Εθελοντική αιμοδοσία της ΤΟ Σάμου της ΚΝΕ

Εθελοντική αιμοδοσία της ΤΟ Σάμου της ΚΝΕ

Η Τ.Ο Σάμου της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες της Σάμου να συμμετέχουν μαζικά στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιείται στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου,  τις μέρες 16-17-18 Σεπτέμβρη, ώρες 10:00 έως 14:00.

Η ΚΝΕ ανταποκρίνεται στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για άμεση ανάγκη αιμοδοσίας παίρνοντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα.

Η υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών τα τελευταία χρόνια, το κλείσιμο των αντίστοιχων μονάδων, η έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν, καθώς και η έλλειψη σχετικής διαπαιδαγώγησης του λαού και της νεολαίας, με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα σε αίμα στη χώρα μας. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και σε έκτακτες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.

Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις αιμοδοσίες, στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών για αίμα, θα είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, που αντί να καλέσει τη νεολαία να δώσει μαζικά αίμα, να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ κορωνοϊού για όλους τους νέους, επιλέγει να της «κουνά το δάχτυλο» και να τη στοχοποιεί για την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου να κρύψει τις δικές της, εγκληματικές ευθύνες.

Η ΚΝΕ, με αίσθημα ευθύνης, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, καλεί τους νέους και τις νέες να πρωτοστατήσουν στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία. Η διοργάνωση αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα αποτελεί άλλη μια μορφή αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι υγεινομικοί στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού.

Οδηγίες για τους αιμοδότες:

Αίμα μπορούν να δώσουν όσοι είναι 18-65 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Ο αιμοδότης θα πρέπει να έχει πιει αρκετά υγρά (νερό, χυμούς), να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, κατά προτίμηση 3-4 ώρες πριν, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.

Κατά την αιμοδοσία οι αιμοδότες χρειάζεται να αναφέρουν τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν στο γιατρό της αιμοδοσίας. Εάν έχουν κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Οι γυναίκες να μην αιμοδοτήσουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εγκυμοσύνης.

Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.

Η είσοδος των αιμοδοτών στα νοσοκομεία θα γίνεται με τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Οι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΜΚΑ και ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι αιμοδότες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα δικαιούται άδεια δύο ημερών από την εργασία τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Ν. 4554/2018, δικαιούνται άδεια με αποδοχές μόνο τη μέρα αιμοδοσίας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε

Περισσότερα »
ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »