Βασίλης Μπαρδάκης: Ο τελικός στόχος για τα σχολεία είναι να φτάσουν σε επίπεδο Β1, να είναι σαν καινούργια (video)

Βασίλης Μπαρδάκης: Ο τελικός στόχος για τα σχολεία είναι να φτάσουν σε επίπεδο Β1, να είναι σαν καινούργια (video)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Πολιτικός Μηχανικός – Ειδ. Δομοστατικής ΕΜΠ δρ. Βασίλης Μπαρδάκης το απόγευμα του Σαββάτου (16/01), στο Δημαρχιακό μέγαρο με την παρουσία του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου και της διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών, κας Αγγελικής Καζάκου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος ανέφερε:

«Ένα σημαντικό στοιχείο που είναι κυρίαρχο αλλά και αποφασισμένο μέσα από το ΔΣ του Δήμου μας και μάλιστα ομόφωνα, είναι τα σχολικά μας κτήρια, είναι η προτεραιότητά μας. Έχουμε λοιπόν κοντά μας εδώ και μια εβδομάδα τον δόκτορα κ. Μπαρδάκη, δομοστατικό, ο οποίος έχει αναλάβει και με την προσωπική του επιμέλεια και όλο το τεχνικό του σχήμα, την μελέτη στατικότητας των σχολικών μας υποδομών και την αποκατάσταση των κτηρίων μας».

Ο κ. Στάντζος ευχαρίστησε τον κ. Μπαρδάκη για τη δωρεάν συνεισφορά του στον Δήμο και την Μητρόπολη για μελέτες που έχει εκπονήσει, ενώ σημαντική είναι η προσφορά του και στην εκκένωση του κτιρίου της Κοινότητας Βαθέος. Τόνισε δε πως ο πήχης έχει μπει ψηλά για τα σχολεία από το ΔΣ και ότι θα πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα για τις υποδομές, τους χώρους συνάθροισης και τις δομές. Σύντομα πιστεύει πως θα παραδοθούν και με ασφάλεια τα υπόλοιπα σχολεία. «Ένα στοίχημα μεγάλο και ένα στοίχημα ποιότητας».

Με την σειρά του ο κ. Μπαρδάκης ευχαρίστησε τους φορείς και τους κατοίκους για την φιλοξενία τους, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες και σε πιο τεχνικά θέματα σε σχέση με την αποκατάσταση των κτιρίων.

«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή η μετασεισμική διαχείριση. Ζήσατε έναν πραγματικά μεγάλο σεισμό, υπάρχουν πάρα πολλές βλάβες σε διάφορα έργα και σε κτιριακά, λιμενικά έργα και κρίνοντας από άλλους σεισμούς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι πραγματικά πολύ δύσκολη η διαχείριση σε συνδυασμό με την ασφάλεια των κατασκευών, ποιες θα θέσεις σε λειτουργία, ποιες όχι, ποιες χρήζουν ενίσχυσης, έλεγχο, σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει. Είναι πολλές οι παράμετροι και πραγματικά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Έχουμε το θετικό ότι έχει εξελιχθεί αυτό το κομμάτι της επιστήμης του πολιτικού μηχανικού. Έχουμε καινούργιους κανονισμούς που αφορούν συγκεκριμένα την εκτίμηση και αξιολόγηση των κατασκευών τόσο από οπλισμένο σκυρόδεμα, όσο και τοιχοποιία, γιατί πολλές κατασκευές που έχετε είναι πολύ όμορφες, παραδοσιακές. Υπάρχουν για όλα αυτά σύγχρονα εργαλεία, σύγχρονοι κανονισμοί και μας βοηθάει βέβαια και η τεχνολογία στην αξιολόγηση».

Ο κ. Μπαρδάκης είχε προσκληθεί και σε προηγούμενο Δ.Σ και πιστεύει ότι η απόφαση του Δ.Σ. σε σχέση με τον στόχο της ασφάλειας στα σχολεία και τα υπόλοιπα κτίρια. Το επόμενο κομμάτι είναι η αξιολόγηση των κατασκευών και ο τρόπος που κάποιος τις θέτει σε λειτουργία. Ο συνηθισμένος τρόπος αξιολόγησης σε σεισμούς είναι σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, δηλαδή την ικανότητα ενός κτιρίου προ και μετά σεισμού, η μεταβολή της ικανότητας, ενώ ο στόχος του ΔΣ για κτίρια ικανότητας Β1, θα πρέπει να εκτιμηθεί η ολική ικανότητα του κτιρίου και να γίνει έλεγχος σε βάθος. Ο τελικός στόχος για τα σχολεία είναι να φτάσουν σε επίπεδο Β1, να είναι σαν καινούργια. Χρονικά, παίζουν ρόλο και οι διαδικασίες των έργων και των μελετών, με στόχο τον έναν χρόνο για τα πιο ευάλωτα κτίρια, πράγμα πολύ δύσκολο, όπως τόνισε ο κ. Μπαρδάκης, ώστε να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Θα σας πω τις αλήθειες όπως είναι».  Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Η επίλυση προβλημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων του Δήμου, μας αφορά όλους»

Η παροχή εκπαίδευσης σε μια ευνοούμενη πολιτεία αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, κάποιοι που προφανώς διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του

Περισσότερα »
Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρη

Υπογραφή προσκλήσεων από τον Περιφερειάρχη για την υποβολή προτάσεων και δράσεων στο πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε τις παρακάτω προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021 – 2027 συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκ.

Περισσότερα »
Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν στη Σάμο από τις 14 έως και τις 18 Απριλίου. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Δήμαρχος Δρ.

Περισσότερα »