Γιώργος Στάντζος: «Γενναία αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και ο υπόλοιπος πληθυσμός στου «ΖΕΡΒΟΥ». Μην μας πανικοβάλλει το επίπεδο 2 ή 3..»

Γιώργος Στάντζος: «Γενναία αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και ο υπόλοιπος πληθυσμός στου «ΖΕΡΒΟΥ». Μην μας πανικοβάλλει το επίπεδο 2 ή 3..»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γεώργιος Στάντζος.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στη Σάμο, το οποίο πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους θέλησαν να κάνουν το τεστ για τον Covid – 19.

«Έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σημεία που υπεδείχθησαν από το ΕΟΔΥ, σε διάφορα σημεία του Δήμου. Γεωγραφικά υπήρξε η αρωγή από την πλευρά μας, όπως και από την Αντιπεριφέρεια και να ευχαριστήσω και δημόσια τον Ερυθρό Σταυρό που βοήθησε στην όλη την διαδικασία των δειγματοληψιών και της οργανωτικής προσπάθειας.

Για τα αποτελέσματα θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, από τα περίπου 600 δείγματα μαζί με την περιοχή του Καρλοβάσου, δεν υπήρχε ούτε ένα θετικό.

Το ποσοστό είναι ένα πολύ καλό δείγμα όσον αφορά τον πληθυσμό, χωρίς να σημαίνει εφησυχασμό από εμάς. Είναι μια εικόνα καλή για την διασπορά του ιού, σημαίνει ότι έχουν αποδώσει τα ατομικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού και ο υψηλός δείκτης κοινωνικής ευθύνης που έχει δείξει.

Δεν μπορώ να υποδείξω ούτε στην Πολιτική Προστασία, ούτε στον ΕΟΔΥ τον αλγόριθμο υπολογισμού. Όλα αυτά τα νησιά έχουν μεικτούς πληθυσμούς με την παρουσία των ανοιχτών ΚΥΤ στο εσωτερικό τους. Το ποσοστό των κατοίκων και των μεταναστών «αλλοιώνεται» λόγω των πολλών κρουσμάτων που υπάρχουν εσωτερικά του πληθυσμού των κέντρων υποδοχής.

Αυτό είναι και δικό μας αίτημα, χωρίς να σημαίνει ότι το επίπεδο 3 δεν είναι υψηλό, καθορίζεται με συγκεκριμένους δείκτες και με μέτρα προστασίας που αφορούν τους κατοίκους, όπως και περιορισμούς οι οποίοι ισχύουν. Αυτό όμως αλλάζει κάθε δύο εβδομάδες. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ύφεση και δεν θα έχουμε όξυνση της πανδημίας στο νησί μας, όμως φαίνεται ότι περνάει σχετικά μαλακά, γιατί δεν έχουμε ανθρώπους να νοσούν, να είναι σε κίνδυνο η ζωή τους. Μην μας πανικοβάλλει το επίπεδο 2 ή 3 κ.τ.λ.»

Ο κ. Στάντζος τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε συνωστισμό, παντού σε εσωτερικούς χώρους, τα ωράρια των καταστημάτων όπως ισχύουν και ότι η τωρινή κατάσταση είναι και ένα είδους συναγερμού, ότι θα πρέπει να προσέξει λίγο παραπάνω ο τοπικός πληθυσμός.

Οι διαμένοντες στο ΚΥΤ μπορούν ανά μία ώρα να είναι εξοδούχοι γύρω στα 100 άτομα. «Το ζήτημα του ελέγχου εναπόκειται στις αστυνομικές δυνάμεις, πιστεύω όπως έπρατταν θα συνεχίσουν να κάνουν. Αυτό είναι με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Μετανάστευσης. Εγώ είχα ζητήσει να υπάρξει υγειονομικός αποκλεισμός – περιορισμός, αφού τα κρούσματα εστιάζονται εκεί».

«Οι αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το ΚΥΤ μας δικαίωσαν, δεν επιτρέψαμε να γίνουν δομές σε ξενοδοχεία μέσα στην πόλη ή περιμετρικά της πόλης, ως δομές καραντίνας για τους μετανάστες -πρόσφυγες. Η διασπορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ο πληθυσμός αυτός πρέπει να προστατευτεί, όπως πρέπει να προστατευτεί και ο ντόπιος πληθυσμός και πρέπει άμεσα αν υπάρξει αποσυμφόρηση από το νησί, αυτή είναι η λέξη κλειδί».

Έχουν υπάρξει οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο ότι θα γίνει αποσυμφόρηση, όπως έχουν υποσχεθεί. «Γενναία αποσυμφόρηση και ο υπόλοιπος πληθυσμός στου ΖΕΡΒΟΥ». Ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει σε περίπτωση που το υπουργείο ζητήσει χώρους προς ενοικίαση από ιδιώτες για υγειονομικό χώρο λόγω της πανδημίας.

Φεύγοντας από τη Σάμο ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ ήταν αισιόδοξος για την πορεία, χωρίς όμως να αποκλείει την πιθανότητα έξαρσης αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »