Δύο χρόνια μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, πολλά σημεία της πόλης είναι απροσπέλαστα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Δύο χρόνια μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, πολλά σημεία της πόλης είναι απροσπέλαστα

Μείζον θέμα αποτελεί το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας, δρόμοι είναι αποκλεισμένοι, λόγω της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης και τα όσα συνέβησαν μετά από την 30η Οκτωβρίου του 2020. Δύο χρόνια μετά, περιοχές στο κέντρο της πόλης, παραμένουν αποκλεισμένες, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση ούτε για ασθενοφόρο.

Αναφορικά με το θέμα, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη,ο κ. Αλέξανδρος Βαρβούνης, φιλόλογος και κάτοικος της περιοχής που βρίσκεται όπισθεν από το «ΞΕΝΙΑ» Σάμου. Ο κ. Βαρβούνης, σε σχετική του ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο αναφέρει:

«Δύο χρόνια περίπου χρόνια πέρασαν από τον φονικό σεισμό του 2020. Η πόλη μας παραμένει εμφανώς τραυματισμένη. Η αποκατάσταση προχωρά με αργά βήματα. Δε περίμενα και κάτι περισσότερο. Όμως το να είναι ακόμα αποκλεισμένη μια γειτονιά στο κέντρο της πόλης και σε δρόμο παράλληλο του παραλιακού, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο. Συγκεκριμένα η οδός Καπετάν Λαχανά, δρόμος που βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία πίσω από το πρώην ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και στην Εμμανουήλ Σοφούλη, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες είναι αποκλεισμένη. Δεν υπάρχει δίοδος ούτε για πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Με την πλατεία πίσω από το «ΞΕΝΙΑ» επικοινωνεί μόνο με μηχανάκι η πολύ μικρό αυτοκίνητο. Ο δρόμος προς την παραλία είναι κλειστός. Ο μόνος δρόμος επικοινωνίας είναι η Εμμανουήλ Σοφούλη στην οποία όμως τα σταθμευμένα οχήματα δημιουργούν πρόβλημα στη διέλευση. Δεν είναι όμως μόνο ο αποκλεισμός αλλά και η επικινδυνότητα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που παραθέτω, έχει ξεκολλήσει η γωνιά του σπιτιού που βρίσκεται δίπλα στο ΞΕΝΙΑ. Από το σημείο αυτό διέρχεται κόσμος και μαθητές τις πρωινές ώρες. Σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται όμως. Σε ενδεχόμενο ατύχημα από πτώση υλικών της γωνίας που έχει ξεκολλήσει ποιος θα έχει την ευθύνη; Ο Δήμος; Ο ιδιοκτήτης;

Δύο χρόνια μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, πολλά σημεία της πόλης είναι απροσπέλαστα

Σε συζήτηση που είχα με Αντιδήμαρχο του Δήμου μας, μου συνέστησε να απευθυνθώ στις δικαστικές αρχές. Ερωτώ: Είναι δική μου δουλειά αυτό, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει κίνδυνος των διερχομένων; Τότε γιατί εκλέγουμε αντιπροσώπους μας και δεν ενεργούμε μόνοι μας σε κάθε περίπτωση; Ούτε λύση είναι να έρθει ένας μηχανικός και να αποκλείσει μια γειτονιά, αντί να προχωρήσει σε υποστύλωση του συγκεκριμένου οικήματος, όπως έχει γίνει σε άλλο οίκημα στην πλατεία ΠΥΘΑΓΌΡΑ, και να ανοίξει το δρόμο προς το ΞΕΝΙΑ. Προσέξτε κάποιος έχει ευθύνη για αυτή τη κατάσταση και καλό είναι να ρυθμίζονται αυτά πριν συμβεί ατύχημα είτε από πτώση οικοδομικών υλικών, είτε λόγω του αποκλεισμού της γειτονιάς αυτής και της μη πρόσβασης οχημάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Όπως είπε ο κ. Βαρβούνης, η οδός Καπετάν Λαχανά είναι αποκλεισμένη και από τις δύο πλευρές και δεν υπάρχει τρόπος να κατέβουν στη συγκεκριμένη οδό οχήματα έκτακτης ανάγκης. Άλλο σημαντικό θέμα είναι ο κίνδυνος που υπάρχει από πτώση οικοδομικών υλικών στον δρόμο, από τον οποίο περνά συχνά κόσμος και κυρίως μαθητές. Επίσης, τόνισε και τη σημασία της εικόνας που δίνει ο τόπος προς τα έξω, καθώς οι επισκέπτες φωτογραφίζουν πολύ συχνά το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση του τόπου.

«Εκφράζω την αγωνία μου, για το τι μπορεί να γίνει. Δεν θέλω να καταγγείλω κανέναν, εκφράζω την αγωνία μου και τον προβληματισμό μου».

Σίγουρα, το κλείσιμο των επικίνδυνων σημείων μετά τον σεισμό ήταν μία λύση έκτακτης ανάγκης, όμως πάνε δύο χρόνια και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβούνης.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ