Γιώργος Στάντζος: «Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι ότι το ΚΥΤ της πόλης κλείνει μέσα στον Μάϊο

Γιώργος Στάντζος: «Γενναία αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και ο υπόλοιπος πληθυσμός στου «ΖΕΡΒΟΥ». Μην μας πανικοβάλλει το επίπεδο 2 ή 3..»

Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Σάμου παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης (04/03) ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος, σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο ΚΥΤ και γενικά για το θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (03/03) το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί για το μεταναστευτικό με τους Δημάρχους Ανατολικής Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καθώς και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Κληθήκαμε τρεις δήμαρχοι από το Βόρειο Αιγαίο, παρουσία του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη. Κύριο θέμα αλλά όχι το μοναδικό της συζήτησης, ήταν οι εξελίξεις σε σχέση με το μεταναστευτικό. Γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει σε επίπεδο χώρας και τι συμβαίνει σε επίπεδο Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Η Σάμος είναι γνωστό ότι έχει δύο ιδιαιτερότητες, το νησί μας, ο δήμος μας κυρίως. Η πρώτη είναι ότι ακόμα διαθέτει ΚΥΤ εντός της πόλης ουσιαστικά, ένα ΚΥΤ το οποίο γνώρισε δόξες αρνητικές στην αρχή του προηγούμενου χρόνου φτάνοντας με υπερπληθυσμό γύρω στις 10.000 άτομα οποία διαβιούσαν και συνεχίζουν να διαβιούν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Δεύτερη ιδιαιτερότητα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ήδη είχε δημοπρατηθεί δομή στη θέση Ζερβού, η οποία έμενε να ξεκινήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί. Το δημοτικό μας συμβούλιο έχει χαράξει συγκεκριμένη πολιτική στάση σε σχέση με τη λειτουργία ή μη ΚΥΤ στο δήμο μας αναγνωρίζοντας τα προβλήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού, έχει αποδεχθεί μικρή δομή λειτουργίας έως 1.500 άτομα με ισχυρή πλειοψηφία. Αν δεν κάνω λάθος μόνο μία παράταξη δεν την είχε ψηφίσει, στην περιοχή Ζερβού με βραχυχρόνια παραμονή.

Γιώργος Στάντζος: «Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι ότι το ΚΥΤ της πόλης κλείνει μέσα στον Μάϊο

Η κυβερνητική πολιτική όπως έχει εξαγγελθεί και υλοποιείται δεν αντιστοιχίζεται με αυτό που αποδέχθηκε το Δ.Σ της Σάμου. Έχει ανακοινωθεί και ήδη υλοποιείται μία δομή τριών χιλιάδων ατόμων μαζί με τα 900 άτομα που αναφέρονται ως ΠΡΟΚΕΚΑ. Είναι οι μετανάστες-πρόσφυγες που δεν έχουν λάβει άσυλο ή τυχόν μεμονωμένες περιπτώσεις οι ομάδες αυτών που έως τώρα έχουν ασκήσει παραβατικές συμπεριφορές.

Πράγματι το προηγούμενο διάστημα είχαμε θετικές εξελίξεις, με την έννοια ότι οι ροές, τουλάχιστον για το νησί μας είναι μηδενικές και ότι υπήρξε μια αποσυμφόρηση σε σχέση με τα δεδομένα του περσινού Φεβρουαρίου.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο 3.400 ατόμων, καθόλου ευκαταφρόνητο, με χαμηλή παραβατικότητα, ελάχιστη έως μηδέν αυτή την στιγμή, διότι ο υπερπληθυσμός δημιουργούσε θέματα σοβαρά. Απομακρύνθηκαν προφανώς ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που είχαν τάσεις και ασκούσαν παραβατικότητα.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού που για εμένα είναι συνθήκη και πρέπει να είναι συνθήκη για όλους, είναι ότι το ΚΥΤ της πόλης κλείνει μέσα στον Μάιο. Αποδίδεται η έκταση στον δήμο προκειμένου να εξασφαλιστεί να μην ξανανοίξει ποτέ ΚΥΤ εκεί και το σημαντικότερο είναι η συζήτηση της επόμενης ημέρας και ήδη έχει ζητηθεί από εμάς, η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις. Αξιοποίηση για το σύνολο των επισκεπτών ή των Σαμιών συνδημοτών μας».

Αυτό που τόνισε ο κ. Στάντζος είναι ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από την κυβέρνηση και ότι υπάρχει κοινός δρόμος με το ΔΣ. Συζητήθηκαν παράλληλα όλα τα ζητήματα που αφορούν την Σάμο, τα θέματα του σεισμού, τα δεδομένα του τουρισμού, ενώ μπήκαν συγκεκριμένα στοιχεία από την δημοτική αρχή για οικονομικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά της Σάμου, αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου για να τύχουμε καλύτερων δεδομένων όσον αφορά τον τουρισμό, μεταφορικό ισοδύναμο, το θέμα του ΦΠΑ και της σταθερότητας σε βάθος χρόνου, αλλά διεκδικείται ένα σταθερό καθεστώς για το ΦΠΑ χωρίς να εξαρτάται από το μεταναστευτικό, ενώ μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες σε επίπεδο απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε σχέση με την πανδημία.

Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής που βρίσκεται το ΚΥΤ Βαθέος, ο κ. Στάντζος είπε πως είδε τον πρωθυπουργό έτοιμο να ανταποκριθεί και αυτό θα γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται μετά τον Μάιο, δενδροφυτεύσεις, απομάκρυνση βαρέων μετάλλων με την συνδρομή δήμου, κυβέρνησης και Ε.Ε.

Για την ΚΥΑ των αποζημιώσεων για αγροτικές εκτάσεις, κτημάτων, σπιτιών χρειάζεται αλλαγή διαδικασίας απόδοσης των αποζημιώσεων. Για την διαχείριση του μεταναστευτικού, επικαιροποιήθηκε ότι τελικός στόχος είναι ο μηδενικός αριθμός μεταναστών στα νησιά και ως πολιτική στόχευση της κυβέρνησης, βραχυχρόνια παραμονή αν και εφόσον υπάρξουν ροές.

Σε σχέση με την πανδημία και το επίπεδο υψηλής επιτήρησης που μπήκε η Σάμος, ο κ. Στάντζος τόνισε ότι θα έπρεπε να μην έχουν ασκηθεί περιοριστικές πολιτικές ως προς το ωράριο και την εστίαση, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος στις πύλες εισόδου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Στις 23:59 το βράδυ της Τρίτης 23/4 θα αναχωρήσει το BLUE STAR DELOS από το λιμάνι του Πειραιά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών - Τροποποίηση δρομολογίου

Στις 23:59 το βράδυ της Τρίτης 23/4 θα αναχωρήσει το BLUE STAR DELOS από το λιμάνι του Πειραιά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών – Τροποποίηση δρομολογίου

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με δελτίο της Ε.Μ.Υ, ισχύει απαγόρευση απόπλου. Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια των πλοίων μας θα διαμορφωθούν, ως ακολούθως : F/B

Περισσότερα »