Δημήτρης Βογιατζής: Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει να μετράμε τις πληγές του καταστροφικού αυτού σεισμού

Δημήτρης Βογιατζής: Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει να μετράμε τις πληγές του καταστροφικού αυτού σεισμού

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σαμίων, κ. Δημήτρης Βογιατζής. Μεγάλα τα προβλήματα και τα θέματα που έχουν προκύψει από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, στο νησί της Σάμου.

«Δυστυχώς το γεγονός που έχει επισκιάσει τα πάντα είναι ο χαμός των δύο παιδιών. Είμαστε συντετριμμένοι για αυτό, όλη η κοινότητα της Σάμου. Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει να μετράμε τις πληγές του καταστροφικού αυτού σεισμού.

Δυστυχώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, κατεστραμμένα κτίρια, επιχειρήσεις, άνθρωποι που από την μια στιγμή στην άλλη έχασαν το σπίτι τους, τη δουλειά τους. Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία, οι μηχανικοί να καταγράφουν τις ζημιές τις οποίες σε πρώτη φάση έχουν πάθει κτήρια και επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει πάνω από 2.000 κτίρια, από τα οποία τα 1.300 περίπου έχουν κριθεί ακατάλληλα. Αναμένουμε να έρθει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, ούτως ώστε να δούμε ποια κτήρια είναι επισκευάσιμα και ποια κατεδαφιστέα.

Δημήτρης Βογιατζής: Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει να μετράμε τις πληγές του καταστροφικού αυτού σεισμού

Υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες, έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από τις περιοχές αυτές, ακόμα και κάτοικοι που τα σπίτια τους μέσα στις περιοχές αυτές δεν είχαν κάτι είχαν χαρακτηριστεί πράσινα, αλλά δυστυχώς επειδή γειτονεύουν με κτίρια τα οποία είναι ετοιμόρροπα και είναι έτοιμα να κατεδαφιστούν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά και την λειτουργία της πόλης, η πόλη έχει μία είσοδο και μία έξοδο, οι υπόλοιποι δρόμοι έχουν αποκλειστεί γιατί υπάρχουν κτήρια αυτή την στιγμή που είναι προς κατάρρευση. Μας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι από αυτήν την εβδομάδα  περιμένουμε βροχοπτώσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν την κατάσταση των ήδη πληγωμένων κτηρίων από το σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, έχουμε σεισμούς των 3-4 Ρίχτερ και αυτοί είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο, διότι υπάρχουν κτήρια που είναι ετοιμόρροπα και δεν ξέρουμε πιο μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή».

Μεγάλη αγωνία ώστε να αρχίσουν να κατεδαφίζονται τα επικίνδυνα κτήρια, καθώς μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα. Οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα δηλώνονται στην Περιφέρεια, ενώ οικοσκευές στον Δήμο. Έχει γίνει έλεγχος στα σχολεία, τα οποία και εκείνα έχουν σοβαρά θέματα, με κυριότερο το Δημοτικό Σχολείο Άνω Βαθέος.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »