Δύσκολες στιγμές ακόμα μια φορά για τον Άγιο Κων/νο Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Δύσκολες στιγμές ακόμα μια φορά για τον Άγιο Κων/νο Σάμου

Εξαιρετικά δύσκολη βραδιά βίωσαν οι κάτοικοι του οικισμού Αγίου Κων/νου Σάμου, την Κυριακή (05/02), λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το νησί μας αλλά και ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και τον οικισμό Αυλάκια.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» δημιούργησε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η μεγάλη ένταση των ανέμων οδήγησαν τα κύματα της θάλασσας πέρα από τον παραλιακό δρόμο μέσα στον οικισμό, δημιουργώντας πολλά προβλήματα και ζημιές στο κεντρικό οδικό δίκτυο, σε σπίτια, σοκάκια και καταστήματα σίτισης εστίασης.

Δύσκολες στιγμές ακόμα μια φορά για τον Άγιο Κων/νο Σάμου

Οι αρμόδιες αρχές στις επάλξεις έθεσαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο Σάμου-Καρλοβάσου με σκοπό την ασφάλεια  οχημάτων.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Άρωμα Γυναίκας»  η τοπική σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Μαίρη Τζογανάκη περιέγραψε τη δύσκολη νύχτα και την κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι του οικισμού για μια ακόμη φορά, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο οι ακραίες καιρικές συνθήκες με δυνατούς ανέμους με πολλά μποφόρ, πλήττουν όλο τον οικισμό.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας (06/02), βρήκε όλους τους κατοίκους επί ποδός να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να σώσουν τις περιουσίες τους, να σκουπίζουν νερά και να καθαρίζουν τα σοκάκια από τα σαθρά υλικά που τα κύματα έβγαλαν στη στεριά.

Δύσκολες στιγμές ακόμα μια φορά για τον Άγιο Κων/νο Σάμου

Την συμβολή του πρόσφερε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουρλιωτών κ. Γιώργος Κιουλάφας.

Όπως ανέφερε η κ. Τζογανάκη τα βράχια που υπάρχουν, δεν προσφέρουν πλέον επαρκή προστασία ως κυματοθραύστες, γιατί με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παραμερίσει η μεταφερθεί μέσα στην παραλία, αποδυναμώνοντας έτσι τον αμυντικό αποτρεπτικό ρόλο τους.

Το  χειμώνα του 2004 ο Άγιος Κων/νος υπέστη φοβερές καταστροφές από ένα πλημμυρικό φαινόμενο που έφερε σε απόγνωση κατοίκους και αρχές του νησιού μας.

Οι εικόνες καταστροφής  έκαναν το γύρο του διαδικτύου, θέτοντας τις αρμόδιες αρχές απέναντι σε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την προστασία κατοίκων αλλά και του παραδοσιακού οικισμού από ανάλογες καταστάσεις.

Πραγματοποιήθηκε το έργο με την τοποθέτηση βράχων σε όλη την παραλιακή ζώνη, ενώ το επόμενο στάδιο, ήταν να εκπονηθούν τεχνικές μελέτες για την δημιουργία δοντιών η νησίδας όπως στο λιμάνι Καρλοβάσου.

Τα χρόνια πέρασαν και ακόμη δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αγίου Κων/νου.

Δύσκολες στιγμές ακόμα μια φορά για τον Άγιο Κων/νο Σάμου

«Το 2021 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κων/νου Μουτζούρη, όπου μετά από εκτίμηση του προβλήματος, ο ίδιος ανέφερε ότι οι μελέτες του έργου είναι εξαιρετικά δαπανηρές και η Περιφέρεια δεν δίνατε να ανταποκριθεί με την υπάρχουσα οικονομική της κατάσταση. Έκτοτε το θέμα ξεχάστηκε.

Όλο αυτό το διάστημα μετά την τοποθέτηση των βράχων δεν έχει γίνει κανένα έργο συντήρησης με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι να είμαστε έρμαια της κακοκαιρίας.

Είμαστε σε απόγνωση .. και το λόγο έχουν οι αρμόδιοι, όσον αφορά την εξέλιξη μελετών για την προστασία της παραλιακής Αιγιαλίτιδας ζώνης Αγίου Κων /νου».

Απαντώντας στα διάφορα σχόλια που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο για τις κατοικίες που βρίσκονται άνωθεν του περιφερειακού δρόμου Σάμου – Καρλοβάσου και οι οποίες πιθανότατα πλήττονται λόγω του ότι χτίστηκαν κοντά στη θάλασσα η κ. Τζογανάκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αποστάσεις από την παραλία κρίνονται καθ’ όλα νόμιμες και βάση προδιαγραφών.

«Το πρόβλημα είναι αλλού, αισθανόμαστε κάθε χειμώνα ξεχασμένοι, ανήμποροι και έρμαια των καιρικών συνθηκών. Παράλληλα εκδηλώνουμε και την έντονη ανησυχία μας για τυχόν ατυχήματα η δυστυχήματα που θα μπορούσαν να κοστίσουν ακόμη και την ζωή συμπολιτών μας».

Αλεξάνδρα Χαροχέρη

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ