Αστυνομικοί Σάμου: «Επί σειρά ετών έχουμε επιδείξει μαθήματα ανθρωπισμού και επαγγελματισμού»

Αστυνομικοί Σάμου: Συμπεριφορές άκρως απαξιωτικές και ταπεινωτικές, από εισαγγελικούς λειτουργούς προς συναδέλφους μας, είναι θλιβερές

Ή Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου απάντησε σε δημοσίευμα της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» σχετικά μετις καταγγελίες για ένα ακόμα περιστατικό βίας αστυνομικών εις βάρος, αυτή τη φορά, δυο ανηλίκων προσφύγων που σημειώθηκε στη Σάμο την 02/09/2020. Την ανακοίνωση των Αστυνομικών Σάμου, αλλά και το δελτίο τύπου της «ΑΡΣΙΣ» μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Για ακόμη μια φορά οι αστυνομικοί της Σάμου βρέθηκαν στο στόχαστρο ανυπόστατων καταγγελιών, περί δήθεν άσκησης βίας σε βάρος ανήλικων αλλοδαπών μεταναστών, με μερίδα έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, άκριτα και άμεσα ως συνήθως, να δράττεται της ευκαιρίας να δυσφημήσει και πάλι τον Έλληνα Αστυνομικό. Η λάσπη, απ’ όπου και να προέρχεται, ούτε μας φοβίζει και ούτε μας τρομοκρατεί και διαβεβαιώνουμε τους δημιουργούς της, όπως και όποιον άλλον αμφισβητεί και βλάπτει με τις πράξεις του το ήθος και τον επαγγελματισμό μας, ότι θα μας βρίσκουν απέναντι τους, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα που απαιτηθεί.-

Ως Ένωση, καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης του έργου και της προσφοράς μας ως Σώμα, όπου εν προκειμένω στο μείζον μεταναστευτικό ζήτημα του τόπου, επί σειρά ετών έχουμε επιδείξει μαθήματα ανθρωπισμού και επαγγελματισμού, υπερβάλλοντας εαυτούς στην κυριολεξία, κάτι το οποίο σαφέστατα αναγνωρίζει και εκτιμά η τοπική κοινωνία, κλείνοντας επιδεικτικά τα αυτιά της σε τέτοιες επαίσχυντες ανυπόστατες κατηγορίες.-

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Η-                                                                    -Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δελτίο Τύπου

ΑΡΣΙΣ: ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και καλεί όλους τους σχετικούς φορείς να διερευνήσουν τις καταγγελίες για ένα ακόμα περιστατικό βίας αστυνομικών εις βάρος, αυτή τη φορά, δυο ανηλίκων προσφύγων που σημειώθηκε στη Σάμο την 02/09/2020.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται από τις οικογένειές τους – μία εκ των οποίων είναι ωφελούμενη του προγράμματος στέγασης ESTIA που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ στη Σάμο – οι δύο ανήλικοι, ηλικίας 13 και 14 ετών αντίστοιχα, την εν λόγω ημέρα περίμεναν σε ουρά ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας, όταν εμφανίστηκαν άνδρες της αστυνομίας με τζιπ. Αφού τους πέρασαν χειροπέδες, τους έβαλαν στο όχημα, όπου και τους χτύπησαν και στη συνέχεια τους οδήγησαν στο τμήμα.

Εκεί σε δωμάτιο του Τμήματος Ασφαλείας, τους έγδυσαν και αφού τους έσπρωξαν και τους εξευτέλισαν, τους άφησαν να φύγουν χωρίς να γίνει κάποια καταγραφή του συμβάντος ή να τους εξηγήσουν μέσω διερμηνέα τους λόγους της προσαγωγής και της αφαίρεσης των ενδυμάτων τους.

Η ιατρική γνωμάτευση του ενός παιδιού επιβεβαιώνει τις κακώσεις, ενώ αναμένονται άμεσα τα αποτελέσματα της εξέτασής τους από ψυχολόγο. Στο κλίμα αυτό, στην ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων καταδικάζουμε κάθε βίαιη ενέργεια σε βάρος πολιτών, ειδικότερα δε των πιο ευάλωτων, όπως είναι οι πρόσφυγες και δη οι ανήλικοι.

Ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας παρατηρούμε ότι αντί να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί μιας σύγχρονης ισότιμης δημοκρατίας με στόχο την κοινωνική συνοχή, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής με στόχο τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας των αιτούντων άσυλο.

Έτσι σήμερα, αντί να συζητάμε για τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, την παιδική προστασία και την ομαλή ένταξη των παιδιών – όλων των παιδιών, στη νέα σχολική χρονιά, δεχόμαστε καταγγελίες για αναίτιες προσαγωγές, βία και εξευτελισμό παιδιών – προσφύγων.

Είναι αυτονόητη η υποχρέωση των ελληνικών αρχών και της ελληνικής αστυνομίας να εγγυώνται για τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις. Ρατσιστικές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία και οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Τέλος, καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να απομονώσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσουν να στέκονται αρωγοί στις δράσεις για τη φροντίδα και προστασία των προσφυγικών πληθυσμών και δη των πιο ευάλωτων.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »