Βασίλης Βασιλείου: «Δεν υπάρχει κίνδυνος από δυνατό σεισμό στη Σάμο στα νεόδμητα κτίρια»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης

Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης και οι δύο Δήμαρχοι της Σάμου κ.κ.

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των Αυτοδιοικητικών και Εκκλησιαστικών αρχών του νησιού μας, που από κοινού με προσωπική τους παρουσία προσκάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δύο ατόμων

Από το Τμήμα Τροχαίας Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Πέμπτη (30/05), στο οδικό δίκτυο Βαθέος – Καρλοβάσου. Ειδικότερα και σύμφωνα

Βασίλης Βασιλείου: «Δεν υπάρχει κίνδυνος από δυνατό σεισμό στη Σάμο στα νεόδμητα κτίρια»

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από πιθανό σεισμό στη Σάμο δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή του Radio Café 102.4 «Άρωμα Γυναίκας» με την Αλεξάνδρα Χαροχέρη, ο πολιτικός μηχανικός κ. Βασίλης Βασιλείου.

Είμαι πολύ υπερήφανος και έχω ήσυχη την συνείδηση μου όσον αφορά το έργο μου στη  δόμηση των κτιρίων που έχω αναλάβει σε βάθος χρόνου. Δεν είναι ο σεισμό που σκοτώνει, αλλά τα κτίρια.

Οι άνθρωποι σκοτώνουν με την ανευθυνότητα όσo αφορά το καθήκον και την σοβαρή εργασία που αναλαμβάνουν.

Οι Έλληνες και οι Σαμιώτες μηχανικοί έχουν υπευθυνότητα και λειτουργούν  τηρώντας απόλυτα τους  κανόνες δόμησης. Ο πρόσφατος σεισμός στο νησί μας απέδειξε πως ότι έχω κατασκευάσει είναι ενισχυμένο κατά πολύ από τις αρχικές κατασκευαστικές  προδιαγραφές. Όλα τα κτίρια ενισχύθηκαν με μπετό επιπρόσθετα σίδερα κολώνες και σκυρόδεμα.

Η πολυκατοικία που κατασκεύασα πριν πολλά χρόνια δεν υπέστη ούτε ρωγμή. Ούτε έκατσε. Οι πολιτικοί μηχανικοί στην χώρα μας τηρούν αυστηρά τις προδιαγραφές και τους κανόνες σύγχρονης δόμησης.

Βασίλης Βασιλείου: «Δεν υπάρχει κίνδυνος από δυνατό σεισμό στη Σάμο στα νεόδμητα κτίρια»

Είναι πλήρως καταρτισμένοι υπεύθυνοι και με αίσθηση ευθύνης θέλω να πιστεύω ότι η Σάμος δεν κινδυνεύει από κανένα ισχυρό σεισμό στο μέλλον γιατί οι οικοδομές της είναι γερά κατασκευασμένες με άριστα υλικά και επίβλεψη.

Το πρόβλημα είναι στα παλαιά κτίρια του νησιού τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί ή τα ετοιμόρροπα που είναι προς κατεδάφιση. Εδώ τον ρόλο έχουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Επίσης ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δίδεται όσον αφορά την κατασκευή δημόσιων κτιρίων και σχολείων. Η αντισεισμική προστασία κρίνεται απαραίτητη.

Όσο αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, ο κ. Βασιλείου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι σβήνει στην θαλάσσια περιοχή μας, με αποτέλεσμα να μην διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο.

Σχολιάζοντας τον σεισμό στην Τουρκία και Συρία και τις φρικτές εικόνες καταστροφής βλέποντας τα κτίρια και ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι καταπλακώνοντας στα συντρίμμια χιλιάδες ανθρώπους, ανέφερε ότι ακόμη και νέες  πολυκατοικίες χάρτινα κτίρια φτιάχτηκαν χωρίς να τηρούνται οι κανονισμοί γι αυτό και διαλύθηκαν.

«Τα κτίρια φτιαγμένα σε σεισμογενή περιοχή αν είχαν τηρηθεί οι κανονισμοί θα έπρεπε κανονικά να αντέξουν τα 7,8 ρίχτερ των σεισμών.

Σε μια χώρα με πλούσια σεισμική προϊστορία όπως η Τουρκία, θα έπρεπε να διασφαλίζουν ότι τα κτίρια αντέχουν.

Ένα καλοφτιαγμένο κτίριο θα άντεχε, ειδικά στις περιοχές όπου η μετακίνηση του εδάφους δεν ήταν στο μέγιστο.

Σε πολλές περιπτώσεις φταίει ότι δεν έγιναν επισκευές με τον ορθό τρόπο σε κτίρια που είχαν τραυματιστεί από παλαιότερους σεισμούς.

Η χώρα ανέφερε επίσης, παρέχει κάθε τόσο, ένα είδος κατασκευαστικής αμνηστίας που εξαιρεί από την καταβολή προστίμου για κτίρια που χτίστηκαν χωρίς τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας.

Βασίλης Βασιλείου: «Δεν υπάρχει κίνδυνος από δυνατό σεισμό στη Σάμο στα νεόδμητα κτίρια»

Σε όλη τη χώρα ένα στα δυο κτίρια έχουν χτιστεί κατά παράβαση των κανονισμών-μια τραγωδία που περίμενε ένα χτύπημα του Εγκέλαδου για να εκδηλωθεί. Ο σεισμός λειτούργησε ως μια βόμβα που έπεφτε στα θεμέλια του κάθε κτιρίου.

Τα πατώματα που καταρρέουν προσγειώνονται και στοιβάζονται καθώς πέφτουν, μειώνοντας όλο το βάρος σχεδόν στον τελευταίο όροφο.

Αυτό συνεχίζεται συσσωρεύοντας περισσότερο βάρος σχεδόν στο τελευταίο όροφο.

Πρόκειται για μια βαθμιαία ρήξη, που συχνά ξεκινά από το κάτω μέρος, κάθετα προς τα κάτω αφού δεν υπάρχει υποστήριξη στους κάτω ορόφους ή τα θεμέλια, οι πάνω όροφοι αρχίζουν να χτυπούν από πάνω προς τα κάτω ή να αιωρούνται.

Αυτό το φαινόμενο περιπλέκει επίσης τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς τα σημεία είναι ασταθή και οι διασώστες  κινούνται στα συντρίμμια.

Το φαινόμενο της αρμονικής κατάρρευσης ήταν σαν να βάζεις δυναμίτη στα κτίρια».

Στο νησί μας ευτυχώς δεν πρόκειται να συμβούν τέτοιες εικόνες.

Αλεξάνδρα Χαροχέρη

 

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ