Γιάννης Αρχοντούλης: «Πρέπει όλοι να τρέξουμε για το σωστό άνοιγμα των σχολείων στην Α΄θμια. Όχι στην ίδρυση των πειραματικών σχολείων μ’ αυτόν τον τρόπο»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Γιάννης Αρχοντούλης: «Πρέπει όλοι να τρέξουμε για το σωστό άνοιγμα των σχολείων στην Α΄θμια. Όχι στην ίδρυση των πειραματικών σχολείων μ’ αυτόν τον τρόπο»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, κ. Γιάννης Αρχοντούλης. Σε αναμονή εξελίξεων οι σχολικές μονάδες που ανήκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι αποφάσεις, για το άνοιγμα τους, αναμένονται μετά το Πάσχα.

«Σε αναμονή είμαστε από πέρυσι, έχουμε κάνει 2-3 μήνες μάθημα διά ζώσης, η υπόλοιπη εκπαίδευση είναι τηλεκπαίδευση, είναι μία λύση ανάγκης αλλά η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλουμε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Εμείς είχαμε κάνει και αρκετές συσκέψεις από το Νοέμβριο και μετά (λόγω του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου και των γνωστών θεμάτων με τις μεταστεγάσεις στα σχολεία) πολλές φορές δεν καλεστήκαμε και πήγαμε ακάλεστοι.

Είμαστε τυχεροί που συμμετέχουμε στις επιτροπές Παιδείας και γνωρίζουμε κάποια πράγματα, αλλιώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας στο σύνολό τους ήταν 38, του δημοτικού Πυθαγορείου, Κοκκαρίου, που ήδη έχουν έρθει και αναμένουμε του δημοτικού Χώρας, του δημοτικού Βαθέος και του Παγώνδα.

Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, βασικά η δημοτική αρχή αναφέρει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, εκεί είναι ένα θέμα, γιατί από τη στιγμή που είμαστε πέντε μήνες μετά τον σεισμό και δεν υπάρχουν χρήματα για τη χωροθέτηση υπάρχουν ευθύνες. Για τα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν στο δημοτικό Κοκκαρίου, δε συμφωνούμε αφού θα μπορούσαν να φτιαχτούν το καλοκαίρι τα δύο σχολεία (Κοκκαρίου, Παγώνδα) και αυτά να χρησιμοποιηθούν για άλλη σχολική μονάδα.. Αυτό που αναμένει ο σύλλογος είναι μία εκτενέστερη ενημέρωση και δε γίνεται να περιμένει τόσο καιρό, όταν ζητά τα αυτονόητα. Η ροή των πραγμάτων δείχνει ότι θα ανοίξουμε μετά το Πάσχα.

Ο Δήμος θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες με όσα χρήματα υπάρχουν (άλλωστε ήρθε το 1.6 εκ. συν τα 38,5 από χορηγίες), ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα κατά τις 10 Μαΐου. Έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη διανομή τάμπλετ στους μαθητές, μετά από αποδοχή δωρεών, αν και υπήρχαν αντιδράσεις από τους συναδέλφους της μειοψηφίας.

Ο αριθμός τους φτάνει τα 181 τάμπλετ και έτσι καλύπτεται ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών που έχουν ανάγκη. Για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών ο κ. Αρχοντούλης εξήγησε πως είχαν τη δυνατότητα μέσω πλατφόρμας να δηλώσουν για εμβολιασμό από τα αδιάθετα εμβόλια, γεγονός όμως που δεν το θεωρεί σωστό καθώς οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή είτε της πρόληψης μέσω τεστ ή μικρότερου αριθμού μαθητών, είτε των εμβολιασμών.

Και σ’ αυτό το θέμα και ενώ οι αιτήσεις είναι πάνω από 300 δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Για το νέο θεσμό των πειραματικών σχολείων, έχουν οριστεί σε σύνολο τέσσερα, από δύο σε κάθε δήμο. Είναι μία εγκύκλιος η οποία βγήκε από το Υπουργείο Παιδείας για να χαρακτηρίσει κάποια σχολεία πειραματικά, όμως η κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι τέτοια που δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν κάποια πράγματα, ούτε υλικοτεχνικά, ούτε υπάρχουν τα απαραίτητα εφόδια για να στηριχτεί αυτό το θέμα.

«Δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον κανένα σχολείο, η διευθύντρια Α΄βαθμιας εκπαίδευσης όμως εισηγήθηκε στη διοικούσα επιτροπή πειραματικών σχολείων πρόταση για τέσσερα σχολεία, το 2ο στη Σάμο, το 2ο Ν/Γ Σάμου, το 1ο Καρλοβάσου στην Πορφυριάδα και το 1ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου. Εμείς διαφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα, υπάρχει επιβάρυνση και λόγω του σεισμού και λόγω της δύσκολης κατάστασης στο νησί. Θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των παιδιών, καθώς θα είναι με κλήρωση, κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ενώ θα χαθούν όλες οι οργανικές θέσεις και οι γενικότερες συνθήκες δεν το επιτρέπουν τη δεδομένη στιγμή.

Στην Σάμο δεν υπάρχει έως σήμερα ιδρυμένο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Ας ενεργήσουν οι υπεύθυνοι και ας ιδρύσουν νέα Πειραματικά Σχολεία με κατάλληλες υποδομές και στελέχωση από εκπαιδευτικούς που θα το επιλέξουν και όχι με τέτοιους τρόπους».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ