήσεις»  και «συνεννοήσεις» με το κράτος

Mπορούν τα σχολεία να γίνουν υγειονομικές βόμβες;

ΝΑΙ όταν οι συνθήκες λειτουργίας τους είναι αυτές που επέβαλλε η κυβέρνηση:

Τμήματα με 25 και 27 παιδιά, με μόνο μέτρο προστασίας τα ανοιχτά παράθυρα μέσα στο καταχείμωνο.

Σχολικά λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται πολλά παιδιά από διαφορετικά σχολεία και χωριά, χωρίς να ελέγχεται η τήρηση των κανόνων υγιεινής σε αυτά.

Ανυπαρξία μοριακών test σε περιπτώσεις που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα.

Καθυστερημένη ιχνηλάτηση και ανακοίνωση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και τη διοίκηση του νοσοκομείου Σάμου.

Όλα αυτά και αρκετά άλλα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στη Σάμο επισημάνθηκαν από την ΕΛΜΕ από την αρχή ακόμα του σχολικού έτους. Στην έλλειψη όλων αυτών απαντούσαν τα αιτήματα που πρόβαλε η ΕΛΜΕ με τις κινητοποιήσεις της το περασμένο φθινόπωρο και η απάντηση ήταν οι πιέσεις-απειλές της Αστυνομίας. Όλα αυτά τα αιτήματα είναι που έθεταν οι μαθητές με τις καταλήψεις τους τον περασμένο Σεπτέμβρη και η απάντηση ήταν αφενός “αυτά δεν γίνονται” και αφετέρου οι απειλές εισαγγελέων και διατεταγμένων γονιών και η διαταγή στους εκπαιδευτικούς να σπάσουν τις καταλήψεις με τηλε-μαθήματα.

Τέλος όλα αυτά τα αιτήματα είναι και τώρα τα αναγκαία για να μην επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον, αυτά που συμβαίνουν τώρα. Για να μην μας σέρνει το ΥΠΑΙΘ στην τηλεεκπαίδευση που καταργεί το σχολείο για τους μαθητές και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα αυτών των κυβερνητικών επιλογών; Να έχει κλείσει το ΕΠΑΛ Σάμου, η Γ’ τάξη στο ΓΕΛ Σάμου, το Γ3 τμήμα του 1ου Γυμνασίου Σάμου και το Α5 του Γυμνασίου Καρλοβάσου. Και τα μέτρα αυτά δεν πάρθηκαν μετά από επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση των υγειονομικών αρχών, αλλά μετά από ενημέρωση από γονείς και έρευνα από τη διοίκηση της εκπαίδευσης! Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών – γονιών αλλά και των υπολοίπων κατοίκων της Σάμου.

Η δε στάση της πολιτείας δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη για το αν θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη ακόμη και σε rapid test, που παρατηρήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Γι αυτό ζητάμε άμεσα:

Λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και των καθαριστριών, Όχι στις 3μηνες συμβάσεις, άδειες στους εκπαιδευτικούς που τις έχουν ανάγκη.

Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία τους, αύξηση των δρομολογίων από το ΚΤΕΛ και τήρηση των απαραίτητων μέτρων στα λεωφορεία

Παροχή όλων των μέτρων προστασίας σε γονείς και εκπαιδευτικούς και ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπονται στην περίπτωση της καραντίνας.

Άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης με μοριακά test, που δίνουν έγκαιρα σίγουρο αποτέλεσμα – μαζικά test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, χωρίς τους περιορισμούς του υπουργείου.

Άμεση στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες.

Άμεση ενημέρωση για νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ και το ΓΝ Σάμου, ώστε να παίρνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »