Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στους Βουρλιώτες

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Αεροδρόμιο Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος»: 55% μείωση κίνησης από το εξωτερικό, φέτος, αναφορικά με το 2019

Αερολιμένας Σάμου – Απαγορεύονται δραστηριότητες που επηρεάζουν τον εναέριο χώρο της ζώνης ελέγχου

«Με αφορμή περιστατικά, τα οποία έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί, σημειώνεται ότι δραστηριότητες που επηρεάζουν τον εναέριο χώρο της ζώνης ελέγχου (Aerodrome Traffic Zone – ATZ)

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ανοιχτή επιστολή προς Δημότες για ρύθμιση οφειλών

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ανακοίνωση για εκμετάλλευση δημοτικών κοινόχρηστων χώρων

Oι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται δημοτικό κοινόχρηστο χώρο (τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή έκθεση εμπορευμάτων σε πεζοδρόμια, πλατείες κλπ.) θα πρέπει έως την 31/05/2024 να εφοδιαστούν με  άδεια

Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στους Βουρλιώτες

Την εορτή του Γενέθλιου  της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγύρισε χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη, η Ιερά Μονή Παναγία Βροντιανής Βουρλιωτών Σαμου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 7/09/22 εψάλη Μέγας πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σάμου – Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου.

Πλήθος πιστών συμμετείχε με κατάνυξη στις χθεσινοβραδινές λατρευτικές εκδηλώσεις.

Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στους Βουρλιώτες

Σήμερα Πέμπτη 8/09/22 κυριώνυμος ημέρα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργώντας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσεβίου, αναγνώσθηκε η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου «Περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής» και ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την υπογεννητικότητα της εποχής όπου αισθητά φαίνεται πλέον στα ακριτικά μας Νησιά καθώς και τους πνευματικούς και εθνικούς κινδύνους που απορρέουν εξ αυτής. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Βροντιανής πέριξ του καθολικού της Ιεράς Μονής.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο γειτονικό χωριό Βουρλιώτες όπου με την ευκαιρία της έναρξης του νέου Σχολικού έτους, συνάντησε τους 8 μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βουρλιωτών και τους 2 μαθητές του Νηπιαγωγείου. Ομίλησε πατρικά στα παιδιά και τους προσέφερε, σχολικές τσάντες και σχολικά είδη, παρουσία των Διδασκάλων και των Γονέων τους.

Το απόγευμα εψάλη Μικρός παρακλητικός κανόνας προς τιμήν της Θεοτόκου.

Η Ιερά Μονή Παναγίας ανοικοδομήθηκε από δύο αδέρφια τον Ιάκωβο και τον Μακάριο, το 1566 και είναι το παλαιότερο μοναστήρι στη Σάμο.

Η Μονή πέρασε μεγάλες δυσκολίες στο πέρασμα των αιώνων, όμως άντεξε και συνέχιζε να φωτίζει πνευματικός την περιοχή.

Στην είσοδο βρίσκετε το μεγάλο καμπαναριό που έχει μαρμάρινη πλάκα με δικέφαλο αετό και δικέφαλα φίδια. Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής η καμπάνα ηχούσε μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας , μέχρι που λαβώθηκε από Γερμανική σφαίρα.

Το καθολικό είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο.

Ενώ το τέμπλο του ναού είναι εξαιρετικής τέχνης και επιχρυσωμένο. διακοσμημένο με παραστάσεις της αγίας γραφής.

Οι φορητές εικόνες είναι του 18ου και 19ου αιώνα.

Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στους Βουρλιώτες

Η μεγάλη πυρκαγιά το 1999 κατέστρεψε πολλές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και πολλά ιερά σκεύη.

Μια απλή συγκινητική ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων.

Δύο πυροσβεστικά οχήματα δωρήθηκαν στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Βουρλιωτών και Πυθαγορείου από το Δήμο Siedelfingen της Γερμανίας.

Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στους Βουρλιώτες

Στους εκπροσώπους του Δήμου Siedelfingenπροσφέρθηκαν αναμνηστικές πλακέτες, δώρα με τοπικά προϊόντα και εκκλησιαστικά βιβλία  με την ιστορία του νησιού.

Ο Σεβασμιώτατος τίμησε την απλή και συγκινητική εκδήλωση του Δήμου Ανατολικής Σάμου ο οποίος και παρέλαβε 2 Πυροσβεστικά οχήματα και αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη για την μεγάλη αυτή δωρεά τον Δήμαρχο του Δήμου Siedelfingen, του προσέφερε την εικόνα της Παναγίας της Βροντιανής και την Ιστορία των Ιερών Μονών της Σάμου στην Γερμανική γλώσσα.

Δεξίωση ακoλούθησε σε γνωστή ταβέρνα στην πλατεία του χωριού

Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στη Βλαμαρή

Σε ένα εξαιρετικής φυσικής  ομορφιάς χώρο στη καμάρα Βλαμαρής, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι των Γενέθλιων της Θεοτόκου.

Σήμερα ημέρα των γενέθλιων της Υπεραγίας Θεοτόκου,  πλήθος πιστών παρευρέθηκαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις όρθρο και στην Θεία λειτουργία ιερουργούντος του πατέρα Θεόφιλου. (Αγία Ζώνη).

Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στους Βουρλιώτες

Πραγματοποιήθηκε περιφορά της εικόνας της Παναγία μέχρι το μετόχι της Αγίας Ζώνης και στην συνέχεια μοιράστηκε η πατροπαράδοτη γιορτή.

Γιόρτασε η Παναγία Βροντιανή στους Βουρλιώτες

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΡΟΧΕΡΗ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ