Γιώργος Στάντζος: Καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις για τις κατεδαφίσεις με ότι αυτό συνεπάγεται

Γιώργος Στάντζος: «Γενναία αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και ο υπόλοιπος πληθυσμός στου «ΖΕΡΒΟΥ». Μην μας πανικοβάλλει το επίπεδο 2 ή 3..»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Στάντζος και αναφέρθηκε στα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Στα 4,45 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους Δήμους της Σάμου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό. Ειδικότερα, στην Ανατολική Σάμο θα διατεθούν 2,16 εκατ. ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2023, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ μόνο για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτηρίων.

Στη Δυτική Σάμο έχει δεσμευθεί κονδύλι 2,09 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 750.000 ευρώ ειδικά για τα ετοιμόρροπα κτήρια. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει την επόμενη διετία το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Γιώργος Στάντζος: Καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις για τις κατεδαφίσεις με ότι αυτό συνεπάγεται

«Σαφέστατα δεν είναι το ποσό που έχουμε αιτηθεί, μιας και η αναγκαιότητα αποκατάστασης και το μέγεθος των καταστροφών, στις δημόσιες υποδομές και κύρια στα σχολεία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Πιστεύω ότι ο κ. Βορίδης, καθώς υπάρχει επικοινωνία και με τον βουλευτή μας τον κ. Στεφανάδη, πιστεύω ότι θα τύχουμε καλύτερης αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι ήταν μία απάντηση σε μία επερώτηση, αλλιώς σίγουρα αν ισχύει αυτός ο προγραμματισμός όχι απλά δεν είναι ικανοποιητικός αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα για την αποκατάσταση των σχολικών υποδομών και των βασικών μονάδων.

Δεν πιστεύω ότι είναι σε ισχύ, αναμένουμε αναγγελία χρηματοδοτήσεων τα επόμενα 24ωρα, είναι μία πληροφόρηση που υπάρχει σε εμένα από τον βουλευτή του Νομού και από τον συντονιστή για τους σεισμούς τον κ. Τριαντόπουλο.

Το αίτημα το δικό μας είναι 3.000.000€ για τις κατεδαφίσεις, κάπως όμως πρέπει να ξεκινάνε. Οι 700.000€ από το μηδέν και η εντολή από το Υπουργείο να ξεκινήσουμε κατεδαφίσεις οι δήμοι είναι πολύ σημαντικό. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ήδη έχει δημοπρατήσει και έχουμε αναδόχους για τις κατεδαφίσεις, η ιεράρχηση των οποίων θα γίνει μαζί με τα κοινοτικά συμβούλια, αυτή ήταν η εισήγηση η δική μου και η απόφαση η ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εκεί να αποδείξουμε την δυνατότητα απορρόφησης και πιστεύω ότι θα τύχουμε και συνέχειας της χρηματοδότησης».

Ένα από τα θέματα που βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, όπως τόνισε ο κ. Στάντζος «είναι το λεγόμενο βαθύ κράτος, οι διαδικασίες του δημοσίου που καθυστερούν ανεπίτρεπτα κάποιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την αποκατάσταση των ζημιών. Αυτό είναι που μας φοβίζει όλους και εκεί ίσως χρειάζεται αμεσότερη νομοθετική ρύθμιση». Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου στους πληγέντες και άρση των 25 χιλιομέτρων  για την δεύτερη κατοικία, καθώς για τη Σάμο αυτό είναι ανέφικτο. Οπότε χρειάζεται προσαρμογή στη νησιωτικότητα και στον οικισμό. Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για αυτό έχει γίνει δημοπράτηση και ήδη υπάρχουν δύο ανάδοχοι.

Γιώργος Στάντζος: Καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις για τις κατεδαφίσεις με ότι αυτό συνεπάγεται

Καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις για τις κατεδαφίσεις με ο,τι αυτό συνεπάγεται, αυτό όμως που τόνισε ο κ. Στάντζος είναι ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις για να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Αναμένονται οι χρηματοδοτήσεις για την επισκευή των σχολικών μονάδων αλλά και για τα κοντέινερ, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ούτε αδειοδοτήσεις. Η οδός Μνησάρχου όπου χάθηκαν τα δύο παιδιά αποτελεί μια περιοχή με πολλές ετοιμόρροπες κατασκευές, αλλά χρειάζονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο.

Συζητήθηκε από τους δύο Δημάρχους, στην κοινή σύσκεψή που είχαν, για ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο για την επέκταση της έκτακτης ανάγκης στο νησί, καθώς έτσι επιταχύνονται κάποιες διαδικασίες. Για τα τελευταία κρούσματα Covid-19 που υπάρχουν στο νησί, δεν υπάρχει προς το παρόν κλείσιμο των πυλών και παραμένει ενεργή η ελεύθερη μετακίνηση αλλά αυτό που ζητούν οι δύο δήμοι είναι η άμεση λήψη μέτρων ειδικά για τη Σάμο.

Ο κ. Μηταράκης πραγματοποίησε επίσκεψη στις 6 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά την πρόοδο των έργων στο νέο ΚΥΤ Σάμου στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ».

«Θεωρώ ότι έχουμε κουραστεί όλοι από χρονοδιαγράμματα τα οποία διαρκώς αλλάζουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος απέναντι σε μία κοινωνία, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τις δυσκολίες, αλλά έχουμε απαίτηση να καταλαβαίνουν πρώτα τις δικές μας δυσκολίες. Δεν μπορούμε να πάμε σε συνεχόμενα χρονοδιαγράμματα, τα οποία εξαγγέλλονται για να ακυρώνονται. Πρέπει λοιπόν με αμεσότητα να μετακινηθεί πληθυσμός εκτός Σάμου , δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε μεταφορά των 3.000 και κάτι στο ΚΥΤ του Ζερβού, είναι ξεκάθαρη η θέση του Δ.Σ.

Πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση με μεγαλύτερους ρυθμούς και με μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού και να γίνει τάχιστα το κλείσιμο του ΚΥΤ της πόλεως της Σάμου, προκειμένου να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγωμένη πρωτεύουσα του νομού».

Για την εξασφάλιση των παραγωγών και την μετεγκατάστασή τους μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, η εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν για την νομιμότητα της αγοράς να δοθούν οι άδειες στάσιμου εμπορίου σε όσους πληρούν τα απαραίτητα και στόχος η ίδρυση λαϊκής αγοράς με νομιμότητα και σωστές διαδικασίες ανταγωνισμού με τα καταστήματα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Θα σας πω τις αλήθειες όπως είναι».  Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Η επίλυση προβλημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων του Δήμου, μας αφορά όλους»

Η παροχή εκπαίδευσης σε μια ευνοούμενη πολιτεία αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, κάποιοι που προφανώς διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του

Περισσότερα »
Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρη

Υπογραφή προσκλήσεων από τον Περιφερειάρχη για την υποβολή προτάσεων και δράσεων στο πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε τις παρακάτω προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021 – 2027 συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκ.

Περισσότερα »
Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν στη Σάμο από τις 14 έως και τις 18 Απριλίου. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Δήμαρχος Δρ.

Περισσότερα »