Διαμαρτυρίες πολιτών κατά την επίσκεψη Γιόχανσον – Μηταράκη στη Σάμο…

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μουσείο Οίνου

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μουσείο Οίνου

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου και εξ αφορμής τη δημιουργία «Τράπεζας Αίματος», διοργάνωσαν  εθελοντική αιμοδοσία

ΤΕ Σάμου ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις γυναίκες

ΤΕ Σάμου ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις γυναίκες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ για τις γυναίκες την περασμένη Παρασκευή με θέμα: «Με δυνατό ΚΚΕ σπάμε τα δεσμά

Διαμαρτυρίες πολιτών κατά την επίσκεψη Γιόχανσον – Μηταράκη στη Σάμο…

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μαζί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ίλβα Γιόχανσον, πραγματοποίησαν επίσκεψη τη Δευτέρα (29/03) στη Σάμο. Τους συνόδευε ο Γ.Γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Λογοθέτης και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, υπεύθυνη για την «Διαχείριση μετανάστευσης Task Force» στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Beate Gminder

Η πρώτη τους στάση, γύρω στις 9 το πρωί, έγινε στο νέο ΚΥΤ στη θέση «ΖΕΡΒΟΥ», όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση της επιτρόπου στις εγκαταστάσεις της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής  και έγινε και ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών. Αν και είχε συγκεντρωθεί κόσμος και δυνάμεις τις Αστυνομίας, δεν υπήρξε συνάντηση μεταξύ των πολιτών και του Υπουργού. Κατόπιν μετέβησαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αν. Σάμου όπου συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Β. Πανουράκη και το Δήμαρχο Αν. Σάμου, κ. Στάντζο, όπου συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα όσον αφορά το νέο ΚΥΤ αλλά και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διαμαρτυρίες πολιτών κατά την επίσκεψη Γιόχανσον – Μηταράκη στη Σάμο…

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζος παρέδωσε στην Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Γιόχανσον την επιστολή που εκφράζει τις πάγιες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με το νέο ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και απαιτεί την ουσιαστική συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής στη διαβούλευση που τώρα λαμβάνει χώρα επί του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης & Ασύλου.

Συνοπτικά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου στις 5 Μαρτίου 2020, έλαβε την κάτωθι απόφαση, η οποία σας επισυνάπτεται ολοκληρωμένη (αριθμός απόφασης: 37/2020), περί:

  1. Αποδοχής της υπό κατασκευής δομής των 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού της Κοινότητας Βαθέος.
  2. Άμεσου απεγκλωβισμού του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες.
  3. Χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της πόλης της Σάμου, την απόδοση του χώρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου και την αποκατάσταση του χώρου και φυσικού περιβάλλοντος πέριξ του ΚΥΤ και των καταπατηθέντων ιδιοκτησιών.
  4. Συνέχιση της πολιτικής των κλειστών συνόρων.

Στο σημείο αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κάνει αποδεκτό το μέγεθος της νέας υπό κατασκευή δομής στη θέση Ζερβού».

Διαμαρτυρίες πολιτών κατά την επίσκεψη Γιόχανσον – Μηταράκη στη Σάμο…

Εν τω μεταξύ, αρκετοί κάτοικοι από διάφορα μέρη της Σάμου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Ανατολικής Σάμου εκδηλώνοντας την αντίθεση τους για την δημιουργία του νέου ΚΥΤ και ζήτησαν τον άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού από τους πρόσφυγες και μετανάστες. Σε συνομιλία που είχε η κ. Γιόχανσον με πολίτες, οι οποίοι τις εξήγησαν τις θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός και τι έχει πληρώσει και πληρώνει ακόμα, η κ. επίτροπος τόνισε ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνουν αλλαγές στο νησί, ούτε στα δικαιώματα των πολιτών, ούτε θα γίνει γκρίζα ζώνη η Σάμος.

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Βέττας, συνομιλώντας με την κ. Γιόχανσον, τόνισε ότι η Ε.Ε δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τους κατοίκους του νησιού, ότι το νησί δεν χωράει πλέον άλλο κόσμο, ότι ο αριθμός που έχει ανακοινωθεί για το νέο ΚΥΤ, υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί ο λαός να γίνει το νησί γκρίζα ζώνη.

Η κ. Γιόχανσον, από την πλευρά της, εξήγησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα και η Σάμος είναι πάντα ελληνικές, όπως επίσης ότι το πιο σημαντικό είναι η αποτροπή των παράνομων ροών από την Τουρκία, οπότε θα χρειαστεί η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να μην υπάρχει δυσανάλογη πίεση στα μικρά νησιά.

Διαμαρτυρίες πολιτών κατά την επίσκεψη Γιόχανσον – Μηταράκη στη Σάμο…

«Το έχουμε δει αυτό και δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν μικρά νησιά στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. έχοντας δυσανάλογο βάρος». Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει με ραγδαίες διαδικασίες για την απομάκρυνση και επιστροφή των παρανόμως εισερχομένων. Όπως εξήγησε η κ. Γιόχανσον , το νέο κέντρο είναι για μικρή παραμονή.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος απευθυνόμενος προς τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχιακό μέγαρο εξήγησε τις θέσεις του Δ.Σ , σύμφωνα και με την επιστολή που παρέδωσε στην κ. Γιόχανσον. Για τα άτομα που θα φιλοξενηθούν ο κ. Στάντζος εξήγησε ότι το Δ.Σ συμφώνησε για 1.200 άτομα συν 400 του ΠΡΟΚΕΚΑ. Τόνισε δε, ότι δεν θα δεχτούν τον πολλαπλασιασμό του μεγέθους του νέου ΚΥΤ.

H κ. Γιόχανσον αμέσως μετά επισκέφτηκε το ΚΥΤ της πόλεως Σάμου, συναντήθηκε με αρμόδιους παράγοντες, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και στις 12 το μεσημέρι περίπου, αναχώρησε για τη Λέσβο.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ