Γιώργος Καραγιάννης (Γιατροί Χωρίς Σύνορα): Η κατάσταση στο ΚΥΤ δεν είναι καθόλου καλή, εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου

Γιώργος Καραγιάννης (Γιατροί Χωρίς Σύνορα): Η κατάσταση στο ΚΥΤ δεν είναι καθόλου καλή, εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο επικεφαλής της αποστολής στη Σάμο των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», κ. Γεώργιος Καραγιάννης.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου καθώς όπως αναφέρουν, «… τους τελευταίους μήνες, με τον περιορισμό των μετακινήσεων, την αύξηση των περιστατικών COVID-19 και την παντελή απουσία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, η ομάδα μας διαπιστώνει μια ραγδαία ανησυχητική επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών μας».

«Υπάρχουν 80 περίπου επιβεβαιωμένα κρούσματα, η επιδημία συνδυάζεται και με τις συνθήκες που υπήρχαν στον καταυλισμό πολύ πριν, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, περιορισμένη πρόσβαση στην φροντίδα κ.τ.λ.  Όλα αυτά εντάθηκαν τώρα με την επιδημία, δηλαδή οι άνθρωποι που χρειάζονταν φροντίδα δεν είναι προτεραιότητα, πρώτη προτεραιότητα είναι η διαχείριση της επιδημίας από τον ΕΟΔΥ και από το προσωπικό του ΚΥΤ.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, δυστυχώς το κάνουμε δημόσια γιατί ιδιωτικά από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα οι αρχές έκαναν μικρή προετοιμασία.  Είναι αναμενόμενο ότι θα έχεις επιδημίες σ’ αυτόν τον πληθυσμό και είναι αναμενόμενο ότι αυτή η επιδημία θα συνδυαστεί με τις υπάρχουσες συνθήκες και είναι αναμενόμενο ότι θα είναι αντίστοιχη της επένδυσης που έχεις κάνει».

Ο κ. Καραγιάννης μίλησε για προβληματισμούς που υπάρχουν όπως η μεταφορά ανθρώπων με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και άνω των 60 ετών. Απομόνωση όχι μόνο κρουσμάτων γνωστών αλλά και ύποπτων κρουσμάτων, που δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ούτε βλέπει κάποιο πλάνο από την πλευρά της κυβέρνησης. Ακόμα και τα απλά καθημερινά πράγματα όπως η μεταφορά στο νοσοκομείο, η διανομή φαγητού πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο φροντίδας και δραστηριοποίησης. Συμπληρωματική φροντίδα, πόροι και άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο και τον ΕΟΔΥ.

«Όλοι σκέφτονται τον κόσμο του καταυλισμού σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι, το οποίο κάποια στιγμή νόσησε και εμείς φοβόμαστε να μην μεταδοθεί στην κοινότητα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά πρέπει κάποιος να σκεφτεί ότι υπήρχαν μηδενικές αφίξεις τους τελευταίους πέντε – έξι μήνες, άρα ο πληθυσμός αυτός δεν γέννησε τον ιό , τον πήρε προφανώς από κάπου».

Ο οργανισμός προσφέρει στους διαμένοντες κάθε μέρα φρέσκο νερό, παροχή ιατρικής βοήθειας, φάρμακα και ειδική φροντίδα για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα