Δέσποινα Κάιλα-Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να μας δώσει το χρόνο που «χάσαμε» από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη, διεκπεραιώνοντας με υπομονή πρωτόγνωρες καταστροφές και προβλήματα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ανανεώθηκε για ένα έτος η θητεία των επτά Αντιδημάρχων στο  Δήμο Ανατολικής Σάμου

Είχατε θέσει κάποιες άμεσες προτεραιότητές στον τομέα του πολιτισμού από την στιγμή που παραλάβατε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του δήμου; Ήταν στις προτεραιότητές σας η συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής;

Σκοπός και όραμα ήταν και είναι η στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που προϋπήρχαν αλλά και η δημιουργία καινούριων φεστιβάλ με πανελλαδική εμβέλεια και εξωστρέφεια ώστε να είναι πόλος έλξης για το νησί μας αλλά και να κάνουν παγκοσμίως γνωστά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας και την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η πανδημία μας καθυστέρησε πολύ αλλά δε μας εμπόδισε να σχεδιάζουμε τις μελλοντικές μας κινήσεις. Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πρώτο χωρίς περιορισμούς και έγιναν τα πρώτα βήματα.

Η συνεργασία με τους Συλλόγους και τους Φορείς είναι προϋπόθεση για εμένα μια που από πολύ παλιά συμμετέχω η ίδια σ’ αυτούς και ξέρω πως η καρδιά του πολιτισμού κάθε τόπου είναι η ιστορία του και οι άνθρωποι του. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι αυτοί που διαφυλάττουν, αναπαράγουν και διαδίδουν τα ήθη και τα έθιμα μας αλλά και εκπαιδεύουν το κοινό τους. Η στήριξη των συλλόγων από το Δήμο μας είναι έμπρακτη και τα αποτελέσματα της τα είδαμε ζωντανά το καλοκαίρι που πέρασε.

Τι σκοπεύετε να κάνετε με την υλικοτεχνική υποδομή των κτιρίων και των χώρων του δήμου στους οποίους διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Μετά τον καταστροφικό σεισμό πολλά κτίρια, που φιλοξενούσαν πολιτιστικούς συλλόγους, κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες δουλεύουν πυρετωδώς για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων και ελπίζουμε γρήγορα να έχουμε αποτελέσματα. Το αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου στο οποίο γίνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού παρόλο που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, συντηρείτε κάθε έτος από εμάς αλλά πρόκειται να γίνει μια μεγάλη ανάπλαση από κονδύλια που εξασφάλισε ο Δήμος μας.

Η Πινακοθήκη, που για μένα είναι ένα στοίχημα παραμένει σε εκκρεμότητα έως ότου λυθούν θέματα νομικής φύσεως που αφορούν το κληροδότημα Γερογιαννάκη, το οποίο προσπαθούμε να θεραπεύσουμε μετά από πολλά χρόνια. Το όραμα είναι η δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου, που θα προσφέρει εξωστρέφεια με εκθέσεις από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Μια πινακοθήκη ανοιχτή στο κοινό, με αυτόνομη και βιώσιμη λειτουργία ώστε να μην έχει την τύχη αντίστοιχων κτιρίων που καταδικάστηκαν σε αχρηστία.  Γενικά στόχος μας είναι η συντήρηση αλλά και ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων του Δήμου ιδιαίτερα όταν στεγάζονται σε αυτά πολιτιστικοί σύλλογοι.

 Ποια είναι η δική σας άποψη όσον αφορά τη λειτουργία του «Επικούρειου»;

Το «Επικούρειο», πρέπει να γίνει και θα γίνει η ψυχή του πολιτισμού του νησιού μας.  Η ιστορία του κτιρίου μεγάλη και δεν είναι η στιγμή να αναφερθώ σε αυτήν. Θα μείνω χρονικά στο σημείο όπου μια χούφτα άνθρωποι σήκωσαν τα μανίκια και με το μεράκι τους μετέτρεψαν αυτό το χώρο σε εστία πολιτισμού και έκφρασης. Μιλάω για τη Λέσχη Ερασιτεχνών Σάμου, τη Θεατρική Ομάδα Σάμου και την Κινηματογραφική Λέσχη. Στην πορεία βρήκαν στέγη εκεί και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία ολοκλήρωσε και παρέλαβε το «Επικούρειο» οφείλει να βρει την καλύτερη βιώσιμη λύση και το μοντέλο λειτουργίας έτσι ώστε μαζί με τις ομάδες που προϋπήρχαν σ’αυτό να δώσει πνοή στο ιστορικό κτίριο. Η πρόταση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου για δημιουργία Οργανισμού λειτουργίας  παραμένει πάντα ανοιχτή για διαβούλευση. Το Επικούρειο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που χωρίς τις φωνές των ανθρώπων του, τις μουσικές τους και τη φαντασία τους θα μαραζώσει.

Δέσποινα Κάιλα-Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να μας δώσει το χρόνο που «χάσαμε» από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη, διεκπεραιώνοντας με υπομονή πρωτόγνωρες καταστροφές και προβλήματα

 Ας πάμε στο κομμάτι του τουρισμού. Είναι η Σάμος προορισμός για χειμερινό τουρισμό ή ίσως και εναλλακτικό;

Η Σάμος αποτελεί διαχρονικά νησί εναλλακτικού τουριστιμού ως «καταφύγιο» επισκεπτών με ιδιαίτερα γνωρίσματα όπως φυσιολατρικά, πολιτιστικά, γαστρονομικά και θρησκευτικά. Η φυσική μορφολογία του νησιού, το ιστορικό και αρχαιολογικό του απόθεμα αλλά και η αυθεντική φιλοξενία  των ντόπιων συνθέτουν ένα άκρως θελκτικό περιβάλλον για τους επισκέπτες του. Η κυρίαρχη τουριστική τάση των βιωματικών και εναλλακτικών διακοπών ταιριάζει απόλυτα στον προορισμό που λέγεται Σάμος. Οργανωμένες δραστηριότητες στη στεριά και τη θάλασσα ολοκληρώνουν μοναδικά την ταξιδιωτική εμπειρία των τουριστών.

Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ανάδειξη ενός εκτενούς  δικτύου θεματικών μονοπατιών και  κατηγορίες ειδικών ενδιαφερόντων (γαστρονομία, άθληση, φύση, birdwatching κτλ.) μέσα από την ιστοσελίδα του samos explore και του μοναδικού βίντεο samos explore within, η Σάμος εκθέτει τους δραστήριους επισκέπτες της σε μοναδικά τοπία και ντόπιες συνήθειες. Το πιο βασικό όμως στοιχείο είναι η οργανωμένη και επαγγελματική παροχή αυτών των δραστηριοτήτων/εμπειριών με σκοπό την ασφαλή και παραγωγική εκτέλεσή τους. Ήδη οικογενειακές επιχειρήσεις υποστηρίζουν με μεγάλη επιτυχία τέτοιες δράσεις όπως για παράδειγμα τα ταξίδια ψαρέματος ( fishing trips) με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα (πιστοποιημένο μεταφορικό μέσο, εξοπλισμός, καθοδηγητής, κανόνες ασφαλείας, πρόγραμμα εκδρομής κτλ. )

Ο χειμερινός τουρισμός είναι αρκετά δύσκολο να εξελιχθεί σε διατηρήσιμα και επικερδή επίπεδα για την κοινωνία και τους επαγγελματίες. Όμως μετά την κρίση του covid-19 έχει αποκτήσει νέο πεδίο σκέψης, για την τοπική τουριστική ανάπτυξη του νησιού κυρίως μέσα από την προώθησή του σε ψηφιακούς νομάδες και συνταξιούχους των βορείων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτού του είδους προγραμματισμοί συμβάλλουν κυρίως στη διατήρηση ζωτικών οικισμών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο οργάνωσης όμως είναι κάτι που η Σάμος μπορεί να υποστηρίξει τουλάχιστον για την ευρωπαϊκή αγορά.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στο τουριστικό προϊόν του νησιού;

Η Σάμος είναι ένας ανεξερεύνητος ακόμα προορισμός, που για πολλούς λόγους δεν έχει φτάσει  εκεί που της αξίζει. Το δυναμικό της ξεκίνημα στις δεκαετίες του ’80- ’90 δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, όπως συνέβη σε άλλα αντίστοιχα νησιά κυρίως λόγω της αλλαγής των απαιτήσεων των επισκεπτών σύμφωνα με τις νέες τάσεις. Οι λόγοι πολλοί : αδυναμία ανάπτυξης και επενδύσεων λόγω του χωροταξικού της, εγκλωβισμός σε μοντέλα μαζικού τουρισμού, αδυναμία εκσυγχρονισμού των τουριστικών μονάδων και επιμόρφωσης των επαγγελματιών του κλάδου, υπερβολικά μεγάλο κόστος μετακίνησης και ελλιπής συγκοινωνία. Παρόλα αυτά όμως η Σάμος έχει να επιδείξει μια διευρυμένη παλέτα τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών μιας και αποτελεί έναν κλασικό προορισμό της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Το στοίχημα των ημερών είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η θεματική του ολοκλήρωση (μέσα από στρατηγική μελέτη και  εξειδικευμένο branding προορισμού, το οποίο δουλεύεται ήδη). Έτσι θα έχουμε ως αποτέλεσμα τον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής πρακτικής στο νησί με βιώσιμο τρόπο και κάτω από μια ενιαία ομπρέλα αναγνώρισης.

Όλοι είμαστε άνθρωποι του τουρισμού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια. Όμως αυτή τη κληρονομιά πρέπει να την εξελίξουμε με νέες βιώσιμες υποδομές (μαρίνες, δρόμοι, πράσινες επενδύσεις σε ΑΠΕ, βιολογικό καθαρισμό κτλ.) αναδιατάξεις/ανακαινίσεις καταλυμάτων/επιχειρήσεων, σύγχρονη τουριστική εκπαίδευση και οργάνωση. Το πεδίο είναι ανοιχτό και υποστηρικτικό στο νησί για μια τουριστική αναζωογόνηση σε όλα τα επίπεδα.

Θα έπρεπε να ενταχθεί η εκπαιδευτική πολιτική και η παιδεία στα σχολεία, ως αλλαγή της στάσης των μαθητών όσον αφορά τη συμμετοχή τους στα «κοινά»; Μέσα από δραστηριότητες, σεμινάρια με τη βοήθεια του κάθε δήμου;

Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ενταχθεί η εκπαιδευτική πολιτική στα σχολεία διότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως λειτουργεί ο Δήμος τους αλλά και γενικά πως συμβάλλουν αυτά ως δημότες  και ως εν δυνάμει ενεργοί πολίτες του κράτους που ζουν. Δυστυχώς παρατηρείται πολλά παιδιά που τελειώνουν το σχολείο να έχουν πολύ καλές επιδόσεις στα μαθήματα τα οποία διδάσκονται αλλά μηδαμινές γνώσεις σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, του Δήμου και γενικότερα της διοικητικής διαχείρισης της καθημερινότητας τους.

Ως Δήμος έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια μέσω και του μνημονίου συνεργασίας με την Unisef για να εμπνεύσουμε τη νεολαία μας να ενταχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σ’ αυτήν τη διαδικασία με διαδραστικό τρόπο. Έχει γίνει ήδη η πρώτη συνάντηση της  Δημοτικής αρχής  με παιδιά από διάφορα σχολεία κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουμε ακούσει πολλές αξιόλογες προτάσεις. Θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες δράσεις όχι μόνο λόγω του μνημονίου αλλά και γιατί η επαφή με τα παιδιά και τη φρέσκια ματιά τους,κάνει καλό σε όλους μας!

 Είστε ευχαριστημένη από την μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής;

Αν αναλογιστούμε όλα αυτά που έπρεπε να διαχειριστούμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε – το διαχωρισμό των Δήμων, το μεταναστευτικό, την πανδημία αλλά και τον φονικό σεισμό – ναι είμαι ευχαριστημένη. Γιατί, παρόλο που τα δυόμιση πρώτα χρόνια δώσαμε ψυχή και σώμα για την διεκπεραίωση των προβλημάτων και των καταστροφών, ποτέ δεν χάσαμε το όραμα και την επιθυμία να υλοποιήσουμε όλα αυτά που ονειρευτήκαμε για τον τόπο μας όταν διεκδικήσαμε το Δήμο. Σίγουρα σε πολλούς τομείς υπάρχουν ελλείψεις και χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Κανένας μας δεν εθελοτυφλεί. Και επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο με υπομονή και επιμονή προχωράμε. Καθημερινή μας επιδίωξη είναι η συνεχής βελτίωση όλων σε όλα και η συνεργασία με το δημότη. Το έργο αυτής της Δημοτικής αρχής έχει αρχίσει να φαίνεται το τελευταίο διάστημα και θα εξελιχθεί στην επόμενη πενταετία αν οι δημότες μας, μας εμπιστευθούν και μας δώσουν ξανά την ευκαιρία.

Δέσποινα Κάιλα-Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να μας δώσει το χρόνο που «χάσαμε» από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη, διεκπεραιώνοντας με υπομονή πρωτόγνωρες καταστροφές και προβλήματα

Ως πολίτης της Σάμου, έχετε δει κάποια βελτίωση από τότε που αναλάβατε;

Παρόλα τα πρωτόγνωρα προβλήματα που πέρασε ο Δήμος μας  όπως ήδη ανέφερα, πιστεύω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε πολλούς τομείς. Ολοκληρώθηκε η μελέτη, βρέθηκε η χρηματοδότηση και ήδη δημοπρατήθηκε με επιτυχία λόγω του οτι βρέθηκε ανάδοχος του έργου για τον Βιολογικό. Ένα σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα. Έγινε η αγορά 20 στρεμμάτων στην περιοχή του πρώην ΚΥΤ όπου μετά από πολλές δυσκολίες και γραφειοκρατικά προβλήματα έληξε με επιτυχία. Η αποκάθαρσή του έχει ήδη το πρώτο «κομμάτι» χρηματοδοτηθεί και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της δημοπράτησης. Στη συνέχεια και μετά από διαβούλευση θα γίνει σημαντικό σημείο ανάπτυξης της πόλης μας.

Στον τομέα της Πρόνοιας έγιναν νέες συνεργασίες όπως , ως τρίτος Δήμος της χώρας συνάψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Unicef, ξεκίνησε τη λειτουργία του το ΚΕΠ Υγείας με πολλές δράσεις , όπως η τελευταία που αφορά στη συνεργασία μας με τον «Σύλλογο Όραμα Ελπίδας» που αφορά σε εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων που στην ουσία θα αναλαμβάνει το ΚΕΠ Υγείας τον έλεγχο (μέσω τεστ) των δυνητικών εθελοντών και από τον σύλλογο θα γίνεται η εγγραφή τους στο μητρώο, ο έλεγχος οστεοπώρωσης και η ενημέρωση συνοδών και ατόμων με την νόσο Alzheimer . Στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης έγιναν (δεδομένων των συνθηκών) αρκετά βήματα από το μηδέν προς τη διευκόλυνση των δημοτών μας αλλά και της εξυπηρέτησης των δημοτών μας. Φυσικά, ήδη τη στιγμή που μιλάμε δουλεύονται κι άλλα για τα οποία θα ενημερωθείτε σύντομα.

Όσον αφορά την καθαριότητα , έγινε σημαντική ανανέωση των οχημάτων με νέας τεχνολογίας , αλλαγή όλων συνολικά των κατεστραμένων κάδων απορριμάτων, αγορά πολλών press containers και τέλος μεγάλη καινοτόμα αλλαγή είναι η εγκατάσταση των βυθιζόμενων κάδων σε κομβικά σημεία του Δήμου μας. Πολλά ακόμα τα οποία σίγουρα δεν επαρκή ο χώρος και ο χρόνος για να τα αναφέρω.

Ποια ήταν η στιγμή που σας έκανε να τα παρατήσετε και ποια η στιγμή που χαρήκατε πάρα πολύ για μια εκδήλωση;

Δε θυμάμαι να έχασα ποτέ το κουράγιο μου τόσο πολύ ώστε να θέλω τα παρατήσω. Στις αναποδιές πείσμωνα και προσπαθούσα ακόμη περισσότερο. Λύγισα από πίκρα όταν στο σεισμό χάσαμε τα βλαστάρια μας κι όταν είδα τόσο κόσμο να χάνει τα σπίτια του, δεν υπολόγισα τις ώρες , την κόπωση, την προσωπική μου επιχειρηματική απώλεια, μπροστά σε αυτό που ζούσαμε. Τότε ήμουν υπεύθυνη για την κοινωνική πρόνοια και όλοι μαζί προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι περνούσε από χέρι μας ώστε να μειώσουμε την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τον πόνο τους.

Η στιγμή που με έκανε να πω «τελικά αξίζει το κόπο» ήταν στην τελευταία εκδήλωση για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικο Δένδρου. Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και απαγορεύσεων ο κόσμος είχε τόση  ανάγκη να βγει, να μοιραστεί να αγκαλιάσει και να ευχηθεί. Ο ενθουσιασμός στα μάτια των παιδιών μας πάνω και κάτω απ’ την εξέδρα, η συγκίνηση. Ήταν μια μαγική βραδιά.

Έχετε πάρει απόφαση αν θα θέσετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης;

Ναι θα θέσω υποψηφιότητα. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη απάντηση γιατί ελπίζω σε μια ομαλή δημοτική περίοδο αυτή τη φορά, ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε το όραμα μας γι αυτόν τον ευλογημένο Τόπο. Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να μας δώσει το  χρόνο που «χάσαμε» από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη, διεκπεραιώνοντας με υπομονή πρωτόγνωρες καταστροφές και προβλήματα.

 Θα θέλαμε τις ευχές σας και ποιος είναι ο πρώτος στόχος σας για τη νέα χρονιά.

Πρώτος στόχος είναι οι επιτυχημένες παρουσιάσεις της Σάμου στις μεγάλες  Τουριστικές εκθέσεις με αποκορύφωμα την ITB του Βερολίνου όπου θα έχουμε δικό μας χώρο (booth) για τη διαπεραίωση συμφωνιών τουριστικών γραφείων με τους δικούς μας τουριστικούς πράκτορες αλλά και δυνατότητα καλύτερης παρουσίασης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Σάμου. Με τα νέα ψηφιακά «εργαλεία». Παράλληλα ξεκινάμε το σχεδιασμό των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού για να έχουμε εγκαίρως το ημερολόγιο πολιτιστικό πρόγραμμα που διευκόλυνε πολύ, ιδιαίτερα τους επισκέπτες μας και γίνεται πόλος έλξης  για θεματικό τουρισμό.  Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή και παραγωγική χρόνια, γεμάτη υγεία!

Επιμέλεια συνέντευξης Χατζηγεωργίου Ελένη

φωτό αρχείου SamosToday και κ.Κάιλα

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ