Γιώργος Στάντζος: «Το παλαιό ΚΥΤ θα περάσει στον Δήμο. Με δημόσια διαβούλευση η μελλοντική χρήση του»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Πρόσκληση στο Samos Dance Project για 2η χρονιά με την υποστήριξη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ / Σεμινάρια χορών Σάμου-Φούρνων-Ικαρίας, Χίου, Ηπείρου

Πρόσκληση στο Samos Dance Project για 2η χρονιά με την υποστήριξη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ / Σεμινάρια χορών Σάμου-Φούρνων-Ικαρίας, Χίου, Ηπείρου

Μια ήδη πετυχημένη διοργάνωση το ‘Samos Dance Project’ που πέρυσι τον Ιούνιο ξεκίνησε στη Σάμο με την υποστήριξη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ, θα

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Σάμου

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Σάμου

Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης και οι δύο Δήμαρχοι της Σάμου κ.κ.

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των Αυτοδιοικητικών και Εκκλησιαστικών αρχών του νησιού μας, που από κοινού με προσωπική τους παρουσία προσκάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο

Γιώργος Στάντζος: «Γενναία αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και ο υπόλοιπος πληθυσμός στου «ΖΕΡΒΟΥ». Μην μας πανικοβάλλει το επίπεδο 2 ή 3..»

Στο Radio Cafe 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος μίλησε για το θέμα της αποκάθαρσης της περιοχής του παλιού ΚΥΤ,  της απόδοσής του στο Δήμο Ανατολικής Σάμου με την διαδικασία της αγοραπωλησίας από το δημόσιο στο οποίο ανήκει αλλά και για την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου. Επίσης μίλησε για την χρηματοδότηση που αφορά τον βιολογικό καθαρισμό από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το κλείσιμο των σχολικών μονάδων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και τα προβλήματα με την απογραφή αφού εκκρεμούν ακόμη πολλές κατοικίες που δεν έχουν απογραφεί στο νησί.

Σε ό,τι αφορά το παλαιό ΚΥΤ και την αποκατάσταση της περιοχής, ο κ. Στάντζος είπε ότι ο Δήμος θα πρέπει τυπικά να προχωρήσει σε αγοραπωλησία από το Υπουργείο Άμυνας στο οποίο ανήκει η έκταση, που φτάνει τα 19 στρέμματα και ο Δήμος να έχει μόνιμους τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια του.

«Η εύκολη λύση θα ήτανε μια παραχώρηση κατά χρήση, δεν την επέλεξε ούτε το Υπουργείο, ούτε εμείς. Αυτή η έκταση πρέπει να περάσει στο Δήμο και να αξιοποιηθεί μετά από διαβούλευση με τους δημότες και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς του τόπου» Είπε ότι η αποτίμηση των ορκωτών εκτιμητών έχει προχωρήσει, έχουν συντάξει το πόρισμά τους και την σχετική διαδικασία χειρίζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γ. Διονυσίου ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση και η υπογραφή συμβολαίων με το ελληνικό δημόσιο.

Γιώργος Στάντζος: «Το παλαιό ΚΥΤ θα περάσει στον Δήμο. Με δημόσια διαβούλευση η μελλοντική χρήση του»

Σε ό,τι αφορά την αποκάθαρση της περιοχής ο κ. Στάντζος είπε ότι θα πρέπει να γίνει μεθοδικά «με διαχωρισμό όλων αυτών των άτυπων νοικοκυριών που υπήρχαν επί σειρά ετών». Τόνισε ότι επρόκειτο για έναν πολύ μεγάλο οικισμό που κάποιες στιγμές έφτασε τους 9-9.500 ανθρώπους και ευχήθηκε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις στο νησί ξανά. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την αποκάθαρση του χώρου η οποία, όπως είπε «θα καταλήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε προϋπολογισμό του έργου ώστε αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο και θα ανατεθεί με διαγωνισμό ώστε να γίνει μεθοδικά η αποκάθαρση και ο διαχωρισμός των απορριμμάτων».

Είπε πως πρόκειται για απορρίμματα που δεν μπορούν να εναποτεθούν στον υπάρχοντα χώρο υγειονομικής ταφής καθώς ο όγκος τους είναι τέτοιος που ουσιαστικά ο ΧΥΤΑ θα έκλεινε και ότι ο δήμος έχει ζητήσει να γίνει η μεταφορά εκτός Σάμου με διαχωρισμό ανά ρεύμα ανακύκλωσης πλην των οργανικών τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν «με γόνιμο τρόπο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στάντζος πρόσθεσε ότι η  μελέτη θα προβλέψει την εξυγίανση του εδάφους  και την αποκατάσταση του φυτικού πλούτου. «Θα ήταν πολύ λάθος για τις περιουσίες ανθρώπων που επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν αποζημιώθηκαν ουσιαστικά ,να τους φορτώνονταν και το έργο της αποκάθαρσης. Θα το κάνει το κράτος με χρηματοδότηση που θα αποστείλει στον δήμο ανατολικής Σάμου» είπε και πρόσθεσε πως  θεωρεί την χρηματοδότηση σίγουρη γιατί η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού το έχει διασφαλίσει κεντρικά  ενώ σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει τεθεί από τον Δήμο ως κεντρικό ζήτημα σε όλους τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς.

Γιώργος Στάντζος: «Το παλαιό ΚΥΤ θα περάσει στον Δήμο. Με δημόσια διαβούλευση η μελλοντική χρήση του»

Ανακεφαλαιώνοντας είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις αφορούν καταρχήν την μεταβίβαση του ΚΥΤ στο Δήμο μέσω αγοράς από το Υπουργείο Άμυνας.   «Πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ μα ποτέ όποιες εξελίξεις και αν υπάρξουν δεν θα ξαναλειτουργήσει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Επίσης είπε ότι επειδή γειτνιάζει με την πόλη ο χώρος υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αξιοποίησή του που αφορούν την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία και αξιοποίηση του χώρου ώστε να δώσει ανάπτυξη. «Πρώτα απ` όλα η έγνοια μας είναι να κλειδώσουμε την ιδιοκτησία . Θα την κλειδώσουμε και θα δούμε όλοι μαζί με διαβούλευση  δημόσια τι προτάσεις θα υπάρχουνε. Εγώ έχω κάνει ήδη κάποιες προτάσεις και για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής και για ένα στρατηγείο πολιτικής προστασίας που θα αφορά όλο το Αιγαίο, εξάλλου έχουμε τον επιχειρησιακό υποστράτηγο εδώ στο νησί μας, πιθανόν κάποια σχολική μονάδα και εναλλακτικά κάποιο κτίριο διοίκησης σαν τελευταία επιλογή προκειμένου να μαζέψει ο Δήμος τις υπηρεσίες του και να μην πληρώνει ενοίκια».

Ειδικότερα για το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής είπε ότι μπορεί να είναι από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο σε όλη την Ελλάδα και ότι ο ίδιος έχει κάνει δύο προτάσεις  στο Μαξίμου που είναι είτε η ίδρυση σχολής διαχείρισης φυσικών καταστροφών  και κρίσεων είτε μια σχολή που να αφορά τον τουρισμό και την ανάπτυξη του τόπου.  «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του το στηρίζουμε και νομίζω ότι είναι καταφανέστατο, γι` αυτό και αναθέσαμε σε μελετητή και έχουμε υπογράψει και προγραμματική σύμβαση με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το θέμα της αποκάθαρσης του παλαιού ΚΥΤ» ανέφερε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Ερωτηθείς για το θέμα της συμπληρωματικής χρηματοδότησης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, είπε τα εξής: «Έχει ανακοινωθεί εκ μέρους του υπουργού ότι θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του βιολογικού , είμαστε σε αναμονή όμως τυπικά να εγκριθεί από την επιτροπή που διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και να έρθει η χρηματοδότηση στον Δήμο ώστε να προχωρήσουμε στην διαγωνιστική διαδικασία».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κακοκαιρία που έχει πλήξει όλη την χώρα ο κ. Στάντζος  είπε ότι «πέρασε αρκετά μαλακά» από το νησί μας και ότι η αρμοδιότητα κλεισίματος των σχολικών μονάδων ανήκει στους Δήμους για τρεις ημέρες και έπειτα η αρμοδιότητα αφορά την Αντιπεριφέρεια.

«Εμείς κλείνουμε τους παιδικούς σταθμούς, τον ιδιωτικό και τους δημοτικούς για δύο ακόμα μέρες. Να ενημερώσω και τους γονείς ότι έχουν προγραμματιστεί και έχουν ήδη εκτελεστεί σε όσες μονάδες ζητήθηκαν  και κάποιες απολυμάνσεις που κρίθηκε από τις διευθύνσεις ότι χρειαζόταν, ήδη έχει εκτελεστεί και θα γίνει και στις υπόλοιπες, όπου βέβαια υπάρχει ανάλογο αίτημα στις σχολικές επιτροπές» είπε.

Γιώργος Στάντζος: «Το παλαιό ΚΥΤ θα περάσει στον Δήμο. Με δημόσια διαβούλευση η μελλοντική χρήση του»

Ο κ. Στάντζος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην απογραφή του πληθυσμού καθώς ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών που ξεπερνούν τις 5.000 δεν έχει ακόμη απογραφεί. Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία της απογραφής και ότι αυτό είναι ένα θέμα εθνικό κυρίαρχα αλλά και οικονομικό αφού από τον πληθυσμό που θα απογραφεί θα εξαρτηθούν και μελλοντικές χρηματοδοτήσεις για τον δήμο.

«Με το ζόρι δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό αλλά δεν θα τον μειώσουμε και με το ζόρι» είπε και εκτίμησε ότι ο πληθυσμός θα είναι μικρότερος της τελευταίας απογραφής, κάτι που αναμένεται να γίνει σε όλη σχεδόν την χώρα, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει «να πέσουμε ψευδώς» κάτω από αυτούς τους αριθμούς. «Είναι μια αμέλεια που δεν μας συγχωρείται» είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τα στελέχη της Στατιστικής Υπηρεσίας σε τοπικό επίπεδο και τον διευθύνοντα κ. Κλώθο για την δουλειά τους.

Κλείνοντας ο κ. Στάντζος επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του Covid και κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ