Γιώργος Στάντζος: Η Σάμος απέδειξε ότι μπορεί παρ’ όλες τις δοκιμασίες να κρατάει ισχυρή την κοινωνική της συνοχή και να δοκιμάζει την ωρίμανσή της, δυστυχώς μέσα από τέτοιες σκληρές καταστάσεις

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Γιώργος Στάντζος: Η Σάμος απέδειξε ότι μπορεί παρ’ όλες τις δοκιμασίες να κρατάει ισχυρή την κοινωνική της συνοχή και να δοκιμάζει την ωρίμανσή της, δυστυχώς μέσα από τέτοιες σκληρές καταστάσεις

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος στο τοπικά ΜΜΕ, με στόχο την ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα θέματα που έχουν προκύψει στον Δήμο, από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020. Παρόντες η κα. Καζάκου, Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Γ.Γ. του Δήμου Αν. Σάμου, κ. Βασιλειάς.

«Υπήρχε άριστη διαχείριση των χειριστών της Πολιτικής Προστασίας και συνεχίζουν να διαχειρίζονται την κρίση που προκλήθηκε μετά από τον φονικό και καταστρεπτικό σεισμό των 7 ρίχτερ».

«Ένα νησί το οποίο συνεχίζονται οι δοκιμασίες, που από το 2015 δοκιμάζεται παντοιοτρόπως και παίρνει άριστα στην αλληλεγγύη μέσα από το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ένα νησί το οποίο αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί τουριστικό προορισμό επιλογής, δοκιμάστηκε σε μεγάλα επίπεδα ανεργίας και προβλημάτων στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου την προηγούμενη περίοδο. Η 30η Οκτωβρίου καταλυτική και ιστορική ημερομηνία, η Σάμος δοκιμάστηκε, δύο νέα παιδιά ήταν η μεγάλη απώλειά της και η δυσαναπλήρωτη. Μεγάλες ζημιές σε όλα τα επίπεδα ιδιωτικών νοικοκυριών και δημοσίων υποδομών. Ένα νησί όμως που απέδειξε ότι μπορεί παρ’ όλες τις δοκιμασίες να κρατάει ισχυρή την κοινωνική του συνοχή και να δοκιμάζει την ωρίμανσή του, δυστυχώς μέσα από τέτοιες σκληρές καταστάσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, τους ανθρώπους του Δήμου. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ακόμα περισσότερα ως Δήμος, ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, όσο και να έχει προετοιμαστεί μία δομή πολιτικής προστασίας, οι επόμενες ημέρες και διάστημα, χωρίς να έχει απομακρυνθεί η ανησυχία για έναν ισχυρό μετασεισμό, που ποτέ δεν θα είναι των 7 ρίχτερ, αλλά σε κτίρια και υποδομές που έχουν προετοιμαστεί και οι μηχανικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί και οι γεωλόγοι αλλά και οι σεισμολόγοι, μας έχουν προειδοποιήσει ότι πιθανόν οι συνέπειες να είναι ακόμα μεγαλύτερες από τον αρχικό σεισμό. Ο Δήμος ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των εργασιών που τον αφορούν.

Το Δ.Σ. με ισχυρή πλειοψηφία διαμόρφωσε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και προτάσεων προς την κεντρική κυβέρνηση και βέβαια στην Ε.Ε. Ο ισχυρός σεισμός δεν πρέπει να ξεχαστεί τόσο εύκολα, διότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων 50 ετών στην ήπειρο της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε ένα νησί που ουσιαστικά από άκρο σε άκρο, με διαφορετική κατανομή ζημιών που δυστυχώς το ισοζύγιο των πληθυσμών μεταξύ των δύο δήμων, το ακολούθησε το ισοζύγιο των ζημιών και οι δύο δήμοι έχουν πληγεί. Είμαστε σε μια άριστη συνεργασία με τον δήμο Δυτικής Σάμου, σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, όχι μόνο συνεργασίας, με το βουλευτή Σάμου και βέβαια με τον Αντιπεριφερειάρχη».

Καθυστερήσεις στις πληρωμές δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της, με συντονισμό και ενίσχυση στις έκτακτες καταστάσεις, ενώ και ο πρωθυπουργός στάθηκε δίπλα στο νησί. Πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις για την επιδότηση ενοικίου και να μην ισχύει η απόσταση των 25χλμ που ισχύει, αν ένας ιδιοκτήτης έχει δεύτερη οικία, καθώς τα δεδομένα στο νησί είναι πολύ διαφορετικά από την κεντρική Ελλάδα. Όμως οι συστάσεις είναι να μην γίνονται διορθώσεις εν μέσω μετασεισμών, καθώς ίσως κρύβουν ανεπανόρθωτες πληγές. Με βάση το ΦΕΚ και την ΔΑΕΦΚ, συντάσσεται φάκελος του τεχνικού προγραμματισμού και βγαίνει  προϋπολογισμός και τιμολόγιο, βάση αυτών που έχει πει η ΔΑΕΦΚ. Οι πληγέντες σε οικίες δικαιούνται το 80% για κύριες κατοικίες. Άμεσα ιδρύεται μόνιμο γραφείο ΔΑΕΦΚ στη Σάμο, για αυτοψία και έκδοση αδειών, επίσης ζητήθηκε από τον Δήμο και τον Βουλευτή, να υπάρχει στελέχωση με μόνιμο γεωλόγο στη Σάμο.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη τμήματος μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι οποίοι έκαναν μετρήσεις και διαπίστωσαν ότι οι μετατοπίσεις στην παραλιακή της Σάμου είναι πάρα πολύ μεγάλες, καθώς και ότι υπάρχουν μεταβολές στις αρχικές μετρήσεις και παρατηρήσεις. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλείς των παρατάξεων με κοινό στόχο τις «Διορθωτικές προτάσεις σε σχέση με τα εκδοθέντα ΦΕΚ».

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 149 άτομα με ακατάλληλα σπίτια τα οποία διαμένουν σε ξενοδοχεία και στη σίτιση 170 άτομα. Γίνονται όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις διαφύλαξης περιουσιών, αλλά σχεδιάζονται και όλα τα μεγάλα έργα που χρειάζονται τα λιμάνια του νησιού με την στήριξη της Περιφέρειας. Τα ποσά των δωρεών στο λογαριασμό που έχει ανοίξει ο Δήμος Αν. Σάμου, φτάνουν στις 74.455,86€, υπάρχει επιτροπή διαχείρισης και εποπτείας, ενώ τα ονομαστικά ποσά θα διατεθούν όπου έχει ζητήσει ο καταθέτης.

Τα κτίρια προς κατεδάφιση ανέρχονται στα 222, τα 4 προ σεισμού, ενώ τα χαρακτηρισμένα κίτρινα είναι πάνω από 1.000. Ο δήμος έχει απορροφήσει 438.000€ στα πρώτα επιδόματα. Για τις κατεδαφίσεις ο κ. Στάντζος τόνισε ότι εξαρτάται από τον τρόπο διαχείρισης, είτε με χρηματοδότηση στον ιδιοκτήτη, είτε με χρηματοδότηση στον δήμο για τα έξοδα κατεδάφισης.

Τα σχολεία έχουν ελεγχθεί και κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τις βλάβες που έχουν υποστεί. Το Δ.Σ για τα σχολεία αποφάσισε μία συγκεκριμένη γραμμή ποιότητας με τα δεδομένα στατιστικών στην επισκευή, καθώς προέχει η ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών, ενώ ήδη έχει βγει ο προϋπολογισμός για το καθένα από αυτά. Αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση των σχολείων ώστε να έρθουν σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν τον σεισμό. Βασικός στόχος να είναι όλα έτοιμα, κατά περιπτώσεις, με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ έχουν αιτηθεί κοντέινερ με ειδικές προδιαγραφές για σχολικές αίθουσες με υγιεινή και ασφάλεια, ενώ σε σύνολο με τα γραφεία φτάνουν στα 52 κοντέινερ. Σε σύσκεψη με την εκπαιδευτική κοινότητα αποφασίστηκε ότι βασικό είναι η ταυτόχρονη έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, ώστε να μην υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων.

Ελένη Χατζηγεωργίου

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ