Γιώργος Διονυσίου: «Θα ζητήσουμε διευκρινίσεις για τον τρόπο αποζημίωσης συμπολιτών μας από το μεταναστευτικό – προσφυγικό»

Γιώργος Διονυσίου: «Θα ζητήσουμε διευκρινίσεις για τον τρόπο αποζημίωσης συμπολιτών μας από το μεταναστευτικό – προσφυγικό»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Aντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Διονυσίου.

Το θέμα των αποζημιώσεων σε όσους έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό-προσφυγικό παραμένει ένα θέμα ανοιχτό που προβληματίζει, ενώ πλησιάζει και ο καιρός για τον προϋπολογισμό του Δήμου.

«Δύσκολη διαδικασία γιατί τα έσοδα όλων των Δήμων έχουν πέσει λόγω της κατάστασης, όμως είναι μία διαδικασία που υποχρεωτικά πρέπει να γίνει. Έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται η φάση του προϋπολογισμού, που ξεκινάει από τις υπηρεσίες να κάνουν τους επί μέρους προϋπολογισμούς για να τους δούμε μετά σε επόμενη φάση, ανάλογα με τα οικονομικά του δήμου για να βγει αρχικά θεσμικό πρόγραμμα το οποίο θα έρθει στο ΔΣ για ψήφιση και στη συνέχεια ο προϋπολογισμός. Θα είμαστε έτοιμοι αρχές του χρόνου ή αρχές του Γενάρη.

Αυτό που έχει πάρει ο Δήμος (ανταποδοτικά) μέχρι στιγμής είναι το 1.195.000€ το οποίο ήταν για όλο το 2019 και έχει πάρει και την πρώτη δόση του 2020, τις 330.000€. Στις 10 Σεπτεμβρίου βγήκε το καινούργιο ΦΕΚ το οποίο δίνει την υπόλοιπη δόση των ανταποδοτικών τελών, η οποία για τον δήμο Αν. Σάμου είναι στα 297.000€ τα οποία όμως δεν τα έχουμε πάρει ακόμα αυτά.

Το ποσό για τις αποζημιώσεις αυτών που υπέστησαν ζημιές από το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν έχει κατατεθεί (100.000€), έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, κατ΄έμέ είναι λάθος διαχείριση του Υπουργείου το ΦΕΚ το οποίο έβγαλε για τις αποζημιώσεις. Διότι βγάζει εκτός τις κλοπές επιχειρήσεων και σπιτιών και βγάζει εκτός και από τις επιχειρήσεις τις απώλειες εσόδων λόγω του προσφυγικού.

Θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι μεγάλο και καθώς έχω διαχειριστεί  τα αιτήματα των πολιτών τα οποία έχουν φτάσει και τα είχαμε στείλει πάνω στο Υπουργείο Μετανάστευσης, υπάρχουν αποδεδειγμένες κλοπές και επιχειρήσεων και οικιών τα οποία τα βγάζει εκτός το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ η διαδικασία η οποία έχει βγει είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι αυτό που ζητάει σαν απαραίτητα δικαιολογητικά, εκτός από την αυτοψία που πρέπει να γίνει από κάποιους εξειδικευμένους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, ζητάει τιμολόγια για αποκατάσταση των ζημιών.

Και το ερώτημα είναι το εξής, εφόσον έχουμε μία αποδεδειγμένη ζημιά σε κάποιο οικόπεδο το οποίο είναι καταπατημένο από τους πρόσφυγες – μετανάστες από το π.χ. 2017, πως θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε ότι θα αποζημιωθεί μόνο για το 2019 και επίσης πως αυτός που διαθέτει ένα οικόπεδο το οποίο είχε ελιές μέσα, είχε δέντρα, το οτιδήποτε, θα μπορούσε αυτός να πάει να διώξει τους ανθρώπους αυτούς και να το φυτέψει και να φέρει τα τιμολόγια;

Είναι κάποια εύλογα ερωτήματα. Ετοιμάζουμε μία επιστολή διευκρινήσεων και διαμαρτυρίας μαζί για τον τρόπο με τον οποίο βγήκε το ΦΕΚ και αυτά που ζητάει, από εκεί και πέρα η όλη η διαδικασία είναι λανθασμένη».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »