Δημήτρης Παρασκευής: «Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Δημήτρης Παρασκευής: «Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τις θρομβώσεις που εμφάνισαν άνθρωποι που εμβολιάστηκαν. Με απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca.

«Η ανησυχία είναι εξαιρετικά υπερβολική, καταρχήν θα μιλήσω με τα γεγονότα του ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι τυχόν σοβαρές παρενέργειες οφείλονται στον εμβολιασμό. Είναι δεδομένο ότι όταν εμβολιάζουμε μεγάλο αριθμό ατόμων θα συμβαίνουν διάφορα γεγονότα τα οποία ούτως ή άλλως θα συνέβαιναν ανεξαιρέτως του εμβολιασμού και επίσης το άλλο γεγονός που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τα περιστατικά για παράδειγμα της θρόμβωσης που αναφέρθηκαν στα άτομα που εμβολιάστηκαν, είναι χαμηλότερου από το αναμενόμενο κίνδυνο που θα αναμέναμε αναφορικά με το αν τα άτομα αυτά που δεν ελάμβαναν, δεν γινόταν εμβολιασμός. Ενδεχομένως να υπάρχουν άλλοι λόγοι ή οι άλλες χώρες να προέβησαν σε αυτή την απόφαση για λόγους προληπτικούς.

Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναφέρθηκαν, αν δεν κάνω λάθος, 12-14 θρομβώσεις που ούτως ή άλλως είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον αναμενόμενο αριθμό και σε άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας, έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα και σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών ενοτήτων. Δεν είναι μόνο μητροπολιτικά κέντρα, είναι και άλλοι νόμοι της χώρας μας στις οποίες παρουσιάζεται έξαρση.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όχι μόνο στη χώρα μας, είναι ότι μετά από ένα έτος πανδημίας μας δυσκολεύει, τουλάχιστον ένα ποσοστό των συμπολιτών μας δεν θα επαναλάβουμε αυτό που λέμε κάθε φορά ότι χρειάζεται ακόμα λίγη υπομονή, θεωρούν δεδομένο ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε και θα γίνει προσπάθεια από την πολιτεία και από εμάς έτσι ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή και να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με μέτρα που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.

Οι προβλέψεις είναι δύσκολες (για χρονικό προσδιορισμό μέτρων) και προϋποθέτουν παραδοχές δεδομένου του ότι έχουν εφαρμοστεί μέτρα και στην υπόλοιπη επικράτεια πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαπέντε ημέρες περίπου. Αναμένουμε την κορύφωση τουλάχιστον εκτός της Αττικής αυτή την εβδομάδα εφόσον τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά. Αυτό το θεωρώ ένα αρκετά πιθανό σενάριο αλλά μένει να δω πως θα εξελιχθεί  κατάσταση».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι μία φυσιολογική διαδικασία μπορεί καμιά φορά τα στελέχη να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά γενικά όμως δεν τροποποιούν τη στρατηγική, ούτε σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων, ούτε σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Τόνισε δε, ότι δεν θυμάται άλλη εμβολιαστική καμπάνια ανάλογου μεγέθους, για ένα εγχείρημα το οποίο διεξάγεται παράλληλα και ταυτόχρονα σε όλη την υφήλιο. Το ευχάριστο στα μικρά νησιά είναι ότι ο κόσμος καταλαβαίνει την δυσκολία που αντιμετωπίζει ως προς το σύστημα υγείας και την περίθαλψη σε αυτές τις περιοχές, για αυτό και δέχονται τον εμβολιασμό με μεγαλύτερη προσμονή και χαρά.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ